TV ve gazete reklamları yoluyla satılan telefonlara dikkat!

Uzun süredir yazmayı düşündüğüm ama bir türlü fırsat bulamadığım yazıyı Ercüment Büyükşener'in bu paylaşımından sonra yazmaya karar verdim. Ercüment Büyükşener'in paylaştığı ekran görüntüsü şöyle;

TV ve gazete reklamları yoluyla satılan telefonlara dikkat!
Başta halkın güvendiği TV kanalları ve gazetelerde karşımıza çıkan ve genelde dünya devi firmaların gözde ürünlerinin isimlerini kurnazlık yaparak kullanılan reklamlardan bahsediyorum. Mesela karşınıza S4, S3, Galaxy S4, Galaxy S3, IXPERİA, NOKlA (buradaki ı küçük L'dir) isimlerle pazarlanan ürünlerin bu isimleri büyük puntolarla yazılıyor.

S4

gibi. Satıcı firmanın adı ise okunamayacak kadar küçük yazılıyor ki reklamı gören durumun farkına varamasın. Bazılarında ise IXPERİA ve NOKlA'da (buradaki ı küçük L'dir) olduğu gibi büyük yazılır ve firma ismi bulunmaz. (Bu ürünler Çin menşei ürünlerdir ve taklit olarak tüm dünyada satılıyor.) Siz ürünü satın aldığınızda ve ürün elinize ulaştığında ben bunu almamıştım diye firmayı arasanız bile sonuç alamazsınız. Çünkü firma reklamında neyi sattığını net olarak söylemiyor. Reklamda o bilinen marka adı geçmediği için bir şey iddia edemezsiniz. İşte burada kurnazlık ortaya çıkıyor ve itiraz etmeniz, yasal süreç başlatmanız önleniyor. Bu konuya Rekabet Kurumunun el atması lazım.Çünkü ortada haksız bir kazanç var. Bu cihazlar aslında reklamdaki satış fiyatlarından bile ucuz. Yani uyanıklık yapıp 1000 küsur liralık cihazı çok ucuza alayım derken paranızı çöpe atmış oluyorsunuz.

Hazır konu açılmışken diğer bazı yöntemlerden de bahsedeyim. Bazı ilanlarda da "firmamızın bilmem kaçıncı yılı nedeniyle kısa süreliğine bu fiyata" şeklinde ilanlar görebilirsiniz. Hatta bu ilanları gazetelerde de görebilirsiniz. Eğer firma tanınmış bir firma değilse aman uzak durun. Çünkü bu ilanlarda verilen fiyat fabrika çıkış fiyatlarının bile altında. Ayrıca facebook veya diğer ortamlara da benzer reklamlar kaşınıza çıkabilir, uzak durun. Bu cihazlardan aldığınızda genelde farklı ve çin menşei olan bir cihaz gelir. Firmayı aradığınızda sizi yanlış gönderilmiş veya başka sözlerle bir süre daha oaylarlar. Daha sonrada firmaya ulaşamazsınız. Bu tür dolandırıcılıklarla ilgili savcılıklarda binlerce şikayet mevcut.

Aslında bu tür reklamlar TV kanalları ve gazetelerde nasıl yayınlanıyor anlamış değilim. Bir dönemde bal reklamları çok yayınlanıyordu. Sağlık bakanlığı el atana kadar iyi satışlar yapıldı. Bunlarda gösteriyor ki ülkemizde hala denetimsizlik had safhada.

Bir cihaz alacaksanız size tavsiyem almayı düşündüğünüz cihazın internette fiyatlarına bir bakın. Ben genelde ortalama fiyat alırken  http://www.akakce.com gibi siteleri tercih ediyorum. Cihazın fiyatını öğrendikten sonra reklamı yapılan ürünün fiyatı hemen hemen aynı ise muhtemelen orijinaldir. Fiyatlarda en fazla 100-150 TL oynayabilir diye düşünüyorum.

Yorum Gönder

0 Yorumlar