Facebook, F8 konferansında bir çok önemli yenilik duyurdu

Facebook’un, bu yıl 18-19 Nisan tarihlerinde San Jose, California’da gerçekleştirdiği F8 konferansının

İlk gününde şunlar duyuruldu


Mark Zuckerberg, teknolojinin yerel ve küresel seviyede etkin ve etkili topluluklar oluşturmaya yardım edebileceğinden bahsettiği bir açılış konuşması yaptı. Teknoloji, toplumlara iletişim kurmak için yeni yöntemler veriyor ve en ilginç olanlarından biri Artırılmış Gerçeklik (AR). Mark, kameranın ilk Artırılmış Gerçeklik platformu olduğundan bahsetti ve yeni Camera Effects Platformu’nu (Kamera Efektleri Platformu) duyurdu.


Camera Effects Platform
Sanatçı ve web geliştiricilere artırılmış gerçeklikteki son teknolojileri kullanarak basit fotoğraf çerçevelerinden, etkileşimli efektlere ve maskeler kadar Facebook kamerada kullanılabilecek her şeyi yaratmaları için her türlü aracı sunuyoruz.


Camera Effects Platform’u iki ürün içeriyor: Frames Studio (Çerçeve Stüdyosu) ve AR Studio (Artırılmış Gerçeklik Stüdyosu). Global olarak kullanıma sunulan Frames Studio, profil fotoğraflarında veya Facebook Kamera’da kullanılabilen çerçevelerin tasarlanmasını sağlıyor. Şimdilik sadece beta uygulamalara açık olan AR Studio ise maskeler, efektler ve hareketli çerçeveler oluşturulmasını sağlamasının yanı sıra hareket, ortam ve Live yayınlarda etkileşimleri algılayabilen AR teknolojileri yaratmak için de kullanılabiliyor.


Facebook Spaces

Facebook Spaces arkadaşlarınızla adeta aynı odadaymışsınız gibi eğlenceli, etkileşimli bir sanal ortamda buluşmanızı sağlayan bir Sanal Gerçeklik (VR) uygulaması. Facebook Spaces, Oculus Rift için beta olarak bugün kullanıma sunuluyor.

Facebook Spaces ile Facebook içeriklerinizi arkadaşlarınızla Sanal Gerçeklik formatında görebilirsiniz; 360 derece video ve fotoğraflarla yeni yerleri ziyaret edebilirsiniz. Sanal bir kalemle, bir şapkadan oyunlara kadar hayal edebileceğiniz her şeyi havaya çizebilirsiniz. Facebook Spaces sayesinde gerçek hayattaki bir arkadaşınıza Messenger’dan görüntülü olarak arayabilir, böylece sanal ortamınıza daha da çok insan getirebilirsiniz. Aramanıza telefonlarından cevap vererek sanal dünyanızı görebilirler. Selfie çubuğunu da tabii ki unutmadık! Onu kullanarak deneyimlerinizin fotoğraflarını çekip anılarınızı Facebook’tan arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz.


Developer Circles

Bugün web geliştiricilerin kendi çevrelerindeki diğer geliştiricilerle bağlantı kurup, birbirlerinden öğrenebilecekleri ve birlikte çalışabilecekleri yeni bir program duyurduk. Developer Circles, tüm web geliştiricilerin ücretsiz katılabilecekleri bir program. Her bir Developer Circle hem gerçek hayatta, hem de sanal dünyada grubu idare eden yerel web geliştiricileri tarafından yönetilecek. Developer Circle’lar bilgi paylaşmak, iş birliği yapmak, yeni fikirler bulmak ve Facebook ve diğer endüstri liderlerinden yeni teknolojiler hakkında bilgi almak için oluşturuldu.


PlacesGraph

Bugün dünyada 140 milyondan fazla yer hakkında ücretsiz bilginin yer aldığı Places Graph’i duyurduk. Restoranlardan parklara, mağazalardan yerel işletmelere kadar pek çok farklı yerden Facebook kullanıcı puanlarına, adres, isim ve fotoğraflara ulaşım sağlanacak. Uygulamalar bu bilgileri kullanarak insanlara oldukları yer ve nereye gitmek istedikleri konusunda bilgi verebilir.


Identity

Eğer bir uygulamanız ve Messenger bot’unuz varsa, ikisinde de aynı insana ulaşmanızı kolaylaştırdık. Yeni API’ımız Facebook kimliği ve Messenger kimliğini bir araya getirip müşterilerinize iki platformda da kolayca ulaşabilmenizi sağlıyor.


Facebook Analytics

Facebook Analytics –eski adıyla Uygulamalar için Facebook Analytics - zengin hedef kitlesi bilgilerine ulaşmanızı sağlayan ve farklı platformlarda müşteri davranışlarını ölçmeye yarayan ücretsiz  bir araç. Bugün müşterilerinizle kullandığınız, mesela uygulamanız ve web siteniz gibi farklı platformların hepsini kapsayan ve onlarla iletişiminizi en iyi düzeye getirmenizi sağlayacak yeni özellikleri duyurduk.

Yeni Automated Insights (Otomatik İstatistikler) aracımız, ileri seviyede yapay zeka kullanarak gerekli bilgileri sizinle doğrudan paylaşıyor. Bu yeni özellikle farklı şehirlerdeki insanların etkileşimleri arasındaki farklar gibi pek çok yeni bilgiye ulaşabileceksiniz.

Messenger

Geçtiğimiz yıl kullanıma sunulduğundan bu yana Messenger Platformu işletmeler, web geliştiriciler ve müşteriler için vazgeçilmez bir araç haline geldi. Ekosistemde 1,2 milyardan fazla insan, 100.000 geliştirici ve 100.000 aktif aylık bot var. Bunun yanı sıra işletmeler ile  müşteriler arasında her ay 2 milyara yakın mesaj gidip geliyor.

Bugün duyurulan yeni özellikler ve gelişmiş araçlardan bazıları şöyle:
  • İnsanların aradıkları Messenger bot’unu ana sayfadan rahat bir biçimde bulmalarını sağlayacak yeni bir Discover (Keşfet) sekmesi. Aynı zamanda, fiziksel dünyada keşfe de izin veren yeni Messenger kodları da oluşturduk. Bu, insanların kameraları aracılığıyla Messenger kodlarını tarayıp en sevdikleri marka ve işletmelere bağlanabilmelerini sağlıyor.
  • Birçok insanın aynı anda aynı işletmeyle konuşmasını sağlayan Chat Extentions (Sohbet Uzantıları). İnsanlar artık botları grup konuşmasına dahil edip deneyimlerini paylaşabilecekler.
  • Messenger’ın yapay zekası M, delivery.com aracılığıyla Messenger’dan yemek siparişini olası kılıyor. Arkadaşlarınızla yemekte ne yiyeceğinizi konuşurken M yemek sipariş etmeyi önerebilecek. Siparişin tamamı, ödeme de dahil olmak üzere, Messenger üzerinden yapılabilecek.
  • Oyun botları ile birlikte daha zengin bir oyun deneyimi.
  • Küçük işletmelerin çalışma saatleri, adres ve iletişim bilgileri gibi sık karşılaştıkları sorularda yardımcı olacak Smart Replies (Akıllı Yanıtlar).
  • Messenger’da farklı deneyimler için işletmelerin birden fazla geliştiriciyle çalışmasında yardımcı olacak Hand-over Protocol (Teslim Protokolü).
Messenger’ı daha kusursuz ve eğlenceli hale geliyor:
  • Dijital Dünyada Keşif – Keşif (Discovery) sekmesi: İnsanların önemsedikleri işletmeleri Messenger’da bulmalarını kolay ve basit bir hale getirmek istedik. Bu doğrultuda Keşif sekmesini geliştirdik ve bu sayede insanlar hemen ana sayfaları üzerinden ilgili kategorileri, son kullanılan bot’ları, hakkında en çok konuşulan deneyimleri ve serbest biçimli arama alanını bulabilir. Geliştiriciler, bot’larının eklenmesi için buradan başvuru yapabilir.
  • Fiziksel Dünyada Keşif – Messenger Kodları:  yeni parametrik kodlarımız sayesinde insanlar basketbol maçları ve konserler gibi etkinliklere katıldıkları zaman kodu Messenger’a okutarak, Messenger bot’ları üzerinden daha fazla bilgiye ulaşabilecek.
  • Sohbet Uzantıları (Chat Extensions): Messenger’da oluşturulan deneyimler, doğası itibariyle sosyal deneyimler. Şimdi de Sohbet Uzantıları sayesinde birden fazla insanın aynı anda bir işletmeyle sohbet etmesini sağlıyoruz. Eğer sevdiğiniz yeni bir şarkıyı paylaşmak istiyorsanız, artık direkt olarak grup sohbetine bir bot ekleyebilir, sohbet ve deneyimi arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz. Bunun, insanların bot’ları viral bir şekilde paylaşmalarını sağlayacağını düşünüyoruz. Şu anda Spotify, TheScore, CNN, Wall Street Journal ve Swelly gibi pek çok marka bu uygulamaya dahil ve bunlara yenileri de eklenecek.
  • M’den daha fazlası geliyor: Sanal asistanımız M artık sohbetleriniz kapsamında öneriler yaparak hayatınızı kolaylaştırıyor. Bunlar arasında “teşekkürler” demenizi sağlayacak eğlenceli etiketler, bir arkadaşınızla buluşacağınıza dair hatırlatmalar veya P2P ödemeleri ile birine kolayca ödeme yapma veya para alma fırsatı yer alıyor. Yapay Zeka ile çalışan M, insanların belirli aksiyonları gerçekleştirdiğini tanıyarak, onlara yardımcı olacak öneriler sunuyor. Bir sonraki adımın, insanlara daha fazlasını yapmaları için daha fazla yöntem sunmak olduğunu düşünüyoruz. Bu doğrultuda bugün M’in artık delivery.com üzerinden yemek sipariş etme fırsatı sunduğunu açıkladık. Eğer arkadaşlarınızla ne yiyeceğiniz konusunda konuşuyorsanız, M amacınızı algılayacak ve sipariş verebileceğiniz yerler önerecek. Grup siparişi ve ödemesiyle de her adım Messenger üzerinden tamamlanabilecek. M’i ne kadar çok kullanırsanız, size o kadar alakalı öneriler yapacak. Bu, şu anda ABD için geçerli ancak yakın zamanda dünyanın geri kalanında da kullanıma sunulacak.
  • Zengin Oyun Deneyimi: Son 90 günde 1,5 milyarın üzerinde oyun oynandı. Şimdi, oyun deneyiminizi daha sosyal hale getirmek için . Oyun bot’ları ve Rich Gameplay (‘turn based’ oyunlar) gibi bazı yeni özellikler ekledik. Bunlara ek olarak, artık Messenger’da arkadaşlarınızı oyuna davet etmek de çok kolay: tek  yapmanız gereken, Messenger ana ekranında Oyun sekmesine tıklamak.
Geliştiricilerin ve İşletmelerin Bir Şeyler İnşa Etmesine ve Yaratmasına Yardım Ediyor
  • Sayfalar İçin Akıllı Cevaplar: Pek çok işletmelerin zorlandığı noktalardan biri, aldıkları mesajları yönetmek. Küçük işletmeler, mesajları açık bırakmanın avantajlarından faydalanıyor çünkü bu sayede müşterileriyle en kısa sürede iletişim kurabiliyor ve hizmet sunabiliyorlar. Bugün, Sayfalara çalışma saatleri, yol tarifi ve iletişim bilgileri gibi sıkça sorulan sorulara cevap verme özelliğini ekliyoruz. Yapay Zeka bot motoru Wit.ai ile çalışan Akıllı Cevaplar, işletmelerin bu tür sıkça sorulan sorulara Yapay Zekayla çalışan cevaplar vermelerini sağlayan bir API sunuyor.
  • Parametrik Messenger Kodları: İşletmeler artık bir bot için birden fazla parametrik QR kodu oluşturabiliyor ve bu sayede müşterilerine daha fazla seçenek sunabiliyor. Örneğin, bir kodun nerede okutulduğunu takip etmek veya bir restorandaki her masaya farklı bir QR kod vermek gibi işlemler mümkün oluyor. Bu sayede QR okuyucu yerine, kamera kullanarak kod okutma şansı da oluyor.
  • Teslim (hand-over) Protokolü: İşletmelere, Messenger’daki farklı deneyimler için, birden fazla geliştirici ile çalışmanın farklı yollarını sunuyoruz. Örneğin, bir işletme hem bir kişisel alışveriş botuna, hem de bir müşteri hizmeti botuna sahip olmayı isteyebilir. Farklı tedarikçiler ve geliştiriciler sohbeti müşterinin farklı istekleri doğrultusunda yönetebilecek.

İkinci gününde şunlar tanıtıldı



Facebook, F8 Konferansı’nın ikinci gününde Bağlanabilirlik, Yapay Zekâ, Sanal Gerçeklik ve Artırılmış Gerçeklik ile ilgili yeniliklerini duyurdu. Söz konusu yeniliklerden bazıları şöyle:
  • Tether-tenna: Aynı zamanda fiber ve elektrik barındıran bir kabloya bağlı helikopterlerin gerekli yerlere yollanmasıyla acil durumlarda bağlantıyı geri getirebilecek yeni bir tür “acil altyapı.”
  • Caffe2: Telefonda Yapay Zekâ algoritmaları yazmaya ve çalıştırmaya yarayan bir sistem
  • Surround 360 kameraların yeni tasarımları: Yeni Surround 360 ile Sanal Gerçeklik teknolojisi kullanılarak sürükleyici ve etkileşim sağlayan videolar yaratılabiliyor.
  • Artırılmış Gerçeklik vizyonu: Artırılmış gerçeklik hem görme, hem de duyma yetilerinizin kendini hissettirmeden geliştiği ve sizinle her yere gelebilecek kadar hafif, rahat ve verimli bir gelecek.
  • Building 8: Facebook’un sosyalliğe öncelik veren ve misyonunu yürüten ürünleri yaratıp, kullanıma sunan, geliştirme ve araştırma ekibi.
Facebook, aynı zamanda insanların sadece zihinlerini kullanarak yazmalarını sağlayacak bir teknoloji üzerinde çalıştığını da açıkladı. Mark Zuckerberg'in konuyla ilgili Facebook paylaşımı burada yer alıyor. Facebook’un üzerinde çalıştığı bir diğer proje ise insanların tenleriyle duymalarını hedefliyor.

Facebook 360 Video - Capture SDK

- Ürün videosunu buradan izleyebilirsiniz.
- Oyun örneğini buradan izleyebilirsiniz.
- Videonun nasıl birleştirildiğini buradan izleyebilirsiniz.

Facebook 360 Video - Dinamik Yayın

- Dinamik Yayın videosunu buradan izleyebilirsiniz.


Web geliştiricileri ve işletmeleri teknolojinin geleceğini tartışmak için bir araya getiren F8 2017’nin ikinci ve son gününü de geride bırakıyoruz. Facebook CTO’su Mike Schroepfer açılış konuşmasında teknoloji ile küresel bir toplum yaratılmasına yardım etme hedefimizden bahsetti. Bunu gerçekleştirmek için önümüzdeki 10 yıl boyunca üç temel teknolojiye yatırım yapacağız: bağlanabilirlik, yapay zekâ ve sanal gerçeklik.
Schroepfer’ın yanı sıra Connectivity Lab Başkanı Yael Maguire, Uygulamalı Makine Öğrenimi Direktörü Joaquin Quiñönero Candela, Oculus VR Başmühendisi Michael Abrash ve Building 8 Başkan Yardımcısı Regina Dugan da uzun vadeli odaklandığımız alanların üzerinde durdular, son çalışmalarımızdan ve vizyonumuzdan bahsettiler.

Bağlanabilirlik

Facebook, genel geçer bir bağlantı çözümü yerine zamanla geliştirilebilecek bir stratejiye yatırım yapıyor. Bu doğrultuda farklı durumlar için farklı teknolojiler bulup onları birlikte kullanarak esnek ve geliştirilebilir çözümler sunuyor.


Bugün bağlantı kuramayan insanlara ulaşma ve herkes için kapasite ve performansı artırma hedefimizde ulaştığımız yeni dönüm noktalarının üzerinde durduk. Ekibimiz kablosuz veri transferinde üç rekor kırdı: milimetrik dalga (MMW) teknolojisi kullanılarak, noktadan noktaya 13 kilometrede saniyede 39 gigabitlik veri transferi; aynı noktalar arasında çapraz bağlantı teknolojisi kullanılarak saniyede 80 gigabitlik veri transferi; MMW teknolojisi kullanılarak karadaki lokasyon ile 7m uzaklıktaki, havadaki Cessna hava aracı arasında saniyede 16 gigabitlik veri transferi. Bunlara ek olarak, Terragraph sistemimiz de San Jose şehrinin şehir merkezi koridorunda test ediliyor. Terragraph, şehir ölçeğinde, fiber benzeri, mult-gigabitlik performans ve güven verebilen ilk milimetrik dalga sistemi oldu.

Aynı zamanda fiber ve elektrik barındıran bir kabloya bağlı helikopterlerin gerekli yerlere yollanmasıyla acil durumlarda bağlantıyı geri getirebilecek yeni bir tür “acil altyapı” olan Tether-tenna’yı duyurduk.

Yapay Zekâ

Yapay Zekâ (AI), oldukça güçlü bir araç ve Facebook bu araçla insanlar için muhteşem görsel deneyimler yaratmayı hedefliyor.

Yapay zekâ sayesinde bilgisayarların görsel ve videoları anlama ve işleme kabiliyetleri oldukça arttı. Sadece beş yıl önce bilgisayarlar, görselleri sadece rakamlar olarak algılayabiliyorlardı. . Günümüzde bilgisayarlar görsellerin her bir pikselini anlayabiliyorlar. Bu gelişmeler, yeni deneyimlerin yolunu açıyor. Yapay Zekâ sayesinde insanların ilgi duyacakları videoları keşfetmelerine yardımcı oluyoruz.
Bugün telefonda Yapay Zekâ algoritmaları yazmaya ve çalıştırmaya yarayan bir sistem olan Caffe2’yi herkese açtığımızı duyurduk. Bunun için işbirliği yaptığımız firmalar arasında Amazon, Intel, Microsoft, NVIDIA ve Qualcomm yer alıyor.
Bu teknolojiyi kullandığımız diğer bir alan ise Facebook, Instagram ve Messenger’da çalışan, Yapay Zekâ kullanan bir kamera. Son teknoloji Yapay Zekâ ve bilgisayar görsel algoritmalarını çalıştırabilen bu kamera çevrenizi algılayabiliyor, insanları, mekânları ve eşyaları tanıyabiliyor. Yeni Camera Effects Platform’u, geliştiricilere de yaratıcılıklarını gösterebilecekleri yeni araçlar geliştirme olanağı sunuyor. Bugün, araştırmalarımızın çıktılarına dair birkaç fikrimizin demosunu da sunduk.


Sanal Gerçeklik

Facebook, her türlü platformda, Facebook Spaces’dan Oculus Rift ve Gear VR’a kadar pek çok alanda Sanal Gerçekliğe yatırım yapıyor.

Bugün, Surround 360 kamerasının insanların Sanal Gerçekliği kullanarak yüksek kaliteli videolar çekmelerini sağlayacak yeni tasarımlarını duyurduk. Yeni Surround 360 ile Sanal Gerçeklik teknolojisi kullanılarak sürükleyici ve etkileşim sağlayan videolar yaratılabiliyor. Yeni kamera teknolojisi, videonun içinde dolaşmanızı ve içeriği farklı açılardan görmenizi sağlıyor. Bu, kafanızı çevirip sanal dünyayı farklı açılardan görmeniz anlamına geliyor. Bu sayede derinlik ve sanal ortamın içine girme hissi yeni bir seviyeye taşınıyor.


Artırılmış Gerçeklik

F8 konferansının ilk gününde Mark Zuckerberg kameranın ilk artırılmış gerçeklik platformu olduğundan bahsetti. Bugün Oculus VR Başmühendisi Michael Abrash, Artırılmış Gerçeklik (AR) vizyonunu paylaştı. Artırılmış gerçeklik hem görme, hem de duyma yetilerinizin kendini hissettirmeden geliştiği ve sizinle her yere gelebilecek kadar hafif, rahat ve verimli bir gelecek.
Abrash, AR’ın da dahil olduğu, sanal bilgisayar kullanımının artışından, kişisel bilgisayar kullanımının geleceği olarak bahsetti. Sanal bilgisayar kullanımı henüz yeni gelişmeye başladı ama şimdiden zaman ve mekân ayırt etmeden birbirimize yeni yöntemlerle bağlanmamızı sağlıyor.
Sanal bilgisayar kullanımının akıllı telefonlar kadar günlük hayatımızın bir parçası haline gelmesi için saydam artırılmış gerçekliğe ihtiyacımız olacak. Bu da muhtemelen gerçek dünyada gördüklerimiz üzerine sanal görselleri yerleştiren saydam gözlüklerle olacak.
Tam anlamıyla artırılmış gerçekliğe ulaşmamız için gerekli olan teknoloji henüz yok. Bu yıllar sürecek bir yatırım ve gerçekleşmesi için bilimde, grafikte, bakış açısında ve birçok başka alanda kapsamlı ilerlemeler gerekiyor. Ama bu noktaya ulaşıldığında artırılmış gerçeklik hayatımızın her noktasını iyileştirecek ve çalışmamızı, iletişimizi ve eğlencemizi tamamen değiştirecek.


Building 8

Building 8, Facebook’un sosyalliğe öncelik veren ve misyonunu yürüten ürünleri yaratıp, kullanıma sunan, geliştirme ve araştırma ekibi. Building 8’ten çıkan ürünler DARPA’dan esinlenilen ve çığır açan inovasyon yaklaşımından güçlerini alacaklar.

Daha fazla bilgi almak için Developer Blog, Media Blog ve Engineering Blog'u ziyaret edebilirsiniz. İlk günün tüm konuşmalarını Facebook for Developers sayfasında görebilirsiniz. Daha fazla görsel için F8 Basın Sayfasına bakabilirsiniz.

Buradan açılışın tamamını izleyebilirsiniz.

F8 2017, iletişimde uzun dönem yatırımlar, yapay zeka, artırılmış gerçeklik, sanal gerçeklik ve donanıma odaklanarak yarın da devam edecek. Konuşmacılar arasında CTO Mike Schröepfer, Bağlantı Laboratuvarı Başkanı Yael Maguire, Uygulamaları Makine Öğrenimi Direktörü Joaquin  Quiñönero Candela, Oculus VR Başmühendisi Michael Abrash ve Building 8 Başkan Yardımcısı Regina Dugan yer alıyor.

Not: Görünen o ki Facebook güzel çalışıyor. Zaten sürekli gelen yeniliklerle de bunu fark ediyoruz. Hatta Google ile boy ölçüşecek gibi. Gerçi şuan bile Google, facebook ve diğerleri şeklinde sıralayabiliriz

Yorum Gönder

0 Yorumlar