Son günlerin gözdesi Mastodon acaba Twitter'a rakip olabilecek mi?

Son günlerin gözdesi Mastodon acaba Twitter'a rakip olabilircek mi?
Son günlerde özellikle gençler arasında popülerleşen mikro blog Mastodon yakaladığı rüzgarı arkasına alarak Twitter'a rakip olacak mı? Sorunun cevabı aslında çok basit. Bence hayır. Çünkü bir çok alanda ilk çıkanın kolay kolay tahtını kaptırmadığını görüyoruz. Mesela Whatsapp'a karşılık başta Telegram olmak üzere Line, WeChat v.s. gibi bir çok alternatif çıktı. Hatta Whatsapp'ı arkasında facebook desteği olan Messenger bile indiremedi. O nedenle bence almış başını giden sürekli yenilikler gelen Twitter'a rakip olamaz.

Mastodon hakkında kısa bilgiler vereyim

Açık kaynak kodlu Mastodon'a https://mastodon.social adresinden erişebilirisiniz. Siteye gitmek istediğimde birkaç kez 502 hatası aldım. Zaman zamanda https://mastodon.social/undefined adresine yönlendirildim.
Bu bana bir zamanlar Twitter'da çok çıkan balinayı hatırlattı.

Zorla girdiğimde yoğunluk nedeniyle kayıta kapalı olduğunu istersek diğer sunucular üzerinden üye olabileceğimiz açıklamasını okudum. Sunuculardan birinden üye olabildiğim Mastodon'u Twitter'dan ayıran en büyük özelliği 500 karakter sınırı olması ve https://instances.mastodon.xyz/ adresindeki sunuculardan biri ile de kayıt olabilmeniz. Ancak burada bir sorun var. Ben bu sunuculardan biri ile kayıt oldum. Sonra çıkış yapıp başka bir sunucudan giriş yapmak istediğimde kayıtlı değilsiniz uyarısı verdi. Ben de bir kaç sunucuya aynı bilgilerle kayıt oldum. İşte sorun burada. Sonradan tüm sunuculara senkronize oluyor mu bilmiyorum ama açıklamalarında tek kayıt ile tüm sunuculardan giriş yapılabileceği söylendiği halde ben giremedim. Bu şekilde bir de Türkçe desteğinin de olmaması nedeniyle Türkiye'de kullanılması çok zor. Türkçe desteği olmadığı için bir çok uygulamanın Türkiye'de geniş kitlelere ulaşmadığını biliyorum. Bu tür açık kaynaklı girişimlerin kullanımının belirli kitle ile sınırlı kaldığını, son kullanıcılar tarafından tutulmadığını daha önce çok gördük.

Mastodon'un kaynak kodlarıda https://github.com/tootsuite/mastodon adresinde verilmektedir. Gif ve kısa video desteği olan mikro blogda şimdilik reklam yok. API desteği var. Şimdilik pek kullanılabilir durumda olmadığını ama ilerleyen günlerde sorunlarda aşılarak kullanılabilir duruma geleceğini düşünüyorum. Umarım geliştirenler yazılımcı mantığının dışına çıkarak geliştirirlerde kullanımı yaygınlaşır.

Son olarak resmi mobil uygulaması yok ama https://play.google.com/store/apps/details?id=com.keylesspalace.tusky uygulamasının kullanılabildiği söylenmiş. Ben arama yaptığımda bir kaç uygulama daha çıktı ama ne derece kullanılabilir durumda bilmiyorum

Benim adreslerim
https://memetastic.space/users/edizdar
https://pouet.me/@edizdar

Yorum Gönder

0 Yorumlar