Windows 8 Sürümleri ve Karşılaştırılması

Windows 8 Sürümleri ve Karşılaştırılması
29 Şubat’ta Barcelona’da gerçekleştirilen “Mobile World Congress“te duyurulan Windows 8 Tüketici Önizleme Sürümü sonrasında, yeni windows ile birlikte hangi sürümlerin lanse edileceği, en çok merak edilenler arasında yer aldı. Bu sebeple 16 Nisan’da netleşen bu bilgilerin ışığında windows 8 sürünleri ve aralarındaki farkların ne olduğunu vereceğim.

Windows 8’i chipset’inden arayüzüne kadar farklı bir deneyimle sunan yepyeni bir arayüzle tasarlayarak, bilgisayarlarını hem iş hem de eğlence amaçlı kullanan kişilerin işletim sisteminden beklentilerini nasıl daha da ileriye taşıdığımızı paylaşmıştık. Müşteri ve iş ortaklarımızın tüm kullanım ihtiyaçlarını ödün vermeden karşılamak, bunu yaparken de ister yeni bir Windows 8’li PC alıyor olsun, ister mevcut PC’lerinden yükseltme yapıyor olsun; neyi seçeceklerine karar vermelerine yardımcı olacak şekilde yeni sürümlerde oldukça basitleştirmeye gidildi.

Öncelikle, “Windows 8“in, bir sonraki Windows’un x86/64 sürümlerine verilen resmi ürün ismi olduğunu hatırlatalım.

x86 işlemcili PC ve tablet’ler için (hem 32 hem 64 bit), iki sürümümüz bulunmakta: Windows 8 ve Windows 8 Pro. Birçok tüketici için, Windows 8 sürümü doğru bir seçenek olacak. Daha önceden sizlerle paylaştığımız tüm özelliklerin yanı sıra güncellenmiş Windows Explorer, Görev Yöneticisi, çok daha iyi çoklu ekran desteği ve önceden sadece Windows Enterprise/Ultimate sürümlerinde yer alan istediğiniz zamanda farklı diller arasında geçiş özelliğine de sahip.

Windows 8 Pro ise, teknoloji meraklıları ve kurumsal/teknik uzmanların, daha fazla sayıda Windows 8 teknolojisi elde etmeleri ve kullanmalarına yardımcı olmak amacıyla tasarlandı. Windows 8 içerisindeki tüm özelliklere ek olarak şifreleme, sanallaştırma, PC yönetimi ve etki alanı bağlantısına yönelik özellikleri de içeriyor. Windows Media Center da Windows 8 Pro’ya ekonomik bir “medya paketi” eki olarak sunulacak. Bilgisayarınızı iş amaçlı olarak veya kurumsal bir ortamda/sistemde kullanacaksanız, Windows 8 Pro sürümünü tercih etmeniz yerinde olacaktır.

Windows RT ise Windows ailesinin en yeni üyesi ve daha önceden “Windows on ARM” veya WOA olarak da duyduğunuz sürümün resmi adı. Windows RT’nin geliştirilmesindeki temel amaç ve odak, yeni nesil uygulamaların – yani bulut hizmetleriyle uyumlu, gelişmiş dokunma deneyimi sunan ve web’le bağlantılı tüm uygulamaların – yeni Windows runtime/WinRT üzerinde geliştirilebiliyor olmasıydı.

Windows RT sürümü sadece ARM işlemcili PC ve tabletlerde önyüklenmiş olarak satılacak. En önemli sağladığı avantaj ise yeni ince ve hafif cihazlarda muazzam şekilde pil ömrünü arttırıyor olması. Windows RT, dokunma deneyimine göre optimize edilmiş Microsoft Word, Excel, PowerPoint ve OneNote’un yeni masaüstü versiyonlarını da içerecek. WOA mimarisi hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz bu yazıyı okuyabilirsiniz.

Aşağıdaki tabloda, en temel özelliklerin sürümlere göre kırılımlarını daha net olarak görebilirsiniz (bu listede tüm özelliklerin olmadığını hatırlatalım)
Özellik Adı Windows 8 Windows 8 Pro Windows RT
Windows 7 Starter, Home Basic, Home Premium üzerinden Yükseltme
x


x

Windows 7 Professional, Ultimate üzerinden Yükseltme x
Başlat Ekranı, Geliştirilmiş Yakınlştırma, Canlı Döşemeler x x x
Windows Mağazası x x x
Uygulamalar (Posta, Takvim, Kişiler, Mesajlaşma, Fotoğraflar, SkyDrive, Okuyucu, Müzik, Video) x x x
Microsoft Office (Word, Excel, PowerPoint, OneNote) x
Internet Explorer 10 x x x
Cihaz Şifreleme x
Bağlı Uyku x x x
Microsoft Hesabı x x x
Masaüstü x x x
x86/64 Yüklemeleri ve Masaüstü Yazılımları x x
Yenilenmiş Windows Gezgini x x x
Windows Defender x x x
SmartScreen x x x
Windows Update x x x
Geliştirilmiş Görev Yöneticisi x x x
Hızlı Dil Değiştirme (Dil Paketleri) x x x
Daha iyi çoklu monitör desteği x x x
Storage Spaces x x
Windows Media Player x x
Exchange ActiveSync x x x
File History x x x
ISO / VHD açma x x x
Mobil Ağ Özellikleri x x x
Fotoğraflı Şifre x x x
Play To x x x
Uzak Masaüstü (alıcı) x x x
PC Yenileme ve Tazeleme x x x
Pencere Yapıştırma x x x
Dokunmatik ve Ekran Klavyesi x x x
Güvenlü Başlangıç x x x
VPN uzantısı x x x
BitLocker and BitLocker To Go x
VHD’den Başlatma x
Hyper-V x
Etki Alanı Özellikleri x
Dosya Şifreleme x
Group İlkeleri x
Uzak Masaüstü (sunucu) x

Aklınızdan “Peki Enterprise Edition’a ne oldu?” sorusunun geçtiğini duyar gibiyim. Bu yüzden aşağıdaki bölümü özellikle incelemenizi tavsiye ediyorum.

Karşınızda “Windows 8 Enterprise”


Windows 8 Enterprise, Windows 8 Pro ile gelen tüm özelliklerin yanı sıra, günümüzde kurumların ihtiyaç duyduğu mobil üretkenlik, güvenlik, yönetilebilirlik ve sanallaştırma yeteneklerini de sunacak şekilde üstün özellikler ile tasarlanmıştır. Sadece Windows 8 Enterprise müşterilerine özel olarak sunulan bu özelliklerin birkaçına gelin birlikte göz atalım.

o Windows To Go, önyüklenebilir bir USB üzerinde tamamen yönetilebilen kurumsal bir Windows 8 masaüstüdür. Bu özellik, BT departmanlarının “İşe Kendi PC’ni Getir” trendini desteklemelerine; kurumların ise güvenlik kurallarından ödün vermeden geçici personellerinin şirket ortamına erişmelerini sağlayacak.

o DirectAccess, uzaktaki kullanıcıların ayrı bir VPN yapmalarına gerek kalmadan şirket ağı içerisindeki kaynaklara sorunsuzca ulaşmalarını mümkün kılıyor. Böylece BT yöneticileri, en güncel grup ilkelerini ve yazılım güncelleştirmelerini daha kolay bir şekilde dağıtarak ve mevcut IPv4 altyapıları ile birlikte uygulayarak uzak kullanıcı PC’lerinin güvenlik kurallarıyla uyumlu olmasını sağlıyor.

o BranchCache, kullanıcı PC’lerinin merkezi sunuculardan dosya, web sitesi ve diğer içerikleri önbelleğe almasına olanak tanıyor; böylece içeriğin WAN bağlantısı boyunca tekrar tekrar yüklenmesine gerek kalmıyor. Windows Server 2012 ile birlikte kullanıldığında Windows 8, dağıtım sürecinin verimliliğini arttırmak, WAN bağlantıları üzerinden bant genişliğini optimize etmek, daha fazla güvenlik ve ölçeklenebilirlik sağlamak adına BranchCache’de de çeşitli iyileştirmeler sağlıyor.

o AppLocker, kullanıcıların veya grupların çalıştırma hakkı olan dosya ve uygulamaları sınırlayarak, çıkabilecek güvenlik sorunlarını önceden engellemenize yardımcı olabilir.

o VDI’daki Gelişmeler: Microsoft RemoteFX ve Windows Server 2012’deki iyileştirmeler, VDI senaryoları için herhangi bir bağlantı türü (LAN veya WAN) üzerinden 3D grafiklerle oynama, USB cihazlarını ve dokunmatik cihazları kullanma imkanı tanıyarak kullanıcılara zengin bir masaüstü deneyimi sunuyor.

o Yeni Windows 8 Uygulama Dağıtımı: Windows 8 Enterprise çalıştıran ve etki alanı ağında bağlı PC’ler ve tabletler, şirket içi Windows 8 Metro uygulamalarını dışarıdan yüklemek üzere otomatik olarak etkinleştirilecek.

Yazılım Güvencesi’ndeki Windows Hakları Artık Çok Daha Geniş

Windows 8’i yeniden tasarlarken, kurumsal müşterilerimizin de ihtiyaçlarını göz önünde bulunduracak şekilde Yazılım Güvencesi (Software Assurance –SA) haklarını da genişletiyoruz. Artık günümüzdeki iş hayatı koşullarının bir getirisi olarak, çalışanların herhangi bir zamanda, herhangi bir yerde, birden fazla cihaz kullanarak verilerine, uygulamalarına ve diğer çalışanlara bağlı bir şekilde çalışma ihtiyacı olduğunu hepimiz gözlemlemekteyiz. Bu esnek çalışma ihtiyacını ise Microsoft teknolojilerini ve Yazılım Güvencesi haklarınızı kullanarak en verimli şekilde karşılamanız mümkün.

Şimdi isterseniz, yeni lisanslama haklarının birkaç başlığına göz atalım. Windows 8 Enterprise sürümü çıktığında, Yazılım Güvencesi müşterilerimiz aşağıdaki yeni kullanım haklarına kavuşacaklar:

o “Windows To Go” (WTG) Kullanım Hakları: “Windows To Go”, kurumların “İşe Kendi PC’ni Getir” senaryolarını desteklemelerine olanak tanıyarak, çalışanlarına evlerinden kurumsal ağ ortamına tam ve güvenli bir şekilde erişmelerini sağlayacak. Yazılım Güvencesi altındaki Windows To Go hakları sayesinde çalışanlar, Windows SA ile lisanslanmış herhangi bir şirket bilgisayarından olduğu gibi kendi ev bilgisayarlarından da Windows To Go’yu kullanabilecekler. Ayrıca SA için yeni bir eşlik eden aygıt lisansı üzerinden, işyerinde kullandıkları kişisel cihazlarında da WTG’yi kullanabilecekler.

o Windows RT Sanal Masaüstü Erişimi (Virtual Desktop Access – VDA) Hakları: Windows Yazılım Güvencesi lisanslı bir bilgisayara eşlik ederek kullanıldığında, Windows RT otomatik olarak genişletilmiş VDA haklarına sahip olacak. Bu haklar, veri merkezinde çalışan tam bir VDI imajına erişim sunacak. Böylece kurumsal müşterilerimiz için Windows RT, tamamlayıcı niteliğinde müthiş bir tablet opsiyonu olacak.

o Eşlik Edici Aygıt Lisansı: Çalışanlarının şirket bilgisayarlarına çeşitli cihazlarından erişirken tam esneklik sağlamak isteyen müşterilerimiz için, Windows SA müşterilerine yönelik yeni “Eşlik Edici Aygıt Lisansı” kavramını tanıtıyoruz. Windows Yazılım Güvencesi olan lisanslı PC’lerin kullanıcıları için bu opsiyonel eklenti, şirket bilgisayarlarına dörde kadar şahsi cihazlarını kullanarak VDI veya Windows To Go üzerinden erişim hakkı sağlayacak.

Microsoft Masaüstü Optimizasyon Paketi (MDOP)

Windows 8 Enterprise’a ek olarak, Yazılım Güvencesi müşterilerimiz MDOP’a abone olma olanağına sahipler. MDOP, kurumsal müşterilerin masaüstü sanallaştırmasının avantajlarından faydalanmalarına, Windows’un özelliklerini yönetmelerine ve herhangi bir sistem sorununa karşı kullanıcıların üretkenliğini korumalarına yardımcı olur. Yakın zamanda ise tüm bunlara Kullanıcı Deneyimi Sanallaştırma (UE-V) özelliğini de ekledik – böylece kullanıcılar Windows 7 veya Windows 8’deki uygulamalarını veya ayarlarını yeniden yapılandırmalarına gerek kalmadan aygıtlarını değiştirebilecekler.

Yeni Haklarla Artan Kurumsal Değer

Yukarıda da gördüğünüz üzere, Windows 8 Enterprise, MDOP ve sunduğumuz yeni Yazılım Güvencesi hakları, iş ortamınızdaki güvenlikten ve yönetilebilirlikten vazgeçmek zorunda kalmadan sevdiğiniz özellikleri kullanmanıza imkan tanıyor. Bununla birlikte gelecek aylarda Windows 8’in fiyatlandırması ve ilgili kampanyalar hakkında daha fazla bilgi paylaşacağız.

Yorum Gönder

0 Yorumlar