868 ve 869 barkod kodlu ürünler Türk Firmalarının demek değil

ABD ile yaşanan krizden sonra yeli malları tüketme kampanyaları gündeme geldi. Bu kampanyalarda Türkiye'nin barkod kodları paylaşıldı. Ama...

Türkiye’de barkod sistemi Resmi Gazete’de yayınlanan ilan ile “Türkiye Global Standartlar Tedarik Zinciri ve Lojistik Eğitim Vakfı” (kısa adı GS1 Türkiye Vakfı tarafından yürütülmektedir.

GS1 Türkiye, halen 30.000'den fazla üyesiyle Türkiye'deki üretici, dağıtıcı ve satıcı firmaların GS1 Sistemine üye olmasını ve böylece tüm dünyada tanınmasını sağlamakta, bu firmaların uygulamalarını kolaylaştırmak ve firmalara destek sağlamak amacıyla Türkiye'ye özel düzenlemeler yapmaktadır.



Ülkemizde zaman zaman yerli malı kullanımını yaygınlaştırmak amacıyla barkod numarası 869 ile başlayan ürünlerin satın alınmasını teşvik eden kampanyalar yürütülmektedir. Ancak söz konusu kampanyalar tüketiciler açısından yanıltıcıdır.

Barkod ve numaralama sisteminin temel amacı bilgi sistemlerine daha hızlı ve doğru bilgi aktarılmasını sağlayarak tedarik zinciri yönetiminde etkinliği ve verimliliği artırmaktır. Üye organizasyonlarının farklı öneklere sahip olmasının sebebi ürünlerin menşeini belirlemek değil, dünya üzerinde kullanılan herhangi iki numaranın birbiriyle çakışmasının önüne geçmektir. Bu sebeple bir ürünün barkodunun 868 veya 869 ile başlaması o ürünün kesinlikle Türkiye’de üretilmiş olduğunun garantisi değildir. İthalatçı bir firmanın, Türkiye’ye başvurarak almış olduğu 868 veya 869 ile başlayan firma öneki ile ithal ettiği ürünü numaralandırması Sistem açısından bir sakınca taşımamaktadır. Yani amaç ürünün meşeini göstermek değil takibini yapabilmek

Türkiye'nin barkod kodları 868 ve 869'dur. Ancak herkesin bildiği daha doğrusu çoğunluğun bildiği hatta resmi bir kaç ağızdan da açıklanan bu kodlara ait olan ürünleri sadece Türk firmaları üretiyor zannediliyor. İste yanıldığımız nokta burası. Bu kodlar Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine kayıtlı ürünleri içindir. Bunlar içerisinde bir çok yabancı firma da vardır. Örnekleri aşağıda görüyorsunuz.















Bir de Türkiye de üretilip bizim kodları almayan ürünler var. Mesela herkesin her fırsatta boykot edelim dediği Coca Cola gibi. Bunlar üretim iznini Sanayi ve Ticaret Bakanlığından alan firmalar.

Fazla teknik konuya girip kafa karıştırmayacağım. Şimdi kısaca özet geçelim. Türkiye'de satılan ürünleri 2 ana gruba ayırabiliriz

1- Türkiye'den pazara çıkanlar

  • 868 ve 869 kodlu ürünler: Bunlar Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine kayıtlı firmaların ürünleri
  • Yabanci firmaların kendi ülke kodları ile üretilenler: Bunlar üretim iznini Sanayi ve Ticaret Bakanlığından alan firmalar

2- İthal edilen

Türkiyede yabancı firmaların ürettiği ürünler teknik olarak Türk Malı. Üretici, çalışanlarını, ham maddelerini v.s. Türkiye’den karşılar. Türkiye'ye vergi verirler. Küreselleşen dünyada da bu gayet normal.

Peki Türk Firmalarının ürünlerini nasıl ayırt edeceğiz diye sorarsanız. Bu kodlarla mümkün değil. Sadece Türk firması olarak bildiğiniz firmaların ürününü alarak emin olabilirsiniz. Bunu da eğer markayı veya firmayı bilmiyorsanız Google'da aratabilirsiniz.


Son olarak Vestel örnek verildiği için videoda Vestel’in ürünü görünmekte ama Türkiye’de Cep Telefonu ve bilgisayar satan tüm yerli firmalar bu ürünleri üretmiyor. Ya diret hazır getirtiyorlar yada montajı Türkiye’de yapıp sadece etiketlerini üzerine basıyor.



Ayrıca Kemalettin Bulamacı'nın şu http://btdunyasi.net/yerli-ve-milli-abd-boykotu/ yazısını da okumanızı tavsiye ederim.

Yorum Gönder

1 Yorumlar

  1. GS1 Türkiye açıklaması
    868 veya 869 Önekinin Nasıl Anlaşılması Gerekir ? https://gs1.tobb.org.tr/icerik_goster.php?Id=26

    YanıtlaSil