Android Telefon Seçme Kriterlerim

Android Telefon Seçme Kriterlerim
Telefonumun camı kırılınca yeni bir telefon almak için modelleri incelemeye başladım. Bir çok modeli zaten biliyordum ama yakından inceleyip alacağım telefona karar vermek için günlerce modeller arasında boğuştum. Telefon seçerken hangi özelliklerde telefona ihtiyacım var ve nasıl kullanacağımı ilk olarak belirledim. Alacağım telefonlarda olmazsa olmaz şu özellikler olmalıydı
  • Stabil işletim sistemi
  • Ram en az 3GB
  • Batarya en az 3000 mAh 
  • Ön kamera en az 5MP
Bu özelliklerdeki cihaz bana lazımdı. Kamera ile pek işim yoktu ama çok kötü de olmaması gerekiyordu. Gerçi bu seviyedeki telefonlarda kötü kamera olmayacağı için pek ekstra özelliklere bakmadım. Hemen hemen her markanın bir çok cihazına baktım. Çok üst seviye telefonlar bana göre o fiyatlar etmezdi. Kullanmayacağım özelliklere para vermek istemiyordum. Ön araştırmalarım sonucu kafamda birkaç model belirledim. Bu modelleri detaylı incelemeye başladım.

Samsung cihazlara son dönemde pek sıcak bakmamaya başladım. Birinci sebebi ise cihazların içerisinde yüklü gelen ve bir çok kişinin kullanmadığı onlarca gereksiz uygulama. Bu uygulamaları kaldıramayıp sadece devredışı bırakabilmek bana itici geldi. Tamam cihazlara uygulamaları yüklü gönder ama kaldırabilmeliyim. İkinci sebep ise Samsung Galaxy S2 lansmanında S2'yi görünce tabiri caizse büyülenmiştim. Lansmana Muharrem Taç hoca ile gitmiştim. Muharrem hoca da aynı fikirde idi. Hatta şöyle demişti. "Samsung android'i tekeline geçiriyor" bunu aramızda konuşmuştuk. Bence android'de bir marka tekel olmamalıydı. Ama S2 o zamanlar bizi büyülemişti. Sonra ne hikmetse Samsung cihazlarını bence bozdu. Nokia'nın geçmişte yaptığı gibi küçük değişiklikler yapıp yeni bir model olarak piyasaya bir çok model sürdü. Bu da benim gibi bir çok kullanıcıyı Samsung'dan uzaklaştırdı. Samsung'un onlarca modeli içinden kendime göre cihaz bulamamak insanın canını sıkıyor. Bu iki nedenden Samsung'dan uzaklaştım.

Sonra LG'nin telefonlarına baktım. LG G4 ilk etapta ihtiyaçlarımı karşılayacak gibi görünüyordu ama bu cihazdaki şikayetleri görünce LG G3, LG G5 ve LG V10 daha makul gelmeye başladı. Ama bu sefer fiyat/performans olarak mantıklı gelmedi. LG'yi de listemden çıkarttım.

Asus Zenfone 2 32GB modeline bakmaya başladım. 4GB ram benim için tercihimde ön plana çıkartacaktı.Aradığım herşey neredeyse vardı ama bazı özelliklerinden dolayı daha güncel bir cihaz var mı diye araştırmaya devam ettim.

Bataryasından dolayı Lenovo Vipe P1 oldukça cazip gelmeye başladı. Karşısında da Asus Zenfone Max vardı. Ama detaylı incelemeye başladığımda bunlarda benim alacağım telefon değildi.

Başarı'nın KAAN'ı Türk Telekom'un, Vodafone'un, Turkcell'in telefonlarına bile hiç bakma gereği duymadım. Hele Casper, Vestel veya diğer yerli ithalatçıların cihazlarına zaten bakmaya değmez. Sony, Huawei ve HTC'nin telefonları da güzel ama teknik destek kısımlarının nasıl olduğunu bilmediğim için tercih etmedim.

Fiyat/Performans olarak sıra General Mobile'ın cihazlarına gelmişti. Camı kırılan telefonum 4G modeli idi. Bazı sorunları haricinde genel olarak cihazımdan memnundum. Ama cihazım şuan için işimi fazlasıyla görse de benim en fazla bir yıl daha işimi görürdü. O nedenle daha üst düzey bir telefon bakmaya karar verdim. Aklımda General Mobile 5 Plus modeli vardı. Bu modelin özellikleri kağıt üstünde çok güzel görünüyorda kullanımda nasıl diye merak ettim. Araştırmalarım sonucu şikayetçi olan çok sayıda kişi vardı. Ama riske girerek General Mobile 5 Plus almaya karar verdim. Bu üst üste dördüncü General Mobile cihazım olacak. General Mobile'ın bu cihazının Android One kapsamında ilk Android 7 güncellemesi alacak olmasının tercihimde hiçbir etkisi olmadı. Çünkü gördüğüm kadarı ile Android 7 önemli bir özellik vadetmiyor.

Cihaz alacaklara tavsiyem bugün ve yarın ihtiyaçlarınızı karşılayacak cihazlar alın. Gereksiz özellikler için sırf telefonum şu demek için telefon almayın. Android cihazlarda fiyatlar çok çabuk değişiyor. Bugün 2000-3000 TL olan cihaz birkaç ay sonra %50'lere varacak şekilde ucuzluyor. Ayrıca alacağınız telefonu gerek fiyat gerekse şikayet yönünden internette araştırın. Yeni telefon alacaksanız yukarıdaki özellikleri baz alın derim. Burada cihazları tek tek ayrıntılı anlatmadım. Tereddütte kalırsanız yorum yoluyla da detaylı konuşabiliriz.

Yorum Gönder

2 Yorumlar

  1. Telefonlar hakkında almadan önce mutlaka araştırma yaparım ama son aldığım telefonum Samsung Galaxy S5'te şikayet ettiğim şeyleri yorum, inceleme ve forumlarda hiç görememiştim. :D
    Samsung her bütçeye uygun telefon üretiyor ama esas Galaxy Sx serisini batırıyor fikrimce. Ne pili değişir, ne içi kolay açılır; garip cihazlar üretmeye başladı. Ancak diğer serilerini bozmadı daha bu kadar. A serileri hala iyi iş yapar. Artık Galaxy S8'in piyasaya değiştirilebilir batarya ile çıkıp ikinci ele düşüp alınabilir hale gelmesini bekleyeceğim gibi. :D

    YanıtlaSil
  2. Galaxy Nte 7 kararı ile Samsung hakkında yanılmamışım. Burada detay var.

    YanıtlaSil