Düzce'li ekipten kırıklarda ameliyat ve alçıya son verecek ödüllü cihaz

Düzce'li ekip kırık tedavisinde ameliyat ve alçıya son verecek cihazla Uluslararası Buluş Fuarında ödül aldı
Anadolu Ajnasının haberine göre, Düzce Üniversitesi kırık tedavisinde ameliyat ve alçıya son verecek cihaz üreterek Uluslararası Buluş Fuarında altın madalya aldı.

Düzce Üniversitesinde 7 yıldır sürdürülen çalışma sonucu üretilen cihaz, kemik kırığının "alçısız ve ameliyatsız" tedaviyle hastanın kısa sürede günlük yaşamına dönmesine olanak sağlayacak.

Düzce Üniversitesinde Prof. Dr. İstemi Alp Yücel (Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi Bölümü Öğretim Üyesi), Uzman Dr. Erkut Karaca (Düzce Atatürk Devlet Hastanesi Ortopedi uzmanı) ve Adem Akkuş (Düzce Bilsem Okulu Fizik öğretmeni) oluşan ekibin birçok deneme sonucunda ürettiği cihaz, kırıkların yanlış kaynamasını engelleyecek.

Ameliyatsız ve alçı kullanmadan tedavi eden cihaz, kırığın iyileşme sürecini kısalttığı gibi alçının hastanın günlük yaşamına verdiği zorluklarını da ortadan kaldırarak tedavi sürecini rahat bir şekilde atlatmasına olanak sağlıyor.
Düzce'li ekip kırık tedavisinde ameliyat ve alçıya son verecek cihazla Uluslararası Buluş Fuarında ödül aldı

Kırığı olan hastanın önce röntgenleri çekiliyor. Ardından cihaz kemiğe tutturulduktan sonra bilgisayar yazılımıyla kemik kırığı birleştiriliyor. Bu sayede alçı kullanılmadan kırık kemik sabitleniyor.

02-04 Mart 2017 tarihlerinde düzenlenen Uluslararası Buluş Fuarı'nda (ISIF'17) altın madalyayla ödüllendirilen cihaz için patent başvurusu yapıldı ve üretim aşamasına geçildi.

Ekibin lideri Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İstemi Alp Yücel, yaptığı açıklamada, 7 yıla yakın sürede platin ve benzeri ürünler üzerine çeşitli çalışmalar yaparak birkaç farklı deneme sonucunda kırık tedavisinde kullanmak için ürettiğimiz ürünümüzün patent başvurusunu yaptık. Artık son aşama olanak üretime geçtik." dedi.

Yorum: Yerel kaynaklarda ödül alan cihazın Uzman Dr. Erkut Karaca ve Adem Akkuş'a ait olduğu geçiyor. Anadolu Ajanında da ekip lideri olarak Prof. Dr. İstemi Alp Yücel belirtilmiş. Cihaz fuarda Düzce Üniversitesinin Teknopark Standında sergilendiği için Teknopark'tan sorumluda muhtemelen Prof. Dr. İstemi Alp Yücel idi. Bu nedenle mecburi olarak ekibe dahil olduğunu düşünüyorum. Anadolu Ajansı Düzce Üniveristesini neden ön plana çıkarttı anlamadım. Ayrıca AA'nın haberinde eksik ve yanlış bilgiler olduğu Düzce Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği web sayfasında yayınlanan haberle anlaşılıyor. Cihaz ayrıca kemik eğriliğini ve boy kısalığını da düzelttiği gibi kırıkları da 20-40 içinde düzeltiyormuş.

Düzce Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği web sayfasında yayınlanan haber ise şöyle;

Düzce'li ekip kırık tedavisinde ameliyat ve alçıya son verecek cihazla Uluslararası Buluş Fuarında ödül aldı


Düzce Atatürk Devlet Hastanesi Ortopedi Uzmanı Op.Dr. Erkut Karaca ve Bilim ve Sanat Merkezi Fizik Öğretmeni Adem Akkuş kendilerince geliştirdikleri ve MONO LATERAL FİKSATÖR adını verdikleri cihazla Dünya Buluş Yarışması’nda, Dünya şampiyonu olarak altın madalya kazandılar.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bu yıl Uluslararası Buluş Fuarı ISIF'i Türkiye’de gerçekleştirdi. Fuara 24 ülkeden patent alan 324 buluş katıldı. İstanbul  WOW Convention Center'da gerçekleştirilen fuara Düzce Bilim ve Sanat Merkezi Fizik Öğretmeni Adem Akkuş ile Atatürk Devlet Hastanesi Ortopedi Uzmanı Doktor Erkut Karaca’da MONO LATERAL FİKSATÖR adını verdikleri cihazla katıldılar. Yabancı bir çok ülkeden bilim adamlarının jüri olarak yer aldığı fuarda Akkuş ve Karaca’nın geliştirdiği cihaz Dünya Buluş Yarışmasında birinci olarak altın madalya almaya hak kazandı.

Tıp dünyasında ilk ve tek olan cihaz bacak kırıklarında ve boy kısalıklarında hekim ve hasta üzerinde riski sıfıra indirme özelliği var. Ayrıca 3 boyutlu yazıcı sayesinde üretilen cihaza takılan çivi ve vidalarla bilgisayar kontrollü tedavi süreci başlıyor.

CİHAZ BOY UZATIYOR

Doktor Karaca ayrıca cihazın boy uzamasına da yardımcı olduğuna dikkat çekrek “Fiksatörün en büyük avantajlarından birisi boy uzamasını sağlaması. Hekim yaptığı yanlışı yada kırıkta oluşabilecek bir kaymayı terciden birkaç gün sonra bile hafif anestezi altında bu cihazın yardımı ile kırığı açmadan cilde geçmeden çok rahat dışardan düzeltebilecek. Günümüzde kullanılan cihazlar halkasal fiksatörler bunlarda bir çok teli hastaya koymak gerekir. Buda hastanın damar yaralanmasına neden olabilir. Bizim sistemde 4 tane şanz dediğimiz çivilerle bu işi kolaylıkla başabilmekteyiz. Böyle bir cihaz yok. Biz ilk olarak geliştirdik. Çok başarılı olacak bir cihaz. Hata payını minimale indirecek. Hekim hatasını sıfıra indirecek bir sistem” şeklinde konuştu.

Yorum Gönder

2 Yorumlar

  1. Böyle bir cihazın varlığı hem hasta için daha hızlı günlük hayata dönme hem de doktorunda diğer organların zarar görmemesi ve minimal hata yönünden kıymetli. Tebrik ediyorum.

    YanıtlaSil