Polisten uyarı: Fatura ödeme merkezlerine dikkat

Polisten uyarı: Fatura ödeme merkezlerine dikkat
Antalya Emniyet Müdürlüğünün son operasyonu ile daha öncede gündeme gelen Fatura Ödeme Merkezleri ile ilgili güvenlik riskinin ne kadar ciddi bir konu olduğunu ortaya çıkarttı. Aslında günümüzde insanlarımızın bu merkezlere pek ihtiyacı yok. Çok basit şekilde internet ve mobil bankacılıktan bu işlemler yapılabiliyor. Sadece biraz önem verip bunu öğrenmek gerekiyor. Başta mobil oyunlara, facebook ve instagramda v.s. saatlerce vakit harcayanların bu işlemleri anlamıyorum deyip dikkat etmemesine anlam vermiyorum. Hatta kusura bakmayın ama hak ediyorsunuz diyorum. Ama bunu sadece mobil cihazlardan her şeyi yapıp bu ödemelerden anlamıyorum diyenlere diyorum. Yoksa 50 yaşın üstündekilere söylemiyorum.

Şimdi gelelim habere.

Başkalarına Ait Banka Kredi kartı Bilgilerini Kullanarak Fatura Ödemesi Yapan 3 Şüpheli Tutuklandı 

Son zamanlarda vatandaşlarımıza ait kredi kartlarından bilgileri dışında fatura ödemelerinin (internet, telefon, elektrik vs.) yapıldığı yönünde çok sayıda şikâyetlerin artması üzerine Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü görevlilerince 6 aylık yapılan çalışmalar neticesinde;

Farklı illerde komisyon karşılığı anlaşmış oldukları Fatura Ödeme Merkezleri aracılığı ile kendilerine ait sistem üzerinden toplamış oldukları fatura ödemelerini internet üzerinden ve IVR (sesli yanıt sistemi) yöntemini kullanarak başkalarına ait banka/kredi kartı bilgilerini kullanarak yaptıkları tespit edilen 4 şüpheli şahıs, 13 Nisan günü ilimiz Kemer ilçesi, Bursa ve Artvin illerinde düzenlenen operasyon neticesi yakalanarak gözaltına alınmışlardır.

Yakalanan şüphelilerin ev, işyeri, oto ve üst aramalarında yapılan aramalarda çok sayıda fatura ödemelerine ait dekontlar ve dijital materyaller ele geçirilmiştir. El konulan dijital materyallerde yapılan incelemede şuana kadar yaklaşık 35.000 vatandaşımıza ait kredi kartı bilgilerine ait veri kayıt izine rastlanılmıştır.

Şüpheli şahısların 2 şirket üzerinden şimdiye kadar yaklaşık 200.000 adet fatura ödemesini yaptıkları, ödemiş oldukları bu fatura tutarlarının yaklaşık 75.000.000 TL tutarında olduğu tespit edilmiş, bu tutarın ne kadarlık kısmını bu yöntemle kazanıldığına dair çalışmalarımız devam etmektedir.

Soruşturma kapsamında yakalanan 4 şüpheli şahıs 17 Nisan günü mevcutlu olarak Antalya Cumhuriyet Başsavcılığına sevk edilmiş, şahıslardan 1’i serbest kalmış, diğer 3 şüpheli şahıs ise çıkarıldıkları mahkemece tutuklanmışlardır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur. Antalya Emniyet Müdürlüğü

Yorum Gönder

0 Yorumlar