Parmak İzi Okuyucu Sistemleri

Parmak İzi Okuyucu Sistemleri
Parmak izi okuyucu sistemleri son yıllarda en çok kullanılan biyometrik tanıma sistemi haline gelmiştir. Bunun en önemli sebeplerinden birisi kesinlikle değiştirilmez ve kopyalanamaz bir algoritmaya sahip olmasıdır. Parmak izi okuyucuların içinde bir sensör bulunur. Bu sensör sayesinde kişi parmak izini bıraktığında sensör kişiyi doğru olarak tanır. Bu tanıma işlemi 1 saniye gibi çok kısa bir sürede gerçekleşir. Parmak izi sistemleri yüksek güvenlik sağlayan bir sistem olarak öne çıkmaktadır. Parmak izi okuyucu sisteminde kişinin giriş ve çıkış bilgileri bir yazılım sayesinde otomasyon programına kayıt edilir ve buradan takibi yapılır. Parmak izi okuma sistemleri hızlı yanıt süresi, kapasite sorunu olmaması ve düşük maliyeti sayesinde en çok tercih edilen sistem haline gelmiştir.

Gündelik hayatta pek çok işlemin parmak iziyle yapılıyor olması insanlar için büyük bir kullanım kolaylığı sağlamaktadır. Parmak izinin kullanımı gün geçtikçe daha da artmaktadır. Bu cihazlar özellikle ofis ortamında çalışan insanlar tarafından daha fazla ilgi görmektedir. Parmak izi cihazlarının kullanımı ilerleyen yıllarda gelişen teknoloji ile beraber tamamen hayatımıza girmesi  tesadüf olmayacaktır.

Parmak İzi Tanıma Sistemi Nasıl Çalışır?

Parmaklarımızın içi insan biyometrisine uygun olarak eşsiz bir biçimde yaratılmıştır. Bu biyometrinin aynısı yada bir benzeri hiçbir insanda olmayacağı için en güvenilir şifreleme yöntemi olarak kullanılmaktadır. Parmağımızın uç kısmında yer alan girintiler ve çıkıntılar biometrik bir haritaya benzer. Parmak izi okuma cihazları parmağımızda bulunan bu girinti ve çıkıntıların birbirlerine olan mesafesini ölçer ve parmak izimizde bulanan noktaların birbirlerine olan uzaklığını tespit ederek bir şifreleme algoritması oluşturur. Parmak izi okuma cihazına parmak izimiz tekrar okutulduğu zaman cihazın içisindeki şifreleme algoritmasına alınmış kayıtlara bakılarak eşleştirme işlemi gerçekleştirilir ve parmak izi tanıma süreci tamamlanmış olur.

Parmak izi sistemleri 3 çeşittir;

Optik parmak izi okuma,
Ultrasonik parmak izi okuma,
Kapasitif parmak izi okuma,

Optik Parmak İzi Okuma: Optik parmak izi sisteminde, parmak izinin bir ışık yardımıyla sayısal görüntüsü çekilerek elde edilen bir sistemdir. Bu sistemde sensör cam kaplı bir ekranda bulunur ve ışığın içeri yansıması ile parmak izi sayısal bir değere dönüştürülür. Kirli veya lekeli bir parmak izi veya sensörün etrafındaki lekeler parmak izinin okunmaması problemine yol açabilir. Bu sistemin en büyük avantajı kapasitif sensörlerde meydana gelen elektrostatik boşalmalardan meydana gelen arızalara maruz kalmamasıdır.

Ultrasonik Parmak İzi Okuma: Bu sistemde, parmak izi okuma işlemi optik sensörlerdeki gibi yüzeysel değilde yüksek ses dalgaları yardımıyla cildin epidermal bölgesine nüfus ederek gerçekleşmektedir. Bu sayede parmak izinin kirli olması durumunda bile cihazın okuma kalitesini minimum oranda etkilemektedir.

Kapasitif Parmak İzi Okuma: Kapasitif sensörlerde, cihaz içinde iki sıra sensör dizisi bulunmaktadır. Okuma işlemi esnasında, parmakta bulunan dermal bölüm iletken, epidermal bölüm ise yalıtkan bir alan gibi davranır ve dokunma esnasında oluşan kapasite değerine göre parmak izinin sayısal görüntüsü elde edilir. Aktif ve kapasitif olarak iki farklı yöntemi bulunmaktadır. Aktif kapasite yönteminde parmak yüzeyine ufak gerilimler verilerek parmak içindeki aralıklardaki elektrik miktarına göre boşluklar hesaplanır. Pasif kapasite yönteminde ise cihaz, parmakta bulunan dermal bölümde ölçüm yapar ve bu alandaki boşluklar nedeniyle oluşan kapasite değişimlerine göre parmak izinin sayısal görüntüsünü elde eder.

Parmak izi sistemlerinin avantajları nelerdir?
  • Parmak izi sisteminde kartlı geçiş sistemlerinde olduğu gibi kart taşıma zorunluluğu bulunmamaktadır.
  • Parmak izi sisteminde kartımı unuttum veya kaybettim gibi mazeretlerin önüne geçilmiş olunur.
  • Kartlı geçiş sisteminde kart yıprandığı zaman kartın yenilenmesi gerekmektedir. Bu da ekstra bir maliyet gerektirebilir. Parmak izi sistemlerinde böyle bir durum bulunmamaktadır.
  • Kartlı geçiş sistemlerinde personeller kartını birçok kişiye okutturup geçiş yaptırabilme durumu ortaya çıkmaktadır. Parmak izi sisteminde ise böyle bir durum kesinlikle olmamaktadır. Çünkü kimse başkasının yerine parmak izini okutamaz.

Parmak İzi Sistemlerinin Kullanıldığı Alanlar;

  • Personel takibi,
  • Hastanelerde hasta takibi,
  • Polis ve emniyet sistemlerinde,
  • Turnike geçiş sistemlerinde,
  • İnternet bankacılığı ve ATM’lerde kullanıcı tanımlama,
  • Kredi kartı sistemlerinde,
  • Kamu hizmetlerinde,
  • Dershanelerde ve okullarda,
  • Hastanelerde hasta takip sistemlerinde,
  • Cep telefonu ve mobil sistemlerde


Yorum Gönder

0 Yorumlar