SEO İçeriği Yoktur, Kaliteli İçerik Vardır


SEO; son yıllarda isminden sıkça bahsedilen dijital pazarlama araçlarının başında geliyor. SEO içeriği kavramı da SEO ile birlikte tüm site sahiplerlinin hayatının merkezinde yer alıyor. Pekiyi SEO içeiği nedir? SEO için içerik nasıl hazırlanır? Neden SEO içeriği kavramı yerine kaliteli içerik kavramına odaklamak gerekir? Veri analisti ve iletişim tasarımı uzmanı Ömer Yoluk SEO içeriği hakkında bilmek istediklerinize cevap veriyor.

İçerik; günümüzde her zaman olduğundan çok daha fazla önem kazanmış durumda. Her ne kadar okuma oranı azaldı deniyor olsa da, dijital medya kullanımı oranının hatırı sayılır ölçekte artmış olması, hemen herkesin aslında eskiden çok daha okuması anlamına geliyor. Sosyal medya platformları, arama motorları, bilgi kaynakları, haber portalları ve daha pek çok platformda işitsel ve görsel veriden çok yazılı kaynaklarla karşılaşıyoruz. Elbette bu; internet ortamının doğasından kaynaklanıyor. Metin içeriği olmaksızın interneti kullanabilmemiz mümkün değil. Her zaman video ve ses kullanabilmemiz de mümkün olmadığından, içerik; her geçen gün değerini arttırıyor.

SEO; web kaynaklarının alfanumerik kodlarla sınıflandırılması sistematiği üzerine kurulu bir sistem. Arama motorlarına uyumlu hale gelmek şeklinde özetlenebilecek bu kavramın en önemli bileşeni kuşkusuz içerik. SEO içeriği kavramı da Google’ı tanıdığımız günden bu yana hayatımızda yer alıyor. Pekiyi nedir bu SEO içeriği?

SEO İçeriği Yanılgısı

Google; günümüzde arama motoru sektörünün rakipsiz lideri konumunda yer alır. Bu alanda %90’ın üzerinde hakimiyeti bulunan Google; kuralları da yazan platformdur. Ancak Google gelişen bir algoritmadır. Her geçen gün daha gerçekçi sonuçların üretilebileceği bir platform olmak için hem insan eliyle, hem de yapay zeka ile yeni algoritmalar geliştirir. SEO içeriği konusu da elbette bu yapının en çok dikkat ettiği husustur. Zira arama motorunda listelenme, metin içeriğinin değerlendirilmesi ile mümkün olur.

Sitede yer alan metin içerik; arama motoru tarafından indekslenir ve değerlendirilir. Metin, içerikte yer alan kelimelerden hareketle sınıflandırılır ve içerikte yer alan kelimeler arandığında bulunur hale getirilir. Aram sonuçlarında görüntülenmesini istediğiniz anahtar kelimeleri uygun şekilde kullanarak metin içeriği üretmek ise SEO içeriği üretmek olarak bilinir.

Bu günümüz koşullarında büyük bir yanılgıdır. Google, bu gün çok gelişmiş bir algoritmaya sahiptir ve sizin manipülasyon yapmak isteyeceğinizi anlayabilir. Eskimiş yaklaşımlarla metin üretmek, bu bakımdan son derece zararlıdır. Zira, sizin “SEO metni nasıl yazılır?” aramasını yaparak ulaştığınız kaynakta yer alan talimatlara, Google uzmanları da ulaşabilir. Sadece siz bu yanıltıcı içeriği hazırlayamayın diye dahi, o kaynakta yer alan talimatların birçoğu engellenir. Yani SEO içeriği nasıl yazılır? başlıklı sayfalarda erişeceğiniz sonuçlar maalesef yanılgıdır.

Google’dan açık duyuru

Google, arama motoru algoritması hakkında neredeyse hiçbir bilgiyi açıklamaz. Bunun başlıca sebebi, kurallar açıklandığında sistemi yanıltma yönünde kullanılıyor olmasıdır. Google’ın bugünkü algoritmasını öğrenmek ise ancak Ar-Ge yapan uzmanların deneyleri ile bir ölçüde mümkün olabilir.

Ancak Google, en son 3 Aralık'ta yaptığı gibi çok açık bir duyuruyu sürekli yapar. “sadece anahtar kelime odaklamak için metin üretmeyin”. Metnin yeterince bilgi vermemesi ve kullanıcı tarafından dikkate alınmaması koşullarında, herhangi bir kaynakta verilen talimatlara mükemmel şekilde uymanız hiçbir şey ifade etmez. Google artık sizin sitenizin ve ilgili sayfanızın hangi konu başlıkları ile ilgili olduğunu otomatik olarak kendi kriterlerine göre tespit ediyor ve size hiçbir açık kapı bırakmıyor.

Google’ın sizden tek istediği; gerçekten yapmakta olduğunuz işi yeterince anlatın ve bunu en iyi şekilde yapın. Bunun için özveri ve samimiyetle çalışmanız halinde, hazırlanacak en kapsamlı eski nesil SEO metninden dahi daha etkili sonuçlara ulaşabilirsiniz.

Kaliteli İçeriğin Özellikleri Nelerdir?

Kaliteli içerik; öncelikle gramer ve yazım kurallarına uygun içerik olmak durumundadır. Elbette bunu sağlarken, sıfır kopya koşullarını da sağlamanız gerekir. Herhangi bir miktarda kopya içerik, Google tarafından hiçbir şekilde kabul edilmez.

Pek çok site sahibi, “bu içerik özgün hale getirilemez” düşüncesi içerisinde olsa da aslında bu çok gerçekçi değildir. Elbette her içerik özgün hale getirilebilir. Kaliteli iş üretebilen, deneyimli ve nitelikli bir yazar ekibi, ihtiyaçlarınıza uygun içerikleri hangi alanda olursa olsun üretebilir.

Google’ın en çok dikkat ettiği konulardan bir tanesi ise içeriğin boyutudur. Evet, içerik ne kadar uzunsa, değeri o kadar artar ve 300 kelime alt sınırı da artık günümüzde pek bir anlam ifade etmez. Ama içeriğin kullanıcı bakımından bir anlam ifade etmediği durumlarda, binlerce kelime uzunlukta olması da anlamlı değildir.

Google, kullanıcının sitenizde ne kadar zaman geçirdiğini, hatta sayfanın hangi kısmında daha fazla beklediğini dahi görebilir. Bu değerlendirme aslında metnin nitelik kriterlerinde başta gelen mekanizmalardan birisidir. Bu nedenle kullanıcının gerçekten faydalanacağı içerikler üretmeniz gereklidir.

Son olarak, “Google bizim dilimiz nereden biliyor?” sorusuna cevap verelim. Google, Türk Dil Bilimcilerle ortak algoritma geliştirme süreçleri içerisinde yer alıyor. Ve evet, Google dilimizi çok iyi biliyor. Google’ı kandırmak için yazılacak anlamsız metinler bu nedenler hiçbir anlam ifade etmezken, yazım dili nitelikleri düşük bir metin de pek etkili sonuçlara ulaşamıyor.

Sonuç olarak, site sahiplerinin, SEO içeriği üretmeye çalışmak yerine, işlerini en iyi şekilde anlatacak metinleri üretmeye yönelmeleri gerekiyor. Elbette teme SEO kriterlerine dikkat etmek gerekiyor ki, tercih edeceğiniz nitelikli ekip sizin için bu sonucu kolaylıkla sağlayabiliyor.

Yorum Gönder

0 Yorumlar