Bina Kimlik Sertifikası (BKS) QR Kodunu Okutarak Bina Hakkında Tüm Bilgilere Ulaşabileceksiniz

 Ev alırken çoğu zaman hangi malzemelerin kullanıldığını, evin kolonlarının kesilip kesilmediğini veya denetim sonuçlarını bilemiyor ya da kolayca öğrenemiyoruz.

Bu bilgileri bilmek, deprem gibi doğal afetlere daha hazırlıklı olmamız için önemlidir. İşte Bina Kimlik Sertifikası bu noktada devreye giriyor. Satın alacağımız veya kiralayacağımız evin durumunu bir QR kod okutarak hızlıca öğrenebileceğiz. Bu sayede herkes birer denetçiye dönüşecek

2021 yılında yürürlüğe giren 4708 sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanun kapsamında bu kanunun içinde “Bu kanun kapsamında denetlenerek tamamlanan yapıların teknik ve genel bilgilerine, Bakanlıkça farklı modüllerde yapılan yetkilendirmelerle, hem yapı sahibi ve ilgili vatandaşlarca hem de kamu görevlileri tarafından ulaşılması amacıyla yapıya asılan sertifikayı ifade eder.” şeklinde Bina Kimlik Sertifikası tanımlanmış.

Şimdilik 2021 ve sonrası yapılan binalarda zorunlu. İlerleyen zamanlarda ise kademeli olarak bütün binalara uygulanması planlanıyor.

Vatandaşların kolayca ulaşabileceği bina girişlerine QR kodlu ve çipli levhalar yerleştiriliyor. Türkiye Cumhuriyeti Çevre Şehircilik ve İlkim Bakanlığı’nın sitesinde de belirtildiği üzere bu levhanın amacı:

“Yangın, deprem vb. afet anlarında binaya yerleştirilen etiketlerdeki bilgilere RFID okuyucu vasıtasıyla her düzlemde uzak bir mesafeden ulaşılarak, bina kat planları, yapının genel verileri ve yapıda ikamet eden vatandaş bilgileri gibi kısa zamanda erişilmesi hayati önem sağlayan bilgilere erişilmesine imkân sağlayacak.”

Bina Kimlik Sertifikası ile Binanın yaşından kullanılan beton türüne, kat planlarından malzeme kalitesine kadar bütün bilgiler en ince ayrıntısıyla kimlikte yer alıyor. Ayrıca binanın son halinin ayrıntılı fotoğrafları da kimlikte bulunuyor. Bu bilgiler ve fotoğraflar sayesinde kaçak kat çıkılması, kolonların kesilmesi gibi sonradan yapılan bütün işlemler kolaylıkla tespit edilebiliyor.

Bina Kimlik Sertifikası bulunan yapılar beşer yıllık periyotlarda denetlenerek bilgileri sisteme düzenli olarak kaydedilmeye devam edilecek

 Yönetmelikte şuan “Bina kimlik sertifikasının bedelleri her yıl Bakanlıkça belirlenerek ilan edilir.” denilmesine rağmen şuan için bakanlık tarafından ücretsiz veriliyor.

Yeni binalar için ilgili yapı denetim şirketlerine bina kimlik sertifikası ücreti ödenerek sertifika alabilir ve bizzat yapı denetim kuruluşlarınca binanın girişinde rahatça görülen bir yere asılacak. Binanın oturuma açılması için bu sertifikayı almak ve asmak 2021 yılı itibarıyla zorunludur. 

Bütün kamu yazılımlarına entegre olabilecek şekilde tasarlanan BKS ile hem bina sahipleri hem de sonraki aşamalarda kamu görevlileri binaların teknik ve genel bilgilerine ulaşabilecek.

Özellikle deprem, yangın gibi afet anlarında, binaya yerleştirilen sertifikalardaki bilgilere, "RFID okuyucu" vasıtasıyla 50 metre mesafeye kadar ulaşılabilmesi sağlanacak. Böylece, "bina kat planları", "yapının genel verileri", "yapıda ikamet eden vatandaşlar" gibi hayati bilgilere uzaktan erişilebilecek.


Yorum Gönder

0 Yorumlar