Reşit Olan Çocuğa Nafaka Ödenir Mi?


Öncelikle belirtmek gerekir ki ebeveynlerin müşterek çocuklarına karşı bakım, giderlerini karşılamak veya nafaka ödemek gibi sorumluluklarında erkek veya kız çocukları için bir farklılık yoktur. 

Türk Medeni Kanunu'na göre, ergin olmayan çocuklara, yani 18 yaşına kadar olan çocuklara nafaka ödenir. Ancak, 18 yaşını doldurmuş olsalar bile, eğitimlerini sürdürmeleri halinde, nafaka yükümlülüğü devam eder. Bu durumda, çocuğun eğitiminin niteliği ve süresi, nafaka miktarını belirlemede dikkate alınır.

Boşanan anne-baba velayet sahibiyse velayet hakkı bulunmayan ebeveynden iştirak nafakası talep edebilecektir. Bu iştirak nafakası çocukların ergin olmasıyla son bulacaktır. Ancak iştirak nafakasının bitiminden sonraki yıllarda yalnızca üniversite eğitimini kapsayacak şekilde gençler yardım nafakası talep edebilecektir. İştirak nafakası kendiliğinden yardım nafakasına dönüşmeyecektir ve dava yoluyla talep edilmelidir. Yardım nafakası yalnızca üniversite sürecini kapsadığı gibi öğrencilerin üniversite sınavı döneminde mezuna kaldığı süreci ve üniversiteden mezun oldukları süreçte iş aramalarına kadar geçen zamanı da kapsayacaktır. Yani sigortalı bir iş bulana dek gençler yardım nafakası hakkına sahip olacaktır.


Yorum Gönder

0 Yorumlar