ALGIYI BIRAKIN, EMEKLİ BU YÜZDEN DÜŞÜK MAAŞ ALIYOR


Emeklilerin düşük maaş alma sebebi EYT gösteriliyor. O iş öyle değil.

Çalışanların emeklileri karşılama oranından bahsediliyor. Bu oran 4 çalışana 1 emeklilik olmalı ki karşılansın deniyor. Bizde bu oran EYT ile çok düştüğü için maaşlar düşük diye algı yapılıyor. O iş öyle değil. Emeklilik primleri başka yerlere aktarılmasaydı fazlasıyla yeterdi. Şimdi deniyor ki işsizlik fazla, çalışanın emekliye oranı da 4 çalışana 1 emekli olması gerekiyor ama bizde EYT'den sonra 1.6 çalışana bir emekli düşüyor, bu nedenle de maaşlar düşük, bu karşılanamaz, tüm dünyada böyle deniyor. Bu şekilde de yanlış algı yapılıyor. Siz emeklinin parasını emeklinin geleceğe yatırımı gibi görmeyip bütçe açıklarını veya başka yerlere harcarsanız tabi ki hesabı bu oranla yaparsınız. Ama olması gereken şu. Emekli primlerinin bir kısmı sağlık için ayrılıp geri kalanı emekli maaşı için değerlendirilmeli.

Anlayacağınız bir örnek ile açıklayayım. Emekli primlerinizi bankaya yatırdığınız yatırım amaçlı para gibi düşünün. Banka size yatırımlarınız icin kar verirken başkasının parasını mı veriyor. Öyle yapan hatırlarsanız kimdi. Çiftlikbank, Fatih Terimli Seçil Erzan gibilerdi. Doğal olarak da sisteme para girmeyince o patlar. Devlette çalışanın primlerini yatırım için değerlendirmeyip emekliye ödeyip günü kurtarmaya çalışırsa bir gün ekonomik kriz, işsizlik sayısının artması v.s. gibi hesapta olamayan bir durumda emekliye maaş ödemekte zorlanır. Çünkü gelen para az ama ödenecek kişi sayısı sabit. Yani 40 milyon çalışan varken 16 milyon emekliye vereceğiniz para ile 20 milyon çalışan varken 16 milyon emekliye vereceğiniz para aynı olmaz. Onun için sistem patlar. Yapılması gereken neydi. Sizin primleri size özel değerlendirip yatırım yapar ve dokunmazsa karşılama oranı 1 de olsa sorun çıkmaz.

Primler başta döviz, altın, faiz, bono, repo, hazine tahvili v.s. genel yatırım yöntemleri ile bile değerlendirilse çok daha iyi emekli maaşı verilirdi ki daha çok kazandıran değerlendirme yöntemleri de var.

Yorum Gönder

0 Yorumlar