BİMER ve Online Bilgi Edinme Başvuruları Kötü Niyetli Kullanımlara Açık

BİMER (Başbakanlık İletişim Merkezi) ve 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince oluşturulan online başvuru formlarında dikkatten kaçan bir nokta kötü niyetli kişilerin ekmeğine yağ sürecek cinsten. Peki bilgi edinme formları yolu ile neler yapılabilir? Nasıl art niyetli kullanılır? diyorsanız anlatmayaya çalışayım.

Bir çok kamu kurumunun Bilgi Edinme formunu ve BİMER'i kontrol ettim. 1-2 tanesi hariç hepsinde başvuruda bulunmak için isim ve T.C. Kimlik No yeterli. O 1-2'si de e-mail ile doğrulatma istiyor. Tabi bunu da aldatmak çok kolay. Şimdi gelelim nasıl art niyetli kullanılabileceğine;

1-Çalıştığınız yer bir devlet kurumu ise bu bilgi edinme formu üzerinden amirlerinizi ve yapılan haksızlıkları genel müdürlüğünüze veya bakanlığınıza bildirebilirsiniz. Burada kullanacağınız isim ve T.C. Kimlik No ise kendinizinkini yazmayarak hem şimşekleri üzerinize çekmekten kurtulursunuz hem de hedefinize ulaşmış olursunuz.

2-Çalıştığınız işyeri bir devlet kurumu ise ve işyerinde gıcık olduğunuz biri veya amir varsa yine onun adıyla kurumunuzdaki olumsuzlukları şikayet edebilirsiniz.

3- Devlet kurumlarında çalışmıyorsanız elinizde de bir isim ve T.C. Kimlik No varsa kin güttüğünüz istediğiniz kişi adıyla istediğinizi yazar, iftiralarda bulunabilir veya ihbarda bulunabilirsiniz.

bu tür örnekler daha da verilebilir. Bilgi Edinme başvurularında eğer suç unsuru yoksa başvurana ceza verilemez. Ancak amirinizi düşürdüğünüz durum göz önüne alınınca sizce durumunuz ne olur? Bu nedenle Bilgi Edinme başvurularının e-devlet şifresi ile https://www.turkiye.gov.tr üzerinden yapılması daha uygun olacağını düşünüyorum.

Not: Bu tür başkasının adını kullanarak yapılan işlemler kanunlarımıza göre suçtur.

Yorum Gönder

0 Yorumlar