Yurtdışından beraberinde cihaz getirenler veya cihaz getirtenler dikkat!

Yurtdışından beraberinde cihaz getirenler veya cihaz getirtenler dikkat!
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), "Yurt dışından getirilen cep telefonlarının kayıtlarını yaptıracağı" iddiasıyla ücret isteyenlere karşı vatandaşı uyardı. BTK tarafından yapılan duyuru şöyle:

Yurtdışından Yolcu Beraberinde Getirilen Cihazların Kayıt Altına Alınmasında Dikkat Edilecek Hususlara İlişkin Duyuru

Son günlerde, yurtdışından getirdikleri kayıt dışı cihazlarını kaydettirmek isteyen vatandaşlarımıza yönelik, gerek internet üzerinden gerek farklı mecralardan ilana çıkarak Gümrük Mevzuatı’na ve Elektronik Kimlik Bilgisini Haiz Cihazlara Dair Yönetmelik’e aykırı olarak ücreti karşılığında kayıt edilebileceği ifade edilen haberlere ve duyurulara rastlanılmaktadır. Yurtdışından getirilen elektronik kimlik bilgisini haiz cihazların ne şekilde kayıt altına alınacağı aşağıda belirtilmekte olup, her hangi bir mağduriyete uğramamak için vatandaşlarımızın bunun dışındaki hiçbir yönteme itibar etmemesi gerekmektedir.  Hukuk dışı yollara tevessül ederek bu tarz ilana çıkan ve cihaz kaydı yapacağını iddia eden kişi ya da Kurumlar ve bu işlemi yaptıranlar hakkında Savcılığa Suç Duyurusunda bulunulmaktadır.

Yurtdışından yolcu beraberinde getirilen elektronik kimlik bilgisini haiz cihazların kayıt altına alınma işlemleri, 27 Haziran 2009 tarihli ve 27271 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Elektronik Kimlik Bilgisini Haiz Cihazlara Dair Yönetmelik” kapsamında yürütülmektedir. Bu işlemlerin müracaatı Kurum tarafından  yetkilendirilmiş Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş., Vodafone Telekomünikasyon A.Ş.ya da Avea İletişim Hizmetleri A.Ş. şirketlerinin Abone Kayıt Merkezleri (AKM) tarafından, yönetmelikte zikredilen belgelerin cihazı getiren kişi tarafından asıllarının ibraz edilmesini müteakip birer nüshalarının AKM’ye teslim edilmesi suretiyle  başlatılmaktadır. Sonrasında İşletmecilerin merkezlerinde toplanan belgeler bir sonraki ayın 20’sine kadar Kurum Merkezimize gönderilmekte ve belgelerin incelenip cihazın Gümrük Mevzuatına ve Yönetmeliğimize uygun olarak yurda sokulduğunun anlaşılmasını müteakip cihaz kayıt altına alınmaktadır. Gönderilen evraklar içerisinde sahte, eksik ya da hatalı evrakların bulunması durumunda kayıt işlemi iptal edilerek cihaz kullanıma kapatılmakta ve sahte kayıt işlemi yaptıranlar hakkında yasal işlemler başlatılabilmektedir.

Cihaz Kaydı için;
  • AKM’ler kayıt işlemi sırasında kişinin şahsen başvurusu,
  • Kişiye ait imzalı dilekçesi,
  • Kişiye ait pasaport fotokopisi (Son bir ay içinde yurda giriş yapıldığını gösteren sayfanın da fotokopisi alınmalıdır)
  • Cihazın IMEI (Uluslararası Mobil Cihaz Kodu)  numarası bilgilerinin
alınması zorundadır. Gümrük ve Ticaret Bakanlığının düzenlemesine göre yurt dışından bireysel yolla bir kişi iki takvim yılında sadece 1 tane cihaz  getirebilir ve bu cihazı kayıt ettirebilir. Bu kayıtların da yurda giriş yaptıktan sonra 1 ay içerisinde yapılması gerekmektedir.

Vatandaşlarımızın mağdur olmamaları için kendi pasaport bilgilerini ücret karşılığı ya da ücretsiz olarak başkalarına vermemeleri, yurda usulsüz şekilde getirilen cihazları satın almamaları ve bu tür işlemleri yaptıklarını beyan eden kişilere itibar etmemeleri gerekmektedir.

 Ayrıca Kurumumuzun çağrı merkezi  (0312 232 23 23 - 444 9 777)  7/24 olarak vatandaşlarımızın hizmetinde olup; tereddüt hasıl olan konularda vatandaşlarımızın bilgi almasında faydalı olacaktır.

 Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Yorum Gönder

0 Yorumlar