Adil kullanım noktası (AKN) hızları 3 megabite çıkarıldı

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), internet paketlerinin kotalarının ay sonundan önce dolması nedeniyle 1 megabite düşürülen internet hızının 3 megabite çıkartılmasını onayladı.
BTK'nın onayladığı düzenleme ile Türk Telekom'un toptan seviyede İnternet Servis Sağlayıcılara (İSS) sunmakta olduğu bazı DSL tarifelerinde bulunan ''Adil Kullanım Noktası'' (AKN) uygulamasında iyileştirme yapıldı.

AKN uygulaması, bazı limitsiz tarife paketlerinden hizmet alan abonelerin belli miktarda kapasite kullanımı sonucunda erişim hızının ay sonuna kadar düşürülmesini kapsıyor.

Mevcut uygulamaya göre, AKN uygulaması olan paketlerde DSL kullanıcılarının veri indirme miktarının AKN'yi aşması halinde hız 1 megabite düşürülüyordu.

Yapılan düzenleme ile AKN sonrası hız seviyesi 3 megabite çıkarıldı. Böylece AKN'yi aşan DSL internet kullanıcılarının internet hızları üç katına yükseltilmiş oldu. Örneğin 8 megabite kadar limitsiz pakette 50 GB'lık kapasite kullanımının tamamlanması durumunda ay sonuna kadar erişim hızı 3 megabite düşürülecek.

BTK kararının tam metni için : http://www.btk.gov.tr/mevzuat/kurul_kararlari/dosyalar/2012%20DK-07-302.pdf

İşte yeni Adil kullanım noktası (AKN) hızları
  1. Kullanıcı belirtilen hıza kadar hattının desteklediği en yüksek hızı kullanacaktır. Kullanıcının ay içerisindeki veri kullanımı belirtilen adil kullanım noktasına ulaştığında kullanım hızı ay sonuna kadar 3 Mbps olacak şekilde düşürülecektir.
  2. Mevcut abonelerden bu pakete geçişlerde (Her Eve İnternet Paketinden geçişler hariç) 21,80 TL (Vergiler hariç) geçiş ücreti alınacaktır. Sözü edilen ücret İSS churn durumunda da alınacaktır.
  3. Mevcut abonelerden bu pakete geçişlerde (1 Mbit 1 GB ve Her Eve İnternet Paketinden geçişler hariç) 21,80 TL (Vergiler hariç) geçiş ücreti alınacaktır. Sözü edilen ücret İSS churn durumunda da alınacaktır.
  4. Kullanıcı belirtilen hıza kadar hattının desteklediği en yüksek hızı kullanacaktır. Kullanıcının ay içerisindeki veri kullanımı 25GB noktasına ulaştığında kullanım hızı ay sonuna kadar 3 Mbps olacak şekilde düşürülecektir.
  5. Kullanıcı belirtilen hıza kadar hattının desteklediği en yüksek hızı kullanacaktır. Kullanıcının ay içerisindeki veri kullanımı 50GB noktasına ulaştığında kullanım hızı ay sonuna kadar 3 Mbps olacak şekilde düşürülecektir.
  6. Kullanıcı belirtilen hıza kadar hattının desteklediği en yüksek hızı kullanacaktır. Kullanıcının ay içerisindeki veri kullanımı 100GB noktasına ulaştığında kullanım hızı ay sonuna kadar 3 Mbps olacak şekilde düşürülecektir

Yorum Gönder

0 Yorumlar