Akıllı cihaz sahibi olmak için maddi durumunuzun çok iyi olması gerekmez

Akıllı cihaz sahibi olmak için maddi durumunuzun çok iyi olması gerekmez

Ben dahil bir çok site ve blogger bugüne kadar hep üst seviye cihazlar şöyle, üst seviye cihazlar ile android'in tadını çıkarırsınız dedik ve bu doğru ama günümüz Türkiye'sinde kaçımız bu özellikleri kullanıyor veya kullanabiliyor. Android'i desteklesem de 1000 TL üzeri satılan cihazların firmaların ve yüksek vergilerle devletin hatası yüzünden olduğunu düşünüyorum. Firmalar yüksek fiyata satarak kısa sürede AR-GE giderlerini çıkarma peşindeler. Ayrıca bu sayede elit tabakayı da memnun ederek bu cihazlar sizden başkasında yok, sadece sizler satın alabiliyorsunuz denmeye çalışılıyor. Bir süre sonra yeni cihaz çıkınca bir bakıyorsunuz cihazın fiyatı çok çabuk ve inanılmaz oranlarda aşağıya düşmüş. Firmalar nedense hep devleti suçluyorlar. Peki düşürdüğünüz fiyatlarda neden daha önce satış yapmadınız sorusuna ise cevap vermiyorlar. Yeni cihza ile elit tabakanın istediği yine veriliyor. Peki önceki fiyatı düşüen cihazın üretim maliyetlerinde çok kısa sürede ne değişti ki %50'lere varan indirimler uygulandı. Bu nedenle 1000 TL üzeri cihaz satanların benim gözümde Apple'dan farkı yok.

Diğer bir taraftan Çin'den ithal edilen ve ortalama 500 TL altına satılan cihazların ise neredeyse 1000 TL üzerine cihazlara kafa tutar kaliteye ulaşması. Bu gidişle Çin ve uzakdoğu kökenli cihazlar 1000 TL üzeri satılan cihazları yakalayacak gibi. Bu cihazlar aynı teknolojileri anlık desteklemese de arada çok kısa bir zaman farkı ile arkalarından takip ediyor.

Şimdi gelelim cihazların özelliklerini ne derece kullandığımıza

Eğer çevrenizde kullanan fazla tanıdığınız yoksa telefonları sesli görüşmeden öteye sadece banka, twitter, facebook, harita ve navigasyon uygulamaları, e-mail kontrolü, müzik ve video, oyun, e-kitap okuma haricinde pek fazla kullanmazsınız. Oyun, müzik ve video bataryanızı çabuk bitireceğinden her zaman kullanmayacağınızı düşünüyorum.

Yukarıdaki saydıklarımdan sürekli en fazla kullanacağınız sesli görüşme, harita ve navigasyon, facebook ile twitter olur. Hatta twitter bile o kadar fazla değildir. Bir çok kişi ise ben daha  fazlasını kullanıyorum diyecek. Ben de iddia ediyorum ki daha fazlasını kullanan sayılı kişilerdensiniz. Teknoloji ile iç içe olmayan kişilere bir bakın ve hangi platforma girerseniz girin genelde hep aynı kişilerin kullandığını görürsünüz. Çevremiz o kişilerden oluşuyor o nedenle diyorsanız yanılıyorsunuz. Gerek işi gereği gerekse merakından hemen hemen hergün ortalama 6 saatin üzerinde internet kullananlar bile mobil tarafta ne yazık ki cihazlarının özelliklerini çok fazla kullanmıyor. Tablet PC'ler ise taşınabilirliği zahmetli olduğundan ve her ortamda kullanılamadığından yine belirli kişilerin belirli amaçlarla kullanımından ileri gidemiyor.

Cihazlara sürekli bir çok özellik ekleniyor ama bu özellikleri kullanma imkanı olmadıktan sonra ne anlamı var. Mesela NFC ne kadar kullanılabiliyor? Hadi İstanbul'da kullanılabiliyor diyelim, ya diğer şehirler? NFC'yi geçtim GPS'in en kullanılabilir olduğu navigasyon bile Google'ın Türkiye'ye navigasyon desteği vermemesinden kullanılmıyor. Ücretli bazı uygulamalar var ama bizim halkımız pek para vermeyi sevmiyor. Katılmasam da bir de öyle bir kitle var ki online alışverişe bile güvenmiyor. Ücretsiz uygulamalar ise ne derece güncel. Geçtiğimiz aylarda en popülerlerini deneyeyim dedim. Bu kadar küçük bir şehirde bile doğru sonuçlar veremiyorlardı. O nedenle cihazlarınızın kullanamayacağınız/kullanmayacağınız özelliklerine gereksiz para vermeyin. Hele ki uçuk fiyatlarla satılan cihazlara hiç yaklaşmayın derim. Biraz sabredin fiyatları zaten düşecektir. Eğer acele almanız gerekiyorsa blogları, forumları veya diğer platformları inceleyin kullanıcı yorumlarına göre kesenize uygun bir cihaz mutlaka bulacaksınız. Şimdilik bu kdar yeterli sanırım. 

Yorum Gönder

0 Yorumlar