Al Jazeera Türk, 22 Ocak’ta yayında

Al Jazeera Türk, 22 Ocak’ta yayında
Dünyanın önde gelen haber ağlarından olan Al Jazeera artık Türkiye’de.  Al Jazeera Türk Haber Portalı aljazeera.com.tr, mobil uygulamalar ve Al Jazeera Türk dijital dergi, 22 Ocak tarihinde yayına girecek. Al Jazeera Türk’ün Türkiye’deki medya ortamına yeni bir soluk getirmesi bekleniyor.

40 ülke ve 70’in üzerinde noktada haber büroları bulunan medya devi Al Jazeera, markasını Türkiye’ye taşıyor. Al Jazeera, Türkçe yayın yapacak haber portalının açılış tarihini duyurdu. Al Jazeera 22 Ocak’ta Türkiye’de; aljazeeraturk.com, mobil uygulamalar ve Al Jazeera Türk Dijital Dergi ile online olarak yayına girecek. Al Jazeera’nın yaklaşık bir yıl sonra da televizyonu devreye sokması bekleniyor. Televizyon binasının İstanbul Topkapı’daki inşaatı ve iç düzenlemeleri devam ediyor.

Türkçe konuşulan tüm coğrafyaya ulaşacak
Al Jazeera Türk Genel Müdürü İsmail Kızılbay, Arapça, İngilizce ve Balkan dillerinde yayın yapan üç kanalın ardından Al Jazeera Network'ün son üyesi olan Al Jazeera Türk’ün, Türkçe'nin konuşulduğu ve anlaşıldığı coğrafyaya hitap edeceğini belirtiyor.

Kızılbay, haber televizyonu anlamında Türkiye’de bir çığır açılacağını kaydederek, “Hedef kitleyi başta Türkiye olmak üzere Türkçe’nin konuşulduğu bütün coğrafyalar olarak tanımladık. Bu Avrupa,Balkanlar, Kafkasya ve Orta Asya ile Ortadoğu’da aşağı yukarı 130-140 milyonluk bir kitle demek.”  dedi. 

 “Daima insanın yanında”
Al Jazeera Türk Haber Direktörü Gürkan Zengin,   Al Jazeera Türk çalışanlarının herhangi bir siyasi ve ticari kaygı olmaksızın editoryal bağımsızlık içinde hareket etme imkânına sahip olduklarını  söyledi. “Haberde doğruluk ve tarafsızlık, görüşlere eşit mesafede durmak ve  ‘daima insanın yanında’ olmak  habercilikte temel şiârımız olacak.” dedi.

Haber merkezinin kanalın bölgesel vizyonuna uygun şekilde oluşturulmakta olduğunu belirten Zengin, “ Haber merkezimizde sekiz ayrı dil konuşuluyor. Farsça’dan Rusça’ya kadar hemen hemen bütün bölge dillerini konuşan arkadaşlarımız var.” diye konuştu.

“Dijital Haber Merkezi dünyaya örnek olacak”
Al Jazeera Türk Online Müdürü Can Tüzüner , dünyada medyanın dijital çağa ayak uydurmak için yatırımlar yaptığını ifade ederken, “Biz dijital haber merkezimiz ile bir rol model oluşturuyoruz. Haber merkezinde oluşturulan haberlerin tümü hem dijital hem de görüntülü medyaya servis edilebilecek. Televizyon yayınına da geçtiğimizde aynı merkezden haberi paylaşabileceğiz. İnternet, insanlara zaman ve mekandan bağımsız haber erişimi imkanı tanıyor. Bu yalnızca bir haber sitesi değil, her türlü haber videolarının, belgesellerin, dünyanın her noktasında yer alan muhabirlerimizden gelen haberlerin Türkçe konuşan tüm coğrafyalara ulaşmasını sağlayacak bir portal. Haber üretmenin yanı sıra sürekli geri bildirimlerle beslenen, okuyucusunun düşüncelerine değer veren bir yayıncılık anlayışına sahibiz.” dedi.

Al Jazeera ‘ada’ anlamına geliyor
Al Jazeera, 1996 yılında  Katar’da kuruldu.  Al Jazeera, Arapça’da ‘ada’ anlamına geliyor. Katar’ın Körfez’deki coğrafi konumundan hareketle kanala bu isim verildi.

Uydu üzerinden yayın yapan Al Jazeera Televizyonu Orta Doğu'daki devlet televizyonlarına bir alternatif oluşturmuş,  cesur bir habercilik anlayışı ortaya koymuştu. Dünya, Amerika’nın Afganistan’a müdahalesini, ardından Irak’ı işgalini, son olarak da Arap Baharı gibi büyük sıcak gelişmeleri ağırlıklı olarak  Al Jazeera’den takip etti. Kanal ilk olarak yalnızca Arap dünyasına ilişkin güncel haberlerle yayına başlamış olsa da, o zamandan günümüze gelene dek başka tematik kanalları da bünyesinde bulunduran bir ağ haline geldi. Bugün Al Jazeera Arapça (AJA), Al Jazeera English (AJE), Al Jazeera Balkan (AJB), Al Jazeera America (AJAM) ve çok sayıda Al Jazeera Spor kanalları yayında.

Yorum Gönder

0 Yorumlar