Mesleklere Güven Endeksi 2015

Mesleklere Güven Endeksi 2015
Araştırma şirketi BAREM, 2014 yılından bu yana Türkiye’de mesleklere duyulan güveni araştırıyor. 10 meslek grubunu inceleyen araştırmanın 2015 yılı sonuçları belli oldu. Sonuçlar bir önceki yılla paralellik gösterse de belirli meslek gruplarına duyulan güvende önemli düşüşler var. 2015 sonuçlarına göre en ciddi güven erozyonu yaşayanlar, bir önceki yıla göre 12 puan düşen öğretmenler ile 7.9 puan düşen sağlık çalışanları...

BAREM, geçen yıl yayınladığı Mesleklere Güven Araştırması’nı bu yıl da tekrarladı. Araştırma Ekim-Kasım aylarında ülke genelini temsil eden 1000 kişi ile CATI (Bilgisayar Destekli Telefon Görüşmesi) yöntemiyle gerçekleşti. Görüşülen kişilereYargıçlar, Gazeteciler, Politikacılar, İşadamları, Askerler, Sağlık çalışanları, Polisler, Öğretmenler, Bankacılar ve Dini liderlere güven duyup duymadıkları soruldu.

En çok öğretmenlere ve sağlık çalışanlarına güveniyoruz ama geçen yıla göre daha az!
Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da en güvenilen meslek grupları öğretmenler ve sağlık çalışanları.  Ancak bu yıl bir önceki yıla kıyasla her iki meslek grubuna duyulan güvende önemli oranda düşüş görünüyor. Öğretmenlere güvenenlerin oranı bir önceki yıl %86,2 iken, 2015’te bu oran %74,2 seviyesinde gerçekleşti. Güvenmiyorum diyenlerin oranı ise %23. Sağlık çalışanları da güven erozyonundan nasibini almış durumda. Bir önceki yıl güveniyorum diyenlerin oranı %81 iken, 2015 sonuçlarına göre güvenenlerin oranı %73.1 olarak gerçekleşti. Güvenmeyenler ise %24 seviyesinde.

Askere ve polise güven de yüzde 50’nin üzerinde, ancak...
Araştırmada askere güvenenler %68 güvenmeyenler %29 olarak tespit edildi. Polis için ise cevaplarda bir kutuplaşma söz konusu; güvenenlerin oranı %53 iken, güvenmeyenler %42.

Toplumun yarıdan fazlası diğer 6 meslek mensubuna güvenmiyor!
Araştırmaya katılanların %52’si yargıçlara, %53’ü dini liderlere, %58’i gazetecilere, %59’u bankacılara,  %60’ı işadamlarına ve %74’ü politikacılara güvenmiyor.

Yorum Gönder

0 Yorumlar