Bilgisayara format atmak: Herkes için Windows yükleme ve ayarlar detaylı anlatım

Şimdi diyeceksiniz ki yıl 2016 olmuş böyle bir yazı mı yazılır? Evet yazılır. Çünkü yıl 2016 olmuş hala format nasıl atılır? Windows yükledikten sonra neler yüklemeliyim? Hangi ayarları yapmalıyım şeklinde çok sayıda sorular ile muhatap oluyorum. O nedenle böyle bir yazı yazma gereği duydum.

Windows yükleme ve harddisk bölümleme
Öncelikle yapmanız gereken Windows'u yükleyeceğiniz sürücü (DVD veya Flash Bellek) hangisi ise bilgisayarı onunla başlatmanız gerekmekte. Bunun içinde BIOS'a girip Boot menüsü altında birinci olarak onu göstermeniz gerekmekte. Eğer BIOS üzerinden yapamazsanız genelde F12 tuşu ile açılan menuden kolayca seçebilirsiniz. BIOS'dan yapacağınız ayar kalıcı olur. Detaylı bilgi için isterseniz aşağıdaki videoya bakabilirsiniz.


Bu ayarları yaptıktan sonra Windows yükleme adımlarını takip ederek işletim sistemini çok basit şekilde yükleyebilirsiniz.

Şimdi gelelim yükleme esnasında önemli ayrıntıya. Genelde harddiskler tek parçadır ve her formatta içerisindeki belgelerimizi harici başka bir yere yedeklememiz gerekiyor. Bu durumdan kurtulmak için harddiskkimizin boyutuna göre aşağıdaki ekrana geldiğimizde bölümlendirebiliriz. Ben genelde harddiskin boyutuna göre 60-100GB arasında değerler veriyorum.


Windows kişiselleştirme
Bölümlendirmeyi biditrdikten sonra yükleme bitene kadar devam edebiliriz. Yükleme bittikten sonra masaüstünde sağ klik yapıp Kişiselleştir'e tıklıyoruz. Burada sol üstte bulunan masaüstü simgelerini değiştirin'e tıklayıp masaüstünde olmayan simgeleri işaretleyerek masaüstünde görünmesini sağlıyoruz.


Kullanıcı dosyalarını düzenlemek
Bu işlemden sonra her formattan indirdiğiniz dosyaları kaybetmemek için yapmanız gereken bu dosyaların yer aldığı dizinleri harddiskin diğer bölümüne ayarlamak. Şöyle yapacaksınız. Önce harddiskin D bölümünde Belgelerim adında klasör oluşturun. Onun içinde İndirilen (Karşıdan Yüklenenler), Videolar, Resimler, Sık Kullanılanlar, Müzik v.s. dizinlerini oluşturun. Şimdi Masaüstüne Dizdar (oturum adınız) dosyaları yazan yere girin. Örneğin benim oturum adı Dizdar bu nedenle bende Dizdar Dosyaları veya Dizdar yazar ve şu şekilde simgesi vardır.
Bu simgeye tıklayıp girin. Harddiskin D bölümünden kullanmak istediğiniz Klasörlerin (Dizinler)  üzerine farenin sağ tuşu ile tıklayarak Özellikler'e tıklayın. Açılan pencerede sekmelerde Konum var. Konum'a tıklayıp ardından Taşı... tıklayarak Harddiskin D bölümündeki ilgili Klasörü gösterin. Aşağıdaki resimde Belgeler için örnek görüntüyü görebilirsiniz.
Bu şlem bittikten sonra dosyalarımızın her formatta yedeklenmesine gerek kalmamış olacak. Her formatta sonra yapacağımız sadece bu klasörlerin yolunu D bölümü olarak ayarlayıp kullanmaya devam etmek olacak. Şimdi gelelim diğer ayarlara.

Hızlı başlat menusünü ayarlamak
Hızlı Başlat Menusunü ayarlamak bilgisayarda çalışırken masasütüne dönmemizi kolaylaşırdığı gibi diğer yazılımların kısayollarını da ekleyip kolay daha hızlı yazılımları açabiliriz. Aşağıda benim Hızlı Başlat Menusünü görebilirsiniz
Gördüğünüz gibi masaüstünü göster'den başka bazı yazılımlarında kısayolları var. Lazım olduğunda sadece bunlara tıklayarak kolayca o yazılımları açabiliyorum. Şimdi nasıl ayarlayacağımıza gelelim.

Öncelikle bilgisayarınızda gizli dosyaların görünür olması gerekir. Bunun için Denetim masasında (başka birçok yolda var ama kafanızın karışmaması için birini anlatacağım) Klasör Seçenekleri (Windows 7 için) Dosya Gezgini Seçenekleri'ne (Windows 10 için) tıklayıp (Eğer açıldığında bunu göremiyorsanız Görünüm ve Kişiselleştirmeye tıklayıp açılan sayfada görebilirsiniz. üste adres çubuğunda Denetim Masası yazısına tıklayınca yanında  ok işareti çıkar, ok işaretine tıklayın Tüm denetim masası öğelerine tıklayın


Görünüm sekmesinden Gizli dosya, klasör ve sürücüleri gösterme'yi işaretleyin
Dana sonra Görev Çubuğunda farenin sağ tuşu ile tıklayın. Açılan menüden Araç Çubukları-Yeni Araç Çubuğu'na tıklayın. Açılan pencerede Yerel Disk (C:)-Kullanıcılar-Dizdar (Oturum adınız)-AppData-Roaming-Microsoft-Internet Explorer-Quick Lanch yolunu izleyerek Quick Lanch'a tıklayıp Klasör Seç'e tıklayıp Görev Çubuğunda yer almasını sağlıyoruz. Sonra Görev Çubuğu kilidini kaldırıyoruz. Ardından Quick Lanch'a farenin sağ tuşu ile tıklayıp açılan menuden Metni Göster ve Başlığı Göster'in yanındaki işaretleri tıklayarak kaldırıyoruz. Böylece sadece simgeler kalıyor. Sonrada fare ile üzerine basılı tutup sola doğru çekiyoruz. İstersek benim yaptığım gibi iki sırada yapabiliriz.


Driver (Sürücü) yükleme

Eğer elinizde bilgisayarınızın driverları yoksa ve işletim sistemi driverları tanımadıysa yapmanız gereken başka bir bilgisayarda önce Lan (Ethernet kartı) veya wifi driverını yükleyip bilgisayarımızı internete bağlanabilir hale getirmek. Bilgisayarımızı internete bağladıktan sonra önce windows güncellemelerini yapın. Güncelleme ile bazı driverlada yüklenecektir.Geriye kalanı burada bahsettiğim DriverPack Solution ile direverlarımızı kolayca yükleyebiliriz. İster direk internet üzerinden http://download.drp.su/DriverPack-Online.exe dosyasını indirip çalıştırıp yükleyebiliriz. İstersekte http://download.drp.su/DriverPack-Offline.torrent adresinden 13-15GB boyutundaki internete ihtiyacımız olmadan her zaman kullanabileceğimiz tam sürümü indirip yükleyebiliriz. Ama size ilk etapta işinizin çabuk halledilmesi için internet üzerinden yüklemeniz olacaktır.

Ayrıca burada bahsettiğim Devid.info ile de driverları kolayca bulabilirsiniz.

Gerekli yazılım yüklemeleri

Şimdi sıra geldi gerekli yazılımları yüklemeye. Aşağıdakileri indirip yükleyin.

1-Microsoft Office
2-Google Chromehttps://www.google.com/chrome/
3-Winrar - İşletim sisteminize göre 32 bit veya 64 bit sürümünü yükleyin. Bilmiyorsanız 32 bit yükleyin http://www.rarlab.com/
4-Gom Player http://www.gezginler.net/indir/gom-player.html
5-K-Lite Codec http://www.gezginler.net/indir/k-lite-codec-pack-full.html
6-Adobe Flash Player - Her tarayıcıda (Chrome,Firefox,Internet Explorer) ayrı ayrı yüklemeniz gerekiyro) https://get.adobe.com/tr/flashplayer
7-Microsoft Security Essentials-Defender http://windows.microsoft.com/tr-tr/windows/security-essentials-download
8 Adobe Acrobat Reader - https://get.adobe.com/tr/reader


buraya kadar temel her bilgisayara yapılan işlemlerdi. Bundan sonrası özel kullanıma göre. Aşağıdaki videoda ayrıca internet expoler ve chrome ayarları da yer almaktadır.

Video anlatımı

Yorum Gönder

0 Yorumlar