Türkiye’deki kullanıcıların %71’i hackerları umursamıyor

Türkiye’deki kullanıcıların %71’i hackerları umursamıyor
Kaspersky Lab, dünya çapındaki internet kullanıcıları için risk seviyesinin değerlendirilmesini sağlayan göstergelerden oluşan Kaspersky Siber Güvenlik Endeksi'ni güncelledi. Endeksin en güncel verileri olumlu trendler gösteriyor: Siber dünyada güvenlikleri konusunda endişe duyan ve tehditlere karşı kendilerini korumaya hazır olan insanların sayısı giderek artıyor. Fakat yine de Türkiye’deki kullanıcıların da aralarında olduğu çok sayıda kişi siber tehditlerin kendilerine zarar vereceğinden endişelenmiyor.

Söz konusu endeks, dünya çapındaki internet kullanıcılarının katılımıyla Kaspersky Lab tarafından yılda iki kere yürütülen çevrimiçi bir anketi temel alıyor. En güncel ankete 28 ülkeden 17.377 kişi katıldı.

Bu yıl, ana göstergelerin farklı ülkelerdeki kullanıcıları daha doğru bir yansıtacak şekilde revize edilen Kaspersky Siber Güvenlik Endeksi 3 ana göstergeyi içeriyor:
  • Endişesiz: Siber suçlular tarafından hedeflenmeyeceklerine inanan kullanıcıların oranı
  • Korumasız: Bilgisayar, tablet ve telefonlarında güvenlik çözümüne sahip olmayan kullanıcıların sayısı
  • Etkilenen: Siber suç kurbanı olmuş kullanıcıların oranı. 2016’nın ikinci yarısında bu göstergeye dahil olan olayların listesi genişletildi
Kaspersky Siber Güvenlik Endeksi kullanıcıları artık siber suç faaliyetleri sonucu olarak ortaya çıkan belirli finansal kayıplarla ilgili istatistikleri görüntüleyebiliyor ve aynı zamanda farklı kullanıcı grupları için verileri karşılaştırabiliyor (Örneğin, ABD'deki yaşlı nüfus ile İsveç'teki gençler arasında akıllı telefon kullanımı gibi).

Yılın ikinci yarısı için Türkiye özelindeki endeks (Endişesiz-Korumasız-Etkilenen) 71-47-42 oldu. Yani yapılan ankete göre, Türkiye’deki kullanıcıların %71'i siber suçluların hedefi olabileceklerine inanmıyor. Anket ayrıca, Türkiye’den katılanların %47'sinin internet bağlantılı cihazlarında koruma çözümleri kullanmadığını ve %42’sinin ise son aylarda siber tehditlerden etkilendikleri sonuçlarını ortaya koyuyor. Bu oranların bir önceki endekste 77-45-35 şeklinde olduğu görülüyor. Buna göre, siber tehditlerden zarar görmeyeceğine inanan insanların sayısının altı ay içerisinde düştüğü, ilginç bir biçimde korunmayanların sayısında az da olsa bir artış olduğu ve siber tehditlerin kurbanı olan insanların sayısında da bir artış olduğu görülüyor.

Bir önceki endekse kıyasla, Türkiye’de çevrimiçi hesapları hacklenen kişilerin oranı %7’den %10’a, cihazları hacklenenlerin oranı ise %3’ten %7’ye çıkmış. Anket sonuçlarına göre Türkiye’deki kullanıcılar arasında, online alışveriş yapanların, online veri depolama hizmetleri kullananların ve online bankacılık hizmetleri kullananların oranında da artış olduğu görülüyor.

Kaspersky Lab Tüketici Birimi Başkanı Andrei Mochola, “Kaspersky Siber Güvenlik Endeksi’nin en güncel verileri dünya çapında olumlu dinamikler gösteriyor. Umarız böyle de devam eder. Kaspersky Lab'da mümkün olduğunca çok sayıda insanı siber tehditler ve onlarla mücadele yolları hakkında bilgilendirmek için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Amacımız siber dünyayı herkes için güvenli hale getirmek. Siber suçluların entrikaları yüzünden insanların verilerini, dijital kimliklerini ve paralarını kaybetmedikleri bir dünya için çalışıyoruz. Kaspersky Siber Güvenlik Endeksi bu hedefe doğru attığımız adımlardan sadece bir tanesidir” dedi.

Kaspersky Siber Güvenlik Endeksi’ni ve farklı ülkeler, yaş ve cinsiyetlerden kullanıcıların çevrimiçi davranışları hakkındaki veriler için http://index.kaspersky.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

Yorum Gönder

0 Yorumlar