ABank, Blockchain'i Türkiye'ye ve bölgeye getiren ilk banka oldu

ABank, Blockchain'i Türkiye'ye ve bölgeye getiren ilk banka oldu
ABank, iştiraki olduğu Katarlı The Commercial Bank ve grup bankaları Umman Ulusal Bankası (NBO) ve Birleşik Arap Bankası (UAB) ile Mısır ve Hindistan’dan bankalarla kurduğu ortaklık sonucu, geleceğin teknolojilerinden birisi kabul edilen "Blockchain"i, Türkiye’de ve bulunduğu bölgede gerçekleştiren ilk Türk bankası oldu.

ABank, dünyada hızla yaygınlaşmaya başlayan “Blockchain” teknolojik altyapısını kullanarak uluslararası para transferi gerçekleştiren ilk Türk bankası oldu.

ABank ilgili işlemi, iştiraki olduğu Katarlı The Commercial Bank ve grup bankaları Umman Ulusal Bankası (National Bank of Oman), Birleşik Arap Bankası (United Arab Bank) ile Mısır ve Hindistan’dan bankalarla kurduğu ortaklık sonucu gerçekleştirdi. Banka böylece, sadece Türkiye’de değil; Orta Doğu ve Doğu Avrupa’da da bu işlemi gerçekleştiren ilk Türk bankası oldu.

Pilot Uygulama Başarıyla Gerçekleştirildi 

ABank, pilot faz olarak tanımlanan bu ilk işlemin başarıyla gerçekleştirmesinin ardından, işlem hacminin yüksek olduğu diğer ülke ve bankaları da ağa dahil edip, The Commercial Bank desteği ile Blockchain ağını genişletmeyi hedeflediğini belirtti.

Gönderici ve Alıcı Arasında Direkt Bağ

Önümüzdeki dönemde takip edilmesi gereken başlıca teknolojilerden biri olduğuna kesin gözüyle bakılan Blockchain, kısaca şifrelenmiş işlem takibi sağlayan dağıtık veri tabanı olarak tanımlanıyor. Adından da anlaşılacağı üzere, zincirleme bir modelle inşa edilen, takip edilebilen ama kırılamayan bir teknoloji ve bir merkeze bağlı olmaksızın işlem yapmaya izin veren bir veri tabanı. Böylece işlemler doğrudan alıcı ile satıcı arasında ve güvenli bir şekilde gerçekleştirilebiliyor.

Güven, Hız ve Maliyet Avantajı Sunuyor

Konuyla ilgili bir açıklama yapan, ABank Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Müge Öner, ilk olarak iş birliği yaptıkları bankalar ile bulut tabanlı hesap defteri teknolojisi kullanan bir Blockchain ağı oluşturduklarını belirterek; konuyla ilgili şu bilgileri verdi: “Bu ağ ile, bankalar arası işlemlerde güvenlik, doğruluk ve hızı artırırken, aynı zamanda aracı kurum gereksinimini ortadan kaldırarak, müşterilerimize daha hızlı ve maliyet avantajı yaratan bir hizmet sunabileceğiz. Projenin ikinci aşamasında ise ticaret finansmanı işlemleri üzerine odaklanacağız ve Blockchain teknolojisini, ödemelerin ötesinde, yasal ve ticari belgeleri içerecek şekilde genişleteceğiz. Özetle, tüm ticaret finansmanı işlemleri, Blockchain ağında gerçekleştirilerek, satın alma siparişleri ve faturaların değişim süreci basitleştirilecek. Nihai olarak uzun süren uluslararası kağıt parkurlarının tamamen ortadan kaldırılmasını hedefliyoruz. Bu işin özünde, güvenliğin ve hızın artışının yanı sıra maliyetlerin azaltılması yatıyor.”


Bitcoin ile hayatımıza giren Blockchain adı son dönemde daha sık duyulmaya başlandı ve Blockchain hakkında detaylı bilgiyi burada bulabilirsiniz

Yorum Gönder

0 Yorumlar