Google’dan modanın 3000 yıllık tarihine özel online sergi

Google’dan modanın 3000 yıllık tarihine özel online sergi
Tarihe geçmiş moda ikonları, birbirinden ilginç moda akımları, sanatın birçok dalında modanın yansımaları, unutulmaz trend öncüleri ve modanın ekonomiye etkileri gibi birçok özel başlık içeren sergide 360 derece video ile gezinmek de mümkün. Sergi ayrıca el sanatlarını korumanın ve gelecek nesillere aktarmanın önemine de dikkat çekiyor.

Google’ın dünyanın birçok ülkesinden 180’den fazla kurumun katkılarıyla oluşturduğu bu projeye https://www.google.com/culturalinstitute/beta/project/fashion  adresinden ulaşmak mümkün.

Konu ile ilgili Google resmi bloğunda yayınlanan metin aşağıdaki gibidir:

Kültür giydiklerimizdir:
Neyi neden giydiğinizi Google Arts & Culture ile keşfedin!
Kot pantolon giyiyor musunuz? Gardırobunuzda asılı çiçekli bir kravat ya da siyah bir elbise var mı? 90’lı yıllardaki platformlu ayakkabıları hatırlıyor musunuz? Tüm bu giysilerin sahip olduğu ortak özellik; bir hikaye, hatta bazen yüzlerce yıllık bir hikaye anlatıyor olmaları. Vogue dergisinin efsanevi baş editörü Diana Vreeland’in de bir zamanlar dediği gibi “Kıyafetlerde yaklaşan devrimi bile görebilirsiniz. Her şeyi kıyafetlerle görüp hissedebilirsiniz”. “Kültür giydiklerimizdir” fikrinden yola çıkarak, sizlere giydiğiniz kıyafetlerin ardındaki hikayeleri aktaran Google Arts & Culture’ın yeni sergisini sunmamızın asıl nedenlerinden biri de işte bu. 

Teknoloji, giydiklerimizin ardındaki hikayeleri nasıl açığa çıkarıyor? İzlemek için tıklayınız: https://www.youtube.com/watch?v=4U3yESDITwM

Toplamda 180’den fazla müze, moda enstitüleri, okullar, arşivler, New York, Londra, Paris, Tokyo, São Paulo ve diğer moda merkezlerindeki farklı kurumlar Google Arts & Culture ile üç bin yıllık modayı parmaklarınızın ucuna getirmek için bir araya geldi. Böylece 30 bin moda ürünü arasında arama yapabilirsiniz. Şapkaları renklerine ya da ayakkabıları zamana göre gözden geçirebilirsiniz. 

450’den fazla görsel sergide, tarihi İpek Yolu’ndan İngiliz punk’ının vahşi modasına kadar birçok hikaye bulabilir; bir zamanlar altın arayan kişiler tarafından iş kıyafeti olarak kullanılan kotun ana caddelerde lüks moda unsuru olma serüvenine tanıklık edebilir ve Brezilyalı diva Carmen Miranda’nın 1930’larda platformlu ayakkabıları nasıl popüler yaptığını araştırabilirsiniz.

Ayrıca Coco Chanel, Cristóbal Balenciaga, Yves Saint Laurent ya da Vivienne Westwood gibi modayı belirleyen kişiler ve moda ikonlarıyla tanışabilirsiniz. Moda tarihini şekillendiren dört ikonik parçanın hikayeleri, bu hikayelerin yaşadığı yerlere adım atmanıza olanak sağlayan sanal gerçeklik filmlerinde canlandırılıyor. Bunları YouTube ya da sanal gerçeklik cihazınızda izleyebilirsiniz.
Gözün seçebildiğinden çok daha fazla moda bulunuyor. Nesiller boyunca tuhafiyeciler, kunduracılar, üniforma yapanlar, gömlekçiler, kuyumcular, batik yapanlar, dantela işleyiciler, çantacılar ve vitrin mankeni yapanlar  tasarım eskizlerini ve terzilik modellerini, giyebileceğiniz kıyafetlere dönüştürmek için el sanatlarını ustalıkla kullanmaktalar. Sürrealist bir çizimin giysiye dönüştüğü, dünyaca ünlü Elsa Schiaparelli gece ceketini incelediğiniz gibi ustalıkla işlenen birçok kıyafetin detaylarını da Art Camera'yı kullanarak oluşturulan ultra yüksek çözünürlüklü görüntülerle inceleyebilirsiniz.
Dünyadaki en büyük endüstrilerden biri olan modayı harekete geçiren ve Hindistan’daki Avani Topluluğu gibi moda üzerine kurulmuş toplulukları buluşturan makineleri keşfedebilirsiniz. Dünyadaki en geniş kostüm koleksiyonuna sahip olan Metropolitan Museum of Art’ın Kostüm Enstitüsü Koruma Laboratuvarında 360 derece video ile gezinip, el sanatlarını korumak ve gelecek nesillere aktarmak için nelerin gerekli olduğuna bakabilirsiniz.  

Ayrıca gardıroplarınızın içine girip giydiğiniz kıyafetlerin hikayelerini keşfetmek için YouTube yıldızı Ingrid Nilsen ile işbirliği yaptık. Böylece bundan sonra, kapüşonunuzun altına saklandığınız ya da yırtık kotlarınızdan birini giydiğinizde YouTube kanalımıza uğrayıp günümüz modasına ayak uyduran ipliğin tarihine de daha yakından bakabilirsiniz.

Serbest sergi g.co/wewearculture adresinde açıldı. Ayrıca iOS ve Android üzerinden Google Arts & Culture mobil uygulamasını da indirebilirsiniz. Modanın toplumlarımıza nasıl dikiş attığını görmek sadece bir tık uzağınızda.

(Kate Lauterbach, Google Arts & Culture Program Müdürü)
Kültür Giydiklerimizdir (We Wear Culture) sergisini ziyaret etmek için: https://www.google.com/culturalinstitute/beta/project/fashion

Yorum Gönder

0 Yorumlar