Youtube artık telif adı altında sansür uyguluyor: TRT'nin her yerden kaldırttığı videolar

Özgün içerik diye herkes yaygara koparıyor.  Herkesin dilinde telif konusuna dikkat edilmesi gerektiği ama işin gerçeği öyle değil. Bakın Youtube'un sözde telif kuralları nasıl işliyor

TRT'de yayınlanan 2 tarihi diziyi eleştiren %100 özgün video hazırladım. TRT dizilerin adını kullandığım gerekçesi ile telif ihlali talebinde bulundu ve videoyu yayından kaldırttı. Video yayından kaldırılınca 1 ihtar aldım.


Bende isimlerin kullanılarak eleştirmenin telif sebebi olmadığını, isim belirtmeden görüş bildirilemeyeceğini belirten Karşı Bildirimde bulundum. Gelen cevap ise oldukça ilginç


Youtube'un verdiği cevap "... karşı bildirimde bulunmak için geçerli bir nedeninizin olup olmadığını anlayamadık"

Youtube, telifli içeriklerin bile Adil Kullanım adı altında duyurduğu koşullar ile kullanabileceğimizi söylerken sadece adını kullanarak eleştirdiğim gerekçesi ile videoyu yayından kaldırdı ve karşı bildirimde de "... karşı bildirimde bulunmak için geçerli bir nedeninizin olup olmadığını anlayamadık" cevabı verdi.

Bitmedi. Bu durumu anlatan video hazırlayıp yayınladığımda yine TRT aynı gerekçe ile telif talebinde bulundu ve bu videoda yayından kaldırıldı.
Aynı işlemleri bu video için de yaptım. Ama sonuç değişmedi ve video yayından kaldırıldı. Videonun yayından kaldırılması 3 ihtar hakkımı doldurduğundan kanal kapatıldı

Youtube geçtiğimiz aylarda da 10-8 ve 6 yıllık olmak üzere 3 kanalımı kapatmıştı. Bu kanalların birinde tamamen çocukların videoları vardı

Bu olaylardan sonra anladım ki Youtube, tekel olmanın, ikinci büyük arama motoru olmanın ve android'in de gücünü arkasına alarak tekel olmanın avantajlarını dibine kadar kullanıyor. İnsanları sanırım partner firmalarına yönlendirmeye çalışıyor. 3 partner firmasının  teklifini reddetmiştim. Bu tekeli kırabilecek şuan sadece Facebook var.

Telif konusuna TRT dahil tam anlamıyla uyan yok. TRT yayınlarında hak sahiplerin haklarını tam anlamıyla veriyor mu? Ya diğer yayıncılar? Bu anlamda kendi üretmedikleri her şey telife girmektedir. Peki Youtube'da aynı içeriklerin binlerce videosuna neden işlem yapılmıyor?

Youtube'da yayın yapamayacağıma artık emin olduktan sonra Dailymotion'a geçmeye karar verdim.

Son cevap



Güncelleme: Videoyu TRT her yerden kaldırtıyor. Bu nedenle buraya yükledim. Buradan da kaldırtır sanırım.




Yorum Gönder

5 Yorumlar

  1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  2. Google'ın ABD'nin yeni ticaret kuralları nedeniyle Huawei ile bazı ilişkilerini askıya aldığını duyurdu.

    Google şirketinin sözcüsü "Şirketin talimata uyduğunu ve etkilerini gözden geçirdiklerini" bildirdi. Kararla birlikte Huawei markalı cep telefonlarına yeni Android güncellemesi yapılamayacak.

    Bu da gösterdi ki Google eski google değil ve artık tekelleşmesini ABD ve kendi amaçları için kullanıyor.Google servislerinin bu kadar tekel olması ve ben bildiğimi okurum düşüncesison zamanlarda kendini göstermeye başalamıştı.

    Huawei, ZTE, LG, Samsung, Sony Oppo Xiaomi androidi android yapnlar ve ayakta tutanlar. Bence diğerleri de bundan ders çıkarıp önlemlerini almalı.

    YanıtlaSil
  3. Bu nedenle youtube kanallarından içerikleri kaynak göstermek ancak kurumsal veya tanınmış kişilerin hesaplarından mümkün gibi. Çünkü diğer hesaplar her an kapatılabilir

    YanıtlaSil