E-İmzanın En Ucuz ve En Kolay Kullanım Hali: Mobil İmza

Bir süre bulunacağım yerde adliye olmaması nedeniyle e-imza çözümlerine yöneldim. Kısa bir araştırmadan sonra yıllık 200 TL civarında olduğunu ve size verilen bir kart okuyucu veya token gibi ayrı bir cihazın olması zorunluluğu beni alternatif çözümlere yöneltti. E-İmza ile Mobil İmzanın aynı kullanıma sahip olduğunu öğrendim. 

Kullandığım operatör Turkcell idi. Diğer operatörleri de incelediğimde Türk Telekom'un Turkcell'in yarı fiyatına bu hizmeti verdiğini fark ettim. Türk Telekom aylık 6 TL'ye, Turkcell aylık 14 TL'ye mobil imza hizmeti veriyordu. Hiç düşünmeden hattımı Türk Telekom'a taşıdım (Bu arada değinmeden edemeyeceğim. Hattını taşıyan müşterilerine sundukları ücretleri mevcut müşterilerine sunmamaları tüm operatörlerin mevcut müşterilerini cezalandırması gibi geliyor. Mevcut müşterilere şimdi başka operatöre gidin seneye tekrar gelin der gibi oluyor). Ama başıma geleceklerden habersizdim. Mobil İmza kullanmanız için 128 K sim kart gerekiyor. Hattınızı taşıdığınızda 128 K sim kart verilse bile 30 TL ödeyerek yeni sim kart almanız gerekiyor. Asıl sorun Türk Telekom'un mobil imza verme yetkisine sahip bayi bulmak oldu. Sakarya merkezde yetkili bir çok bayi vardı ama ne hikmetse hepsi biz veremiyoruz dedi. İl Türk Telekom Müdürlüğüne gittiğimde bana söylenen "Bu hizmeti bayilere devrettiler, biz veremiyoruz" oldu. Düşünebiliyor musunuz Türk Telekom İl Müdürlüğü kendi sunduğu hizmeti kendi veremiyor. Tabiri caizse taşerona bu hizmeti verebilme yetkisi vermiş. Sakarya'da mobil imzayı verebilecek bayi bulamayınca çareyi müşteri hizmetlerinden aradım ama müşteri hizmetlerine ulaşmak ne mümkün. Twitter üzerinden Türk Telekom'a yazıp beni aramalarını sağladım. Görüşmelerim esnasında yetkili bayi listesinin web sitelerinde olmadığını da öğrendim. Verdikleri hizmeti her bayi veremeiyor. Hizmeti verebilen yetkili bayi listesi web sitelerinde bile yok. Her bana söylenen bayiye gittiğimde eğer veremiyorlarsa bir seferde birden fazla bayi adresi alma imkanım yoksa yeni bayi adresi için yeniden müşteri hizmetlerini aramam gerekiyordu. 


Zor da olsa sonunda başka bir il'den mobil imza için başvurumu yaptım ve şuan cep telefonum üzerinden kullanabiliyorum. Kullanımı oldukça basit. Bayiden gönderdiğiniz evraklarınız Türk Telekom Mobil İmza birimine ulaştıktan sonra sizi arıyorlar. Beraber yapılan bir kaç işlemden sonra kullanıma hazır oluyor. Mobil İmza ile imzalayacağınız her belgede telefonunuzdan onay ve size özel şifre isteniyor. 

Mobil imza büyük kolaylıkmış. Bugüne kadar neden almamışım. Zaman kaybı ve evrak v.s. derdinden kurtulmak için kesinlikle herkese tavsiye ederim. Bilgisayar üzerinden tüm işlemlerinizi yapabiliyorsunuz. Yalnız şu uyarıyı yapayım. Bilgisayarınızdaki evrakları mobil imza ile imzalamak için bilgisayarınızın internete bağlı olması gerekiyor.

Son olarak şunu ekleyeyim. Adli olaylarda avukat ile işlem yapmanız size büyük avantaj sağlar. Ama sağlam avukat ise. Avukata güvenmiyorsanız ve yeterli de bilgiye sahipseniz kesinlikle e-imza ve çözümleri ile başvuru yapmanızı tavsiye ederim. Sebebi ise e-imza çözümleri kullanan birinin boş biri olmadığı kanaati oluşturacağından



Yorum Gönder

0 Yorumlar