Sosyal Medya Gelirlerinde Vergi İstisna Talebi ve Banka Muafiyet Hesabı Açma 2023

Yapılan düzenleme ile Youtube, TikTok, İnstagram v.b. sosyal medya içerik üreticilerinin şirket kurma zorunluluğu kalktı.  Gelir Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 323) ile Sosyal içerik üreten ve mobil uygulama geliştirenlerin kazanç istisnası tutarının arttırıldı, "Sosyal medyada içerik üreten ve mobil uygulama geliştirenler için son derece basit bir vergileme usulü getirilmişti. Bu işleri yapanlar, bankada bir hesap açıyor ve banka bunlar adına yapılan ödemelerden yüzde 15 oranında vergi kesintisi yapıyor. Bu kapsamda elde edilen kazançların 2022 yılı için 880 bin lirası gelir vergisinden istisna idi. Bu tutar 2023 yılında elde edilecek gelirler için 1 milyon 900 bin liraya çıktı.

Sosyal medya hesabınızdan elde edeceğiniz gelirlerin vergilendirilmesi için 12 Ocak 2022 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanıp yürürlüğe giren Gelir Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 318) ile yapılan değişiklikte sosyal medya içerik üreticilerinin nasıl vergilendirileceği, vergilendirme dilimleri ve oranları ile vergilerin nasıl tahsil edileceği düzenlendi.

Bu işlemleri 2 yolla yapabilirsiniz. İlki vergi dairelerinden, ikincisi ise internet üzerinden interaktif vergi dairesine e-devlet şifreniz ile girerek. 

İnteraktif Vergi Dairesine giriş yaptıktan sonra sol menüden İşlem Başlat >Vergi İşlemleri>Sosyal İçerik Üreticiliği ile Mobil Cihaz Uygulama Geliştiriciliği İstisna Belgesi Talebi Dilekçesi (GVK Mük. 20/B Maddesi) tıklayarak  İstisna Belgesi Talebi Dilekçesi(GVK Mük. 20/B Maddesi) oluşturun. İşlemleri yaptıktan sonra sonucu bekleyin. 

Sonuç geldikten sonra belgenin çıktısı ile bankaya başvurup hesap açın. Şuan bu hizmeti veren bankalar Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank, İş Bankası ve Akbank var. Sadece bu gelirler için açacağınız bankada hesabı açtıktan sonra tekrar İnteraktif Vergi Dairesine girin, İşlem Başlat >Vergi İşlemleri>Sosyal İçerik Üreticiliği ile Mobil Cihaz Uygulama Geliştiriciliği İstisna Belgesi Banka Bilgileri Bildirim Dilekçesi (GVK Mük. 20/B Maddesi) tıklayarak. Banka Bilgileri Bildirim Dilekçesi(GVK Mük. 20/B Maddesi) doldurun. Adım adım işlemleri bitirdikten sonra işlemleriniz bitiyor. 

Not düşeyim. Bankada açtırdığınız hesabı başka amaçla kullanmayın. Bu hesaba gelen tüm paralardan banka otomatik kesinti yapacak. Kısa video için https://www.youtube.com/shorts/ZHKWpdK2kpc

Yorum Gönder

0 Yorumlar