Ben de mi Fatih Projesi Tabletleri ihalesine girseydim acaba?


Ben de mi Fatih Projesi Tabletleri ihalesine girseydim acaba?
Bildiğiniz gibi Fatih Projesi kapsamında Şubat ayının başında öğrencilere 4000 adet tablet pc dağıtıldı. Bu tabletlerden biri General Mobile e-Tab idi. Bir süredir e-Tab'ı inceliyorum ve e-Tab ile ilgili görüşlerimi gerek burada gerekse Gelecekonline'da yayınlıyorum. En başından beri söylediğim gibi e-Tab bana göre hatalı seçimdi. Sebeplerini önceki yazılarımda zaman zaman dile getirdim. Emin değilim ama %26'sı yerli üretim olarak lanse edilen e-Tab muhtemelen Çin'de üretilmiş bir tablet. Burada yerli üretimden kasıt ise aşağıdaki videodan da göreceğiniz gibi General Mobile Genel Müdürü Muzaffer Gölcü'nün SDN'den Hakkı Alkan'a yaptığı açıklama ile ne demek olduğu anlaşılıyor.



Kısa bir giriş yaptıktan sonra gelelim konumuza. Benim ihaleye girmem tabi ki mümkün değil. Böyle bir başlık atmamın sebebi ise e-Tab'ın neden hatalı seçim olduğu ve General Mobile'ı anlamaya çalışmaktır. e-Tab yukarıda da belirttiğim gibi muhtemelen Çin'de üretildi. Bu Çin'de üretilen her ürün kalitesiz  demek değil. Gerek görsel gerekse yazılı basın ve yayınlarda neredeyse Çin'de üretilen tüm ürünler kalitesiz anlamına gelecek yayınlar yapıyorlar bu yanlış. Birçok firma işçilik, hammadde,enerji v.s. gibi maliyetler çok düşük olduğu için üretimlerini Çin'de yapıyorlar. Hatta bazı dünya devi firmalar fabrikalarını Çin'e taşıdı.

Yukarıda videodan da anlaşıldığı gibi General Mobile e-Tab'ın üreticisi değil. Türkiye'de faaliyet gösteren yerli olarak bildiğimiz birçok firma gibi sedece etiketini üzerine vurmuş. Yazılım olarakta kolay bir iş olmayan ama Android cihazlar hakkında yeterli bilgiye sahipseniz ve uzmanlaşmışsanız kendi rom'unumuz geleştirebilirsiniz. Mesela Muharrem Taç hoca bu konuda bir çalışma yaptı diye biliyorum burada bir sunumu mevcut. Yani anlayacağınız Rom geliştirmek için firma olmanıza gerek yok. Dünya çapında ün yapmış özel Rom geliştiren CyanogenMod, MoDaCo gibi geliştiriciler var.



Peki firma olmanın önemi nereden başlıyor?

Kullanıcı için bir ürün alırken firma olması önemlidir. Çünkü karşılaştığı sorunlarda bir muhattap bulabilir. e-Tab piyasaya sürülür sürülmez aldım. Tabletin başta driver'i olmak üzere birçok sorunu vardı. Bunları ben aşabiliyordum ve aştımda. Ancak bu sorunlar ciddi sorunlardı ve herkesin bu sorunları aşması mümkün değildi. Bu nedenle  ben General Mobile yetkililerine, twitter hesaplarından, web sitelerindeki iletişim formundan ve e-mail yoluyla defalarca ulaşmaya çalıştım. Hala ulaşmaya çalışıyorum. Şuna kadar bir cevap gelmedi. Bir ara önceki yazılarımda da değindiğim gibi e-Tab'a özel destek sitesi kurulacağı yönünde bazı duyumlar almıştım. Şuana kadar o konuda da bir gelişme olmadı. Bu nedenle benim aklıma General Mobile yetkililerinin aklına "Fatih Projesine yeterince tablet sattık, piyasaya satmasakta önemli değil. Zaten piyasaya bu tableti o kadar satmamız hayal olurdu" gibi düşünceler mi geliyor merak ediyorum. (Çünkü bildiğiniz gibi Fatih Projesi Apple, İntel, Qualcomm, Microsoft, Foxconn v.s. gibi dünya devlerinin de iştahını kabarmış hatta TTNET bile TTPad adlı tablet ile ihaleye girmeye kalkmıştı. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan bu proje ile ilgili ABD'ye giderek üreticiler ile görüşmüştü. (Fatih Projesindeki ayrıntılı bilgileri burada bulabilirsiniz) . Çünkü pasta büyük ilk olarak 4000 adet dağıtılan tabletlerin ikinci dağıtımında 12800 adet dağıtılacak ve Türkiye'deki öğrenci sayısını düşününce toplam rakamı hayal etmeye çalışın. e-Tab'lar devlete 599 TL'ye mâl oldu. Piyasada 731 TL'ye kadar taksitli bulabileceğiniz e-Tab o kadar büyük adet için devlete pahalıya gelmiş gibi.)Gördüğümüz kadarı ile General Mobile'ın e-Tab için yaptığı birşey yok. Bu nedenle bende Çin'de satılan bir tableti Türkiye'ye getirip üzerine bir Rom yükleyip piyasaya sürsem ve hiçbir destek vermesem General Mobile'ın yaptığından farksız olmaz sanırım. Kısacası 1 TL'ci olarak tabir edilen yerlerden alınan kalitesiz Çin malı ürünleri alırken bozulsa da satıcıyı arayıp sormayacağımızı biliyoruz ve peşin olarak bunu kabul ediyoruz. Eğer siz de e-Tab alacaksanız şuan için görünen siz de peşin olarak satıcıyı aramamayı kabul ederek alın. Malum ülkemizde Tüketici Hakları yönünden durum ortada.  Biz Atatürk'ün sözlerini hep yanlış anladığımız gibi "muassır medeniyetler seviyesine ulaşmak" sözünüde yanlış anlamışız. ABD'de sigara içicisi kanserden ölünce bile 8 milyon dolar cezaya çarptırılıyor. İşte "muassır medeniyetler seviyesine ulaşmak" budur.

Bilmiyorum biliyormusunuz http://www.androidtelefonlari.com diye bir site var. Yurtdışından da telefon getiriyor ve her türlü teknik desteği de veriyor. Eminim ki General Mobile'dan daha iyi hizmet verir. Ben hala umutluyum. Bakalım General Mobile ne zaman destek verecek veya vermeye çalışacak. Gerçi niye destek versin ki Fatih Projesinden hayalinde bile göremeyeceği kazancı elde ediyor. Ama bir söz vardır "Keser döner sap döner...) diye başlayan. Bu anlayış ile firma olarak bundan daha iyi bir yere gelmeleri zaten mümkün değil. Bu arada e-Tab alınmayacak tablet değil. Ama destek kısmında General Mobile'ın tavrı yüzünden sonradan uğraşmamak ve pişman olmamak için alırken düşünmeniz gerekir. 

Yorum Gönder

1 Yorumlar

  1. Baki Eryiğit, Exper Easypad P10AN için özelleştirilmiş bir ROM yayınlamış ve odukça beğenilmişti. Bu dünyayı geçtik Türkiye'de  özel rom'u sadece firmaların yapmadığının en güzel örneği idi.

    YanıtlaSil