TTNET Genel Müdürü'nün AKK ile ilgili cevapları beni tatmin etmedi, ya sizi?

TTNET Genel Müdürü'nün AKK ile ilgili cevapları beni tatmin etmedi, ya sizi?
Melih Bayram Dede TTNET Genel Müdürü Tahsin Yılmaz ile interaktif röportaj yaptı. Tahsin Yılmaz Twitter, Facebook ve e-posta yoluyla gelen sorulara cevap verdi. Ama...

Bu sorulardan en çok AKK (Adil Kullanım Kotası)'na verilen cevaplarçok dikkatimi çekti. AKK ile ilgili hemen hemen her soruya aynı cevaplar verilmiş. AKK, Türk Telekom'un talebi ile BTK tarafından karara bağlanarak uygulamaya geçti. TTNET bir Türk Telekom kuruluşu olduğundan burada TTNET'in uygulamadan şikayet hakkı yok.

Peki AKK ile ilgili ne sorulara Genel Müdür ne cevap vermiş bir bakalım
  • Mehmet Altın: Adil kullanım kotasını aşmadığım halde mayıs ayı boyunca 1mbit internet almamın sebebi nedir? Aradığım çağrı merkezi çalışanlarının arıza kaydı almaktan başka yaptıkları ve arıza kaydını da kafalarına göre 2-3 gün sonra kapatmaları nedir sorarım size? Parasını verdiğimiz hizmeti sizin kurallarınıza göre bile alamıyoruz. Bırak 50 GB kotayı aşmayı, 1 Mayıs’tan beri hiç hızım yükselmedi ki!!
Yanıt: Sayın Mehmet Altın, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından onaylanarak yürürlüğe giren Adil Kullanım Noktası, tüm kullanıcıların şebeke kaynaklarından aynı kalitede hizmet alabilmesine olanak sağlamak amacıyla devreye alınmıştır. Adil Kullanım Noktası sayesinde şebeke üzerindeki yoğunluk dengelenerek kaynakların en verimli ve en adil şekilde kullanılması sağlanır. Adil Kullanım Noktası, ay içinde internet paketine ait belirtilen veri indirme miktarının aşılması durumunda uygulanır. Bu durumda ayın geri kalan günlerinde veri indirme hızı 1 Mbps olacak şekilde düşürülür. Yeni aya girildiğinde, Adil Kullanım Noktası uygulaması öncesi hattın desteklediği hız tekrar sağlanır. Durumunuzun kontrol edilebilmesi için; 444 0 375 numaralı müşteri hizmetleri merkezinden veya Twitter’da bulunan TTNETDestek hesabından bizimle direkt temasa geçmenizi rica ederiz. Müşteri Hizmetleri Merkezimiz, gelen talepleri tek tek değerlendirmekte ve çözüm üretmektedir.
  • Mustafa Şen: Neden altyapınızı güçlendirmeden herkese internet dağıttınız ve neticesinde sınırsız interneti sınırladınız? Altyapı ileride daha da yetmez hale gelecek. Adil Kullanım Kotası bu durum için kesin bir çözüm mü? Daha da yetmediğinde dengeyi sağlamak için hızları 0.5 Mbit’e mi düşüreceksiniz? Teşekkürler.
Yanıt: Sayın Mustafa Şen, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından onaylanarak yürürlüğe giren Adil Kullanım Noktası, tüm kullanıcıların şebeke kaynaklarından aynı kalitede hizmet alabilmesine olanak sağlamak amacıyla devreye alınmıştır. Adil Kullanım Noktası sayesinde şebeke üzerindeki yoğunluk dengelenerek kaynakların en verimli ve en adil şekilde kullanılması sağlanır. Şirketimiz, Türk Telekom’dan toptan seviyede “Veri Akış Erişimi” modeliyle temin etmekte olduğu internet erişim hizmetini müşterilerine perakende seviyede sunmaktadır. Adil Kullanım Noktası, toptan ürüne ilişkin bir husustur. Limitsiz paketlerde, kotalı paketlerde olduğu gibi bir kota aşım ücreti uygulaması bulunmamaktadır. Bu anlamda, limitsiz paketlerde internet herhangi bir kota aşım ücreti olmadan sınırsızca kullanılabilmekte, sadece Adil Kullanım Noktası’ndan sonra hız düşümü yapılmaktadır. Müşterilerimizin her türlü ihtiyaçlarına yanıt vermeyi ilke edinen bir şirket olarak, interneti yoğun kullanan müşterilerimiz için Adil Kullanım Noktası’na tabi olmayan (8LİMİTSİZ) adlı bir paket seçeneğimiz bulunuyor.
  • Ahmet Orhan: TTNET Genel Müdürü’ne sorularım: 1- İnternet diğer ülkelerde çoğunlukla ya daha hızlı ya da ucuz ama Türkiye’de aşırı derecede pahalı. Hele ki artık her şey internet olmaya başladığı bir dönemde bu fiyatların neden bu kadar pahalı? 2- Adil Kullanım Kotası diyorsunuz ama biz kullanmaya başladığımızda böyle bir şey yoktu niye bunu zorunlu olarak kullanıyoruz? Anlaşmamızda bunlar yoktu. 3- Sınırsız kullanıcısıyım aylık oldukça fazla bir ücret veriyorum ve bir de netim ya adil kotadan dolayı yavaşlıyor ya da normal (her ay olan ) bir yavaşlık oluyor. Hem sınırsız kullanma hem de bu ücret dolayısıyla hizmetimde buna eşdeğer olması lazım iken bu sorunlar normal deyip geçiliyor. 4- Ben 4-5 yıllık bir aboneyim ama yeni aboneler 19 liraya ya da 29 liraya filan 6 ay, 12 ay net kullanırken bizler eski abonelere yönelik kampanya yok. Eğer bu ücretlerde hizmet veriliyorsa neden biz bu kadar pahalı kullanıyoruz. Eski abonelerinizi düşünmüyorsunuz. Sadece ayda yılda bir arayıp bazı hizmetleri deneyebileceğimizi söylüyorsunuz. Mobil iletişim firmaları bile eski abonelerine ya fazla kontör ya da dakika ya da indirim yapıyorken sizler sürekli bizim üzerimizden para kazanmanıza rağmen neden bir kampanya ya da farklı bir şey yapmıyorsunuz.
Yanıt: Sayın Ahmet Orhan, Birinci sorunuza Türkiye’de en çok tercih edilen paket olan NETLİMİTSİZ paketimizi baz alarak yaptığımız bir karşılaştırmayla yanıt vermek isterim.  İngiltere merkezli Analysys Mason firması tarafından Eylül 2011’de yayınlanan rapora göre bu paket muadili paketler dikkate alındığında OECD üyesi ülkeler için ortalama ücret 27.40 Euro’dur. Aynı raporda, Türkiye’de bu kategoride yer alan NETLİMİTSİZ paketinin bedeli ise PSTN (Sabit Telefon Hizmeti) ücreti hariç 26.82 Euro olarak verilmiştir. PSTN ücreti dahil edildiğinde ise ücretler OECD ülkeleri için 38,62 Euro’ya TTNET için 36.77 Euro’ya çıkmaktadır. Görüleceği üzere TTNET tarafından sunulan hizmetler OECD ülkeleri ortalamalarının altında kalmaktadır. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından onaylanarak yürürlüğe giren Adil Kullanım Noktası, tüm kullanıcıların şebeke kaynaklarından aynı kalitede hizmet alabilmesine olanak sağlamak amacıyla devreye alınmıştır. Şirketimiz, Türk Telekom’dan toptan seviyede “Veri Akış Erişimi” modeliyle temin etmekte olduğu internet erişim hizmetini müşterilerine perakende seviyede sunmaktadır. Adil Kullanım Noktası, toptan ürüne ilişkin bir husustur. Adil Kullanım Noktası, ay içinde internet paketine ait belirtilen veri indirme miktarının aşılması durumunda uygulanır. Bu durumda ayın geri kalan günlerinde veri indirme hızı 1 Mbps olacak şekilde düşürülür. Yeni aya girildiğinde, adil kullanım uygulaması öncesi hattın desteklediği hız tekrar sağlanır. Bu noktada yaşadığınız bir sorun olduğunda 444 0 375 numaralı müşteri hizmetleri merkezinden veya Twitter’da bulunan TTNETDestek hesabından bizimle direkt temasa geçmenizi rica ederiz. Müşterilerimizin her türlü ihtiyaçlarına yanıt vermeyi ilke edinen bir şirket olarak, interneti yoğun kullanan müşterilerimiz için Adil Kullanım Noktası’na tabi olmayan (8LİMİTSİZ) ayrıca adlı bir paket sunmaktayız.  AKN ile ilgili bilgilendirmeler gerekli kanallarda yapılmaktadır. Abonelik sözleşmelerinde ve taahhütnamelerde ve web sitemizden detaylı bilgiye ulaşılabilmektedir. Mevcut müşterilerimize sunduğumuz avantajlı kampanyalarımızın iletişimi yapılmadığından direkt bilinmiyor olabilir. Ancak müşterilerimiz çağrı merkezimizi aradığında bu kampanyalar hakkında detaylı bilgi alabilmekte ve kampanya başvurusu da yapabilmektedir. Halihazırda mevcut müşterilerimize sunduğumuz çok avantajlı indirim ve cihaz kampanyalarımız bulunuyor.  Bu indirim ve kampanyalarımızı bağlılık indirimleri gibi çeşitli avantajlarla da destekliyoruz. Uzun zamandır bizimle olan müşterilerimizin memnuniyetini, önümüzdeki dönemde yeni planladığımız kampanya ve fırsatlar ile daha da artırmayı hedefliyoruz.
  • Erdem Gönenç: Merhabalar; Öncelikle iyi çalışmalar dilerim Türkiye’de kullanılan interneti dünyadaki durumu ile alakalı olarak nasıl görüyorsunuz? (hem fiyat hem de performans olarak) Türkiye’de kullanılan internetin temel taşı olan TTNET adil kullanım adı altında birçok kullanıcıyı sınırlıyor. Bu konuya bir açıklık getirmeyi ne zaman düşünüyor? Özellikle benim gibi teknolojiyi takip eden insanlar için birçok şekilde download yapma ihtiyacımız var. Özellikle kendi adıma MCT olduğumdan dolayı Microsoft’un çıkardığı tüm ürünleri takip etmem gerekiyor. Şu an bir DVD’nin min. 7 GB olduğunu düşünürseniz bu adil kullanım olayı oldukça bizleri etkilemekte. Bu konular ile alakalı olarak bizleri aydınlatırsanız sevinirim. Saygılarımla
Yanıt: Sayın Erdem Gönenç, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) 2011 4. Çeyrek Raporu’na göre Türkiye’deki internet kullanıcılarının yüzde 80’i 8 Mbps hızındaki interneti tercih ediyor. Türkiye’de 8 Mbps hız üzeri internet kullanım oranı ise yüzde 7.8. Bu oran Avrupa’da ortalama yüzde 29 civarındadır. Türkiye’de en çok tercih edilen paket olan NETLİMİTSİZ paketimizi baz alarak bir karşılaştırma yapmak faydalı olacaktır. İngiltere merkezli Analysys Mason firması tarafından Eylül 2011’de yayınlanan rapora göre bu paket muadili paketler dikkate alındığında OECD üyesi ülkeler için ortalama ücret 27.40 Euro’dur. Aynı raporda, Türkiye’de bu kategoride yer alan NETLİMİTSİZ paketinin bedeli ise PSTN (Sabit Telefon Hizmeti) ücreti hariç 26.82 Euro olarak verilmiştir. PSTN ücreti dahil edildiğinde ise ücretler OECD ülkeleri için 38,62 Euro’ya TTNET için 36.77 Euro’ya çıkmaktadır. Görüleceği üzere TTNET tarafından sunulan hizmetler OECD ülkeleri ortalamalarının altında kalmaktadır. Müşterilerimize fiber internet hizmetini aynı fiyata vererek hem hızlı hem de limitsiz internet keyfini OECD ülkelerinden daha ucuza sunmaktayız. TTNET olarak, Türkiye ve dünyadaki internet servis sağlayıcısı şirketler gibi Adil Kullanım Noktası uygulamasına tabiyiz. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından onaylanarak yürürlüğe giren Adil Kullanım Noktası, tüm kullanıcıların şebeke kaynaklarından aynı kalitede hizmet alabilmesine olanak sağlamak amacıyla devreye alınmıştır. Şirketimiz, Türk Telekom’dan toptan seviyede “Veri Akış Erişimi” modeliyle temin etmekte olduğu internet erişim hizmetini müşterilerine perakende seviyede sunmaktadır. Adil Kullanım Noktası, toptan ürüne ilişkin bir husustur.
  • Enes Aydın: AKK’nın (benim tabirimle internet özgürlüğünün kısıtlanması) kaldırılmasını canı gönülden istiyorum. AKK için bir site kurmuşlar ve 42 bin den fazla kişi siteye imzasını bıraktı. Buna ben de dahilim. Ay başında AKK’yi 3-5 gün içerisinde aştım diye hızım 3 haftadır 1Mbps. Aylık 59 lira fatura ödüyorum. Böyle adalet mi olur? Kendi paramla perişan oluyorum. 50 GB nedir ya, dalga geçer gibi. Şu an sakinim, sakin olmasam daha ağır hitaplarda bulunurdum ya neyse. İnşallah AKK SAÇMALIĞINI KALDIRIRSINIZ.
Yanıt: Sayın Enes Aydın, TTNET olarak, Türkiye ve dünyadaki internet servis sağlayıcısı şirketler gibi Adil Kullanım Noktası uygulamasına tabiyiz. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından onaylanarak yürürlüğe giren Adil Kullanım Noktası, tüm kullanıcıların şebeke kaynaklarından aynı kalitede hizmet alabilmesine olanak sağlamak amacıyla devreye alınmıştır. Şirketimiz, Türk Telekom’dan toptan seviyede “Veri Akış Erişimi” modeliyle temin etmekte olduğu internet erişim hizmetini müşterilerine perakende seviyede sunmaktadır. Adil Kullanım Noktası, toptan ürüne ilişkin bir husustur. İnterneti yoğun kullanan müşterilerimiz için Adil Kullanım Noktası’na tabi olmayan (8LİMİTSİZ)  adlı paketimiz bulunmaktadır.

Bu cevaplar beni tatmin etmedi.
  • AKK TTNET'in sorunu. Altyapıyı zamanından beri önemseyip yapsaydılar bu oranda sorun olmazdı
  • Hadi madem yaptınız. 32 Mbps'yi de 16 MBPS'yi de 1'e düşürüyorsun bunun neresi adil?
  • Madem amaç alt yapıyı rahatlatmak o zaman gün içinde belirli saatlerde hızı düşürmeniz gerekmezmiydi? Bu şekilde ay sonu  gelmeden herkes kotayı dolduruyor hatlar boşalıyor. Ay başında yine herkes yükleniyor. Ay başında herkes hatlara yükelince hatlar nasıl rahatlıyor?
  • 32 MBPS,50 MBPS ve üstü için belirlediğiniz AKK kotaları komik değil mi? O hızlar için birkaç günde kota aşılır. Bizler o hızları birkaç gün kullanmak için mi o kadar para ödüyoruz?
  • Hem Tivibu satıyorsunuz hem de AKK uyguluyorsunuz ve sadece Tivibu Ev kullanıcılarının kotadan etkilenmeyeceğini söylüyorsunuz. Ya Tivibu Web ve Cep kullanıcıları ne yapacak? Bununla ilgili herhangi bir açıklamayı Tivibu web sayfanızda bulamadım
Röportajın tamamı için: http://www.technologic.com.tr/siz-sordunuz-ttnet-genel-muduru-tahsin-yilmaz-cevapladi/

AKK ile ilgili aşağıdaki videoyu izlemenizi tavsiye ederim.



Yorum Gönder

1 Yorumlar

  1. ben hayatımda sizin kadar sorumsuz bir firma daha görmedim birde şunu sorucam bu firmanın yöneticisi sahibi kimse kazandığınız paralar azmı geldiki müşterilerinize talep etmedikleri halde kafanıza göre paket ekleyorsunuz sonra internetim çalışmıyor bunun için sizi aradığımda ise kaydınız oluştu demekten başka bir halt yediğiniz yok 2 haftadır uğraşıyorum aldığım tek cevap bu sorumsuzca davrandığınızı hiçbir hizmeti yerinde veremediğinizi çok iyi bildiğinizden milleti sözleşme yapıp kendinize mecbur bırakıyorsunuz hakkınızda yasal işlem başlatıcam bu iş burda bitmiycek hiçkimse talebi olmadan kimseye paket ekleyemez işinizi yapıp insanların hakkını yemeyin

    YanıtlaSil