Eğitimde Yeni Medya kullanımı



Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Bölümü Öğretim Görevlisi İsmail Hakkı Polat hocamızın ve bir birinden değerli konuklarımızın katıldığı "Eğitimde Yeni Medya kullanımı" konulu sanal etkinlik düzenlemiştik.. Kaçıranlar için etkinlikteki önemli açıklamaları bir toparlayayım dedim. Buyrun...

Savaş DOĞAN : Hocam dilerseniz "Yeni Medya" nedir bunu biraz açalım.

İsmail Hakkı Polat : Yeni Medya, insanların daha doğrusu kullanıcıların etkileşim, dijitallik ve zaman-mekan sınırsızlığı esasına göre kurdukları siber mekandır temelde. Akademik anlamda ise bu siber mekanının bireysel, toplumsal, ekonomik, hukuksal,siyasi, etik vd. tüm alanlardaki etkilerini açıklamak için kullanılan bir şemsiye kavramdır.

Savaş DOĞAN : O zaman "yeni medya" nın başlangıcı mIRC-ICQ dönemlerine dayanıyor diyebilir miyiz hocam?

İsmail Hakkı Polat : kesinlikle! 1990larda kürelleşme hareketinden doğan bir kavramdır ve bu bağlamda kurulan İnternet ve Mobil dahil tüm ağlar temelde birer Yeni Medya.

Savaş DOĞAN : Daha sonra da bayrağı uzunca bir süre forumlar devraldı sanki hocam

İsmail Hakkı Polat : Evet Savaş! Aslında onlarda Yeni Medya'nın 1. dönem yayıncılık formatları.

Erol DİZDAR : İsmail hocam siz eğitimde hangi Sosyal Medya'yı platformlarını kullanıyorsunuz?

İsmail Hakkı Polat : Benim eğitim aşkımı en iyi ifade edebildiğim ortam... tabii ki en eski göz ağrımız Friendfeed. Bu konuda detay merak edenler için...

Savaş DOĞAN : Forumların gözde olduğu 2000 li yıllarda şahsen ben bu sayede çok şey öğrenmiştim ve bildiklerimi de seve seve aktarmıştım.

Kozan Demircan : Forumlar 90'ların sonundan itibaren hem İngilizcemi gfeliştirmeme yardımcı oldu hem de sosyal medyayı öğrendim. Karanlık Sosyal medya :)

Savaş DOĞAN : İsmail hocam, Uzaktan Eğitim veren bölümler de Yeni Medya'yı kullanıyor diyebilir miyiz?

Erol DİZDAR : İsmail hocam bir ara sosyal medya üzerinden ders verdiğinizi paylaştığınızı hatırlıyorum. Yanlış mı hatırlıyorum?

İsmail Hakkı Polat : Evet! Geçen seneki Yeni Medya Konferansı'nda bu konuyu çok çarpıcı bir örnekle anlatmaya çalışmmıştım; Stanford! Şu videodan da detaylarını alabilirsiniz Stanford örneğinin ve uzaktan eğitimin. http://www.youtube.com/watch?v=U7VaEU12XFM

Kozan Demircan : Forumlar, IM, e-posta, ICQ, sohbet, hepsi karanlık sosyal medya. Ve DPI istemelerinin nedeni de karanlık sosyal medyaya ulaşmak. Aramızda ne konuşuyoruz merak ediyorlar :)

Savaş DOĞAN : İsmail hocam 2-3 gün önce şöyle bir şeyle karşılaştım https://www.coursera.org/ Sizce Eğitim giderek tamamiyle Yeni Medya araçları üzerinde verilecek mi? Ülkemizde bunun yansımasını ne zaman görürüz?

İsmail Hakkı Polat : Aynen öyle Kozan hocam! Maalesef burası bir fırat alanı gibi değil de bir tehdit alanı gibi görüşldükçe bu kuşaklar arası bir çatışma alanı olmaktan öteye zor geçecek ve bizler eğitimde yaya kalma riskiyle karşı karşıyayız:/

Kozan Demircan : İsmail Hocam haklısınız. Ancak, sizin gibi aydınlarımız sosyal medyada paylaşımlarda bulundukça ve eğitim verdikçe umut var diye düşünüyorum. Bugün Dubai'de alınan DPI kararına rağmen.

İsmail Hakkı Polat : Savaş hocam, henüz bu aşamaya doğrudan geçecek ne insan ne de teknik altyapımız var. En öncelikli husus, zihniyet. Elimize tableti aldığımız ve onları öğrencilere dağıttığımız zaman zannnediyoruz ki çağ atladık ama...

Savaş DOĞAN : İsmail hocam o zaman Fatih Projesinden de fazla umudunuzun olmadığını anladım :) Ki ben de aynı kanaatteyim :)

İsmail Hakkı Polat : ... işin rengi pek öyle değil! Bu konuyu çocukara öğretecek ne bir içeriğimiz ne de temel ilke ve değerlerimiz var. Öncelikle bunun üzerine kafa yorjumalı ve dürüstçe yanıt vermeliyiz.

Erol DİZDAR: Bu arada bildiğim kadarı Hasan Sabri Kayaoğlu (Dedegi) da uzaktan eğitim veriyor.

Hasan Sabri Kayaoğlu (Dedegi) : Evet veriyorum Sayın Dizdar, ancak konularım sosyal medya ve teknoloji alanında değil. Bendeniz kendi mecram olan "eğitim" ve "sosyoloji" alanlarında naçizane işimi yapmaktayım...

Kozan Demircan : O konuda aşırı kontrol ve güvenlik açığı kaygılarım var. Microsoft akıllı tahtalara usb'den virüs bulaşırsa ve okulun ağından Türkiye'ye yayılırsa... Ama dediğiniz gibi zihniyet sorun.

İsmail Hakkı Polat : Fatih Projesi'nin ilk aşamasından alıncak dersler Türkiye'nin kaderini belirleyecek. İlk sefer hep sancılı olur ama sonrasında ders alınmazsa heba olup gider herşey. Hasan Sabri Bey, mesela Fatih Projesi'nin en önemli ayağını sosyal bilimlerin oluşturması gerekirken olay sanki sadece teknoloji üzerine kuruluyormuş gibi geliyor bana. İnşallah yanılıyorumdur.

Erol DİZDAR : Hocam benim Fatih Projesinde gördüğüm binayı çatıdan yapmaya çalışıyoruz

Kozan Demircan : Amerika'da MIT'in verdiği online lisans programları on yılı aştı değil mi hocam? Biz ne durumdayız bu konuda?

Savaş DOĞAN : Fatih Projesi konusunda umarım bu endişelerimiz yersiz çıkar ve gayet başarılı olur diyelim.

@İsmail hocam e-book'lar da bir tür yeni medya aracı sayılır mı? Teknolojinin ilerlemesiyle de daha interaktif e-book'lar ortaya çıkmaya başladı.

Kozan Demircan : Felsefeyi kaldıran zihniyet... Bence sosyal medya Fatih Projesi'nin göbeğine oturmalı. Hem geleecğin iş modeli hem de haberleşme, düşünme, fikir üretimi ve paylaşım modeli.

İsmail Hakkı Polat :  Aynen öyle Erol hocam! Kozan hocam, MIT'nin verdiği derslerin içeriği güçlü ancak temeldeki sıkıntısı etkileşim yönünün zayıf olması. Şimdiye kadar gördüğüm en güzel eğitim Stanford'un yapay zeka dersi eğitimi. 58.00 kişi almış ve 23.000 kişi tamamlamış. Savaş hocam, e-booklar evet birer yeni medya aracı. kesinlikle daha iyileri hem de çok yakın zamanda gelmekte. mesela kindle paper white süper bir cihaz ve kullanıcı deneyimi hemen tüm benzerlerinden iyi.

Kozan Demircan : Anladım @İsmail Hocam. Ben de aynı şeyi düşünmüştüm ama daha önce bir uzmana sorma fırsatım olmadı. Dediğiniz programı inceleyeceğim.

Hasan Sabri Kayaoğlu (Dedegi) : Yanılmıyorsunuz Sn. Polat! Sosyal bilimler konusu oldum olası ülkemizde hep kenarda-köşede kalmıştır. Fatih Projesi'ni bendeniz de inceledim. İşin teknik tarafıda laf etmek haddim değil. Ancak, algılamakta zorlandığım bazı hususlar var ve gerekli düzeltmeler yapılmazsa, bu projenin geleceğinden fazla ümitvar değilim.

İsmail Hakkı Polat : Kesinlikle aynı fikirdeyim Hasan Sabri bey!

ajax rs : Öğretim teknolojileri uzmanları ve öğretmenleri Fatih projesinin dışında. Malesef ki projenin başarılı olacağını sanmıyorm.

İsmail Hakkı Polat : merhaba ajax rs! umalım ki bu kafamızdaki düşünceler gerçek olmaz ve Fatih projesi en azından ikinic aşamasında türkiye'ye büyük bir hamle olur!

Erdinç Akyüz : Projeler özgün olmadığı sürece benim gözümde başarılı olması çok zor. Özgün bir sistem değil özgün bir yazılım değil bize ait hiç bir şey yok sadece öğrenciler bize ait.

İsmail Hakkı Polat : Erdinç: Katılıyorum. Ancak yine de Japonlar gibi en başta ithal ve kopya sonrasında da üretim yapabilirsek olumlu olur. Ama onu yapmak için de bir bilinç gerekli ki asıl benim göremediğim o. İlginç olan...

Kozan Demircan : Güney Kore'nin tablet projesi beni çok heyecanlandırmıştı. E-book konusunda en merak ettiğim konu tablet e-bookların (esnek ekranlı çıkacak modellerin) en azından eğitimde standart medya tabletlerin yerini alıp almayacağı... Dünyada tablet zihniyetini Kindle başlattı diye düşünüyorum.

Erol DİZDAR : Eğer iyi yönetilirse Fatih Projesi çok başarılı olur ve çok kısa sürede istenen seviyeye gelir.

Hasan Sabri Kayaoğlu (Dedegi) : Zaten bütün mesele iyi yönetebilmekte Sn. Dizdar.

İsmail Hakkı Polat :  ... bunu bizim gibi o kadar çok kişi görüyor ki sadece bu insanlara insiyatif tanınsa sanki proje başarılı olacak. ne diyelim inşallah!

Erol DİZDAR : Paylaşım platformlarının tamamına bugün Sosyal Medya diyebilir miyiz?

İsmail Hakkı Polat : Erol hocam: içinde sosyal iletişim bulunan hemen tüm siber platformlara sosyal medya diyebiliriz. Bunun başlıca koşulu, tanım olarak iki aktif varlık arasındaki etkileşim sağlaması. Tabii gelecekte makinelerin akıllanması ve 'ete kemiğe bürünmesi' ile sosyal medya tanımımız da daha genişleyecek ama şimdilik... mesela e-bankacılık işlemleri bir Yeni Medya süreci ama sosyal medya süreci olarak tanımlanamaz!

Erol DİZDAR : İki tarafda gerçek kişi olması gerekiyor diye anlıyorum

Kozan Demircan : Bu ayrım benim de kafamda bazı şeyleri netleştirdi İsmail Hocam. İki bilinçli zekanın etkileşim kurması gerekiyor sosyal medya ile o zaman. Yapay zeka örneğin

İsmail Hakkı Polat : Aynen öyle Kozan hocam:) Erol hocam: Gerçek kişi değil de Kozan hocamın tanımladığı gibi bilinçli zeka. Gelecekte makineler böyle olacak ama bugün için haklısın!

Erdinç Akyüz : Bir zamanlar bizi yıkan milliyetcilik bugün bizi kurataracak olanda milli projeler ve milli yazılımlar milli sosyal medyada. Bugun onun için ne yapıyoruz aşıkardır. Yapanada pek destek yok gibi.

İsmail Hakkı Polat : Erdinç: Her ne kadar Yeni Medya'nın toplumlar üzerinde nefret söylemini arttırıp milletler arasında bir husumet yaratttığı vak ise de aslında bireylerin giderek daha küresel dünyaya katıldığını görüyoruz. Google translate'in ileri versiyonlarında dil problemi kalktığında olacakları düşünsenize! Bizim vatan evlatları çat pat İngilizce ile bile Antalya'dan başladıkları seferleri Yeni MEdya üzeriden tüm dünyaya yayacaklar sanki:)

ajax rs : Öğrencilerimizin, hatta hocalarımızın bir hazırbulunuşlukları yetersiz. Eğitimde teknoloji kullanılacaksa, teknoloji okur-yazarlığının artırılmadan bir fayda alınmayacağını bizzat tecrübe ediyorum. Sosyal medya deyince çoğunluğun aklına gelen durum kişisel güncellemeleri veya "kedili feedlerden" öteye gitmiyor. Toplama bakınca çok ümitvar değilim.

İsmail Hakkı Polat :  ajax rs: ben bilgisayarla ilk tanıştığımda 2 sene hiç durmaksızın oyun oynadım ama sonradan keşfettim onun diğer nimetlerini. ben o konuda daha umutluyum. insanlar hayatın eğlenceden ibaret olmadığını anladıklarından itibaren aydınlanma başlıyor.

Kozan Demircan : İsmail Hocam... Bu son dediklerinizle kendimi dinliyor gibi oldum :). Bilgisayar oyunları yabancı dilime büyük katkıda bulundu, ardından söylediğiniz süreçten geçtim ve tabii ki öğrenmenin sonu yok.

Savaş DOĞAN : @İsmail hocam bir de benim merak ettiğim bir şey var. Gazetecilikte olduğu gibi Akademisyenler arasında da Yeni Medya'nın eğitimde kullanılmasına şiddetle karşı çıkan bir cephe var mı?

Hasan Sabri Kayaoğlu (Dedegi) : Akademisyenler arasında bilgisayar kullanamayan çok kişi var Sayın Doğan...

İsmail Hakkı Polat : Olmaz mı Savaş hocam? Aynen senin ismin gibi burada da eski kuşakla yeni kuşak arasında tüm cephelerde göğüs göğüse çarpışmalar sürüyor:) Şimdi o konuya girersek analatcak çok şey var da kısaca özetlersek bu işin sonu ya evrim ya devrim:)

Erdinç Akyüz : Devrim olmalı :)

İsmail Hakkı Polat : Erdinç: 10 sene içinde olursa devrim, olmazsa kader:)

Hasan Sabri Kayaoğlu (Dedegi) : Özellikle lisanları yetersiz akademisyenler ile benim kuşağımdakilerde, teknolojiye karşı inanılmaz bir direnme görmekteyim...Neyse bukadarı yeterli!

İsmail Hakkı Polat : Hasan Sabri Bey, bu direnişi iki-üç kelime ile özetlersek, 'mevcudiyetinin yegane temeli' sendromu diyorum ben buna. o temel ortadan kalktıkça savunma vaziyeti artıyor.

Kozan Demircan : Hasan Bey Felsefe Bölümünde ben de bu tür engellerle karşılaştım. Örneğin kuantum fiziğine dayalı bir ahlak teorisi üzerine yüksek lisans yapmak istiyordum ama bu konuda yardımcı olabilecek bir hocamız yoktu ve interneti benimsemeleri uzun yıllar aldı. Hala çoğu hocamız Facebook'u yalnızca akademik takvim ilanları olarak kullanıyor. Sosyal medyaya daha eğilimli hocalarımızın sayısı arttıkça bu dar boğazı aşacağız diye düşünüyorum.

@Hasan Bey siz bu konuda istisnai bir örneksiniz ve Türkiye'de büyük bir boşluğu dolduruyor sizin gibi düşünenler.

İsmail Hakkı Polat :  Kozan+1

Savaş DOĞAN : @İsmail hocam, peki öğrencilerin Yeni Medya'nın Eğitim'de kullanılmasına tepkileri nasıl? Malum bölüm öğrencilerini diğer bölüm öğrencileri bu bağlamda kıskanıyorlar mı? :) Aslında sizin öğrencilerinizden de birileri olsaydı da canlı canlı görüşlerini alsaydık :)

İsmail Hakkı Polat : Keşke Savaş hocam ama benim öğrenciler bu aralar geleneksel kağıt sınavlardan alamıyorlar başlarını:)

ajax rs : @Savaş DOĞAN; uzaktan eğitim öğrencilerimiz var. İlgili olanlar araştırıyor, inceliyor bir yolunu bulup sistemi en iyi şekilde kullanıyor. ama teknolojiyle arası iyi olmayanlar çok verim alamıyor.

Savaş DOĞAN : @ajax rs hocam, o klasik eğitim gören sınıflar için de geçerli değil mi? :) Yani tamamen kişiye bağlı bence.

İsmail Hakkı Polat : Ajax RS & Savaş: deneyim ve teori iyi birleştirilir ve içselleştirilebilir olursa Temelde klasik ya da yeni farketmez.

Kozan Demircan : İsmail Hocam kağıt sınavlar şart mı?

İsmail Hakkı Polat : Kozan hocam, şimdilik düzen bunun üzerine kurulu maalesef. Mesela ben birkaç yıl önce İnternet üzerinden bir vize sınavı yapayım dedim. Öğrencilerden biri sınavın kendisine ait olmadığını söyleyince maddi delil gösteremediğim için yeniden sınav yapmak zorunda kaldım. Bu nedenle sınav denilen şey, Yeni Medya için her yönüyle kabul edilebilir düzene getirilmedikçe işimiz zor. Hevesli olsak bile!

Kozan Demircan : Ancak, okuma yazma öğrenme ve düşünce süreçlerinin gelişimi, çocuk gelişimi gibi açılardan eğitimdeki tabletlerde elektronik kalem kullanılması gerektiğini düşünüyorum. Bu konudaki görüşünüz nedir İsmail Hocam?

Muharrem TAÇ : İsmail Hocam Modle veya Blackboard mu kullanıyorsunuz? Kadir Has'da Blackboard var sanırım.

İsmail Hakkı Polat : Muharrem hocam: KAdir Has Blackboarda diyor ama ben 'rest' dedim ve Friendfeed olarak değiştirdim;)

Hasan Sabri Kayaoğlu (Dedegi) : Sn.Polat, Sn. Demircan, daha 10 gün önce İzmir'de eşimle sağlık kontrolleri yaptırdığımız bazı Tıp Uzmanlarının (çoğunluğu Profesör vs.), hala kağıt üzerinde not tuttuklarına bizzat şahit oldum.

Yakın dostlarım olan ikisine,"yahu önündeki bilgisayarı kullansana!" sözlerime her ikisi de söz birliği yapmışlar gibi, "hocam kim uğraşacak onunla, sekreterler bunları yazıp oraya yüklüyorlar" cevabı verdiler...

İsmail Hakkı Polat : Öyle çok var ki bunlardan Hasan Sabri Bey! İşte zaman ilerledikçe doğal olarak bizlerin yerine gelecek kuşakların böyle sorunları olmayacağını umut ediyoruz.

Hasan Sabri Kayaoğlu (Dedegi) : Umarım öyle olur. Ancak işe ilköğretim ve liselerden de başlatmak, bu işin eğitimini oralarda da başlatmamız şart!

Muharrem TAÇ : Bizim THY ile bir mobile learning çalışması ihtimali vardı ve şunu gördük: Moodle, Blackboard gibi sistemler kendi standartlarını oturtmuş. Uzaktan eğitim deyince "bu konuda ne biliyorsunuz? Moodle'ın x modülünün y package toolunu mu kullanacaksınız" gibi son derece detay sorular soruyorlar. Benim mobile learning hayalim de suya düştü tabi :) http://www.slideshare.net/muharremtac/mobile-learning-11180936

İsmail Hakkı Polat : Muharrem hocam, kişisel görüşüm Moodle'ın uzaktan eğitim ihtiyaçlarına diğerlerinin hepsinden daha kapsamlı ve çok yönlü yanıt verebildiği yönünde. Ama bu kullanım ihtiyacına göre değişir. Kaydettim bakacağım Muharrem hocam! Bir de küçük bir sır: BlackBoard'dan ve hantallığından nefret ediyorum;)

Kozan Demircan : Muharrem Hocam zaman sizden yana :)

Muharrem TAÇ : Kozan hocam adamlar almış başını gitmiş. Bizimkiler çok teorik kalmış. Adamlar "biz bunu zaten yapıyoruz" diyorlar. Birkaç ay içinde uçmuş gitmişler :)

İsmail Hakkı Polat : Bu arada sürekli verdiğim Stanford örneği ve ABD'deki uzaktan eğitim durumunu değerlendirdiğim yazım şu: http://ismailhpolat.com/abdde-bedava-okumak-ister-misiniz

Erol DİZDAR : İsmail hocam Üniversitelerin Yeni Medya Bölümü hakkında bilgi verir misisniz?

İsmail Hakkı Polat : Şu anda bizim Kadir Has ile birlikte Yeni Medya konusunda eğitim veren Bahçeşehir ve bir de bu sene kurulan sanırım Beykent üniversitesi var. İknciyi bilmiyorum ama Bahçeşehir'in Yeni Medya Bölümü eski gazetecilik bölümünün ismi ve müfredatı değiştirilerek kuruldu. Bunun olumlu ve olumsuz yanları var tabii ama önemli olan Yeni Medya Bölümü'nün artık üniversitelerde benimseniyor olması.

ajax rs : @İsmail hocam, eğitimde yeni medya öğretici rolunu ne zaman üstlenebilir, bir öngörünüz var mı? Şimdilik içerik taşıyıcı olarak kullanıyoruz ve geri bildirimlerimiz genellikle 'manuel'. Bir de konuyla alakalı olarak, iyi tasarlanmış bir öğretim ortamında, hangi unsurlar kilit role sahip (içerik, etkileşim, geribildirim, ölçme değerlendirme, erişim kolaylıkları vs.)?

İsmail Hakkı Polat : Mesela Bilgi Üniversitesinde Medya Bölümü'nün müfradatında Yeni Medya karşılığı epey ders var. Keza Yeditepe'deki Sosyal Medya Y.Lisans programı (adı seneye sanırım değişecek) de Bilgi ile benzer bir seyirde. Bizim Kadir Has'ın diğerlerinden farklı bulduğum yanı ise Yeni Medya'yı eski medyanın bir dönüşüm alanı olarak görmekten ziyade blog, wiki, sosyal medya, mobil app gibi yepyeni medyalara ve yeni bireylerle birlikte artacak bu tip yepyeni formatlara ağırılık vermesi. Ancak bizimki dahil her türlü Yeni Medya ve adı öyle olmasa da ruhu öyle olan bölümler bizim canımız:) Bu bölümlerden mezun olanların genel adı, elbetteki Yeni Medyacı (şaka şaka). Yeni Medya Uzmanı diyebiliriz. İçerik Yöneticisi, geleneksel ya da yepyeni medya haber oluşumlarının yayın ve içerik yönetmenleri, editörleri, bu alanın başlıca yan meslekleri. Bunun yanısıra dijital ajanslarda yakın gelecekte daha beliginleşecek Yeni Medya reklamcılığı, itibar ve iletişim elemanları gibi sorumlulukları da rahatlıkla yüklenir bizim çocuklar.

Kozan Demircan : İsmail Hocam, bu programları sizin gibi sosyal medya uzmanları ve sosyal medyada aktif olan kişiler mi veriyor? Örneğin sosyal medya etkinlikleri ile uygulamalı dersler yapılıyor mu?

İsmail Hakkı Polat : Kozan hocam: ders verecek öğretim görevlisi ve bunların nitelikleri, şu anda tüm Yeni Medya bölümlerinin yumuşak karnı. Buradaki en önemli sorun; hem pratik hem de teorik bilgi sahibi olmak ve multi disipliner bir düşünce yapısı. Maalesef TRde ve dünyada bu sıkıntı uzun süre çekilecek. Bir de geleneksel akademia'nın direncini göz önüne alırsanız, anlayın durumumuzu;)

Erol DİZDAR : Tüh herkes gibi Sosyal Medya uzmanı olamıyorlar yani :) Ben sana Yeni Medya Uzmanı olmazsın demedim Sosyal Medya Uzmanı olmazsın dedim gibi bir şey :)

İsmail Hakkı Polat : Erol hocam: Şimdiye kadar alaylı olanlara ve onların deneyimlerine karşı boynumuz kıldan ince. ancak bu işin de mektebi var. Ahan da burası demek ve buna katkı vermek, şu anda Yeni Medya üzerinden sayısız fırsatı değerlendirme potansiyeli olan milyonlarca yeni kuşak için, hepimizin boyunun borcu:)

Kozan Demircan : Haklısınız hocam... Öğretmenlerin örnek olması şart

Erol DİZDAR : Haklısınız hocam. Peki derslere dışarıdan konuk çağırıyor musunuz? Veya bu bölümlerin uygulamalı eğitimi var mı varsa nasıl? Gerçi saçma oldu ama...

İsmail Hakkı Polat : Erol hocam: Elimizden geldiğince çağırıyoruz. Hatta bazı dönemler abartıp 14 haftanın 4-5 haftasını konuk hocalara veriyoruz. Uygulamalı eğitimi şöyle yapmaya gayret ediyoruz; Bir defa öğrencilerin hepsinin bilgisayar, tablet ve telefonları açık ders sırasında. Bir de blog ve timeline sayfası gibi pratik dönem ödevleri veriyorum. Daha da fazlasını yapacağız inşallah. Tabii Friendfeed'İ ve oradaki paylaşımları unutmamak lazım;)

Yorum Gönder

0 Yorumlar