Türkiye'de E-İmza Kullanım Alışkanlıkları

Türkiye'de E-İmza Kullanım Alışkanlıkları
Uluslararası araştırma şirketi Ipsos'un elektronik sertifika hizmet sağlayıcısı E-GÜVEN için gerçekleştirdiği e-imza kullanım alışkanlıkları araştırmasının sonuçları yayınlandı.

Türkiye’nin ilk e-imza araştırma sonuçlarına göre iş dünyasında ortalama 3 iş günü süren imza süreçlerinin e-imza ile 1 saate kadar indiği ortaya çıktı. Şirketlerde imzasına en çok ihtiyaç duyulan genel müdürler, ofis dışında olsalar dahi e-imza sayesinde iş süreçlerinde devamlılığı sağlıyorlar. Araştırmada dikkat çeken bir başka sonuç ise; e-imza kullanıcılarının bir hafta içerisinde en çok MERSİS, EKAP, UYAP gibi kamu projelerinde (%53) işlem yapması oldu. Turkiye.gov.tr üzerinden e-imza ile gerçekleştirilen e-Devlet uygulamaları %49 ile ikinci sıraya yerleşti. Bankacılık işlemleri ise %14 ile bu alanda üçüncü sırada yer aldı.

Türkiye’nin ilk ve lider elektronik sertifika hizmet sağlayıcısı E-GÜVEN, Türkiye’de e-imza alışkanlıkları üzerine önemli bir araştırmaya imza attı. Uluslararası araştırma şirketi Ipsos tarafından E-GÜVEN için gerçekleştirilen ‘’E-imza kullanım alışkanlıkları araştırması’’ Türkiye’de e-imza kullanımı konusunda yapılmış ilk kapsamlı araştırma olma özelliğini taşıyor. Araştırmada e-imzanın birçok sektöre ve özellikle üst düzey yöneticilere sağladığı faydalar ön plana çıkıyor.

12 Nisan – 3 Haziran tarihleri arasında Türkiye’nin tüm illerinden, E-GÜVEN tarafından hizmet alan 320 farklı e-imza kullanıcısının katıldığı araştırma, online anket CAWI yöntemiyle yapıldı. Örnekleme yöntemi olarak listeli araştırma kullanıldı. Araştırma kapsamında katılımcılara “İmza Yetkilendirme Prosedürleri”, “Elektronik İmza Kullanım Alışkanlıkları”, “Elektronik İmzanın Sağladığı Faydalar”, “E-GÜVEN Hizmetleri” konularında sorular soruldu. Araştırma sonuçlarına göre, e-imza kullanıcıları bir hafta içerisinde en çok MERSİS, EKAP, UYAP gibi kamu projelerinde (%53) işlem yaptı. Turkiye.gov.tr üzerinden e-imza ile gerçekleştirilen e-Devlet uygulamaları %49 ile ikinci sıraya yerleşti. Bankacılık işlemleri ise %14 ile bu alanda üçüncü sırada yer aldı. Dikkat çeken bir diğer sonuç ise MERSİS, EKAP, UYAP gibi projelerle birlikte e-imzanın en çok hukuk alanında (%73) tercih edildiği görüldü.

Şirketlerde Ortalama 3 Gün Süren İmza Süreçleri 1 Saate İniyor
Yapılan araştırmada e-imza kullanımı öncesi katılımcıların %56’lık bir kesimi, genel müdür gibi yetkili kişilerin ofis dışında olması sebebiyle imza alamadıklarını ve iş süreçlerinin 1-2 gün geciktiğini bildiriyor. Araştırmada gecikmenin 3 güne ulaştığını belirtenlerin sayısı da bir hayli fazla (%22). 5-6 gün ve 1 hafta kadar geciktiğini belirtenlerin oranları ise toplamda %18. E-imza sayesinde yöneticiler imzalarını ofis dışında olduklarında da uzaktan kullanabildikleri için iş süreçlerindeki gecikmelerin önüne geçiliyor.
E-imza ile kullanıcıların %63’ü imza süreçlerini 1 saatten kısa sürede tamamlayabiliyor. Yine de sürecin 2 - 4 gün sürdüğünü belirten %4’lük bir kesim mevcut. Bu kesim e-imzayı verimsiz ya da yanlış kullanan kişilerin olduğunu gösteriyor.

İş Dünyasında En Çok E-İmza Kullanılan İşlemler
Şirketlerde imza gereklilikleri noktasında üst düzey yöneticilerin imzasına yoğun şekilde ihtiyaç duyuluyor. Bu noktada e-imza; bankacılık (%14) işlemleri ve farklı firmalar ile yapılan anlaşma ve sözleşmelerde (%10) ön plana çıkıyor. Hesap mutabakatları (%7) bu noktada üçüncü sırada yer alıyor. %48’lik bir oran ile en çok genel müdürlerin imzasına ihtiyaç duyulurken, %32 ile bölüm müdürleri ikinci sırada yer alıyor. Araştırma sonuçlarında e-imzanın sağladığı zaman, maliyet ve çevrecilik avantajlarının yanında genel müdürler başta olmak üzere üst düzey yöneticilere sunduğu kolaylık ön plana çıkıyor.

E-İmza, Zaman + İş Gücü + Maliyet Avantajı Sağlıyor
Islak imza ve dolayısıyla da fiziksel kağıt kullanımının gereksiz maliyet olduğunu düşünen kullanıcıların oranı %78’e ulaşıyor. Kullanıcıların %76’sı ise bunun aynı zamanda zaman kaybı yarattığını düşünüyor. Dolayısıyla e-imza, ıslak imza karşısında zaman + iş gücü + maliyet avantajları sağlıyor.
Üretim sektörünün %78’i, hukukçuların da %52’si e-imzanın en büyük faydası olarak onay süreçlerinin hızlanmasını işaret ediyor. Araştırmaya göre ikinci en büyük fayda olarak ise e-imzanın ıslak imza ile aynı hukuki geçerliliğe sahip olması gösteriliyor.

E-İmza, Çevreyi Koruyor
E-imzanın bir diğer faydası maliyetlerde ortaya çıkıyor. Katılımcıların %70’i e-imza sayesinde %20 kağıt tasarrufu yaptığını belirtirken, %20’si ise %50’nin üzerine tasarruf sağlıyor. Bu verilere ek olarak kullanıcıların %88’i e-imzayı çevreci bir uygulama olarak görüyor. Benzer oranlarla iş yapma süreçlerini kısalttığı, verimlilik ve maliyet avantajı sağladığı da görülüyor. %85’lik veri güvenliği sonucu ise e-imzanın güvenilirliğini ortaya koyuyor.

E-GÜVEN Hizmet Kalitesiyle Adı Gibi Güven Veriyor
E-GÜVEN’in tercih sebepleri arasında ise en başta güvenilirlik ve tavsiye geliyor. Bu noktada E-GÜVEN’in 10 yıldır sektörde hizmet vermesi ve sağladığı müşteri memnuniyeti ön plana çıkıyor. Sektörde sadece E-GÜVEN tarafından sunulan adreste kimlik tespiti ve kurulum hizmeti de kullanıcılar arasında büyük memnuniyet yaratıyor.

Araştırma, E-İmzaya Geçiş Süreçleri İçin Önemli Referanslar Oluşturacak
Türkiye’nin ilk e-imza araştırması ortaya çıkardığı verilerle, günümüzde e-imza alışkanlıklarına ve kullanıcılarına ne tür avantajlar sağladığına ışık tuttu. İş süreçlerine sağladığı fayda ile şirket ve kamu dairelerinde hızlıca aksiyon almayı mümkün kılan e- imza, kullanıldığı bütün sektörlerde verimlilik ve maliyet avantajlarıyla da dikkat çekiyor. Araştırma, sadece kurumların değil kişilerin de e-imzaya olan yaklaşımlarını ortaya çıkararak, gelecekte e-imzaya geçiş süreçleri için önemli referanslar oluşturacak.
Türkiye'de E-İmza Kullanım Alışkanlıkları

Yorum Gönder

0 Yorumlar