0850 dolandırıcılığına dikkat!

0850 dolandırıcılığına dikkat!

Son zamanlarda 0850 ile başlayan numaraların, 444'lü numaraların yerini alması ile, pazarlamacıların bizleri rahatsız etmek için kullandıkları numaralar da değişti.

Kısa süre önce bende benzer bir sms aldım.


0850 dolandırıcılığına dikkat!
Oysa ki TELKODER "0850’li Hatlar, İtibarlı Numaralar" http://www.telkoder.org.tr/files/1-announce/duyuru_2013_09_18.htm şeklinde bir açıklama yapmıştı. Aslında kısmen doğru. Şimdi videoyu izleyip biraz daha bilgi sahibi olalım



Bu numaralar hakkında https://www.netgsm.com.tr/netgsm_850li_numara.asp?gclid=CIKvmqGSiLoCFc7C3god-2QAHQ adresinde şu bilgiler yer alıyor

Konumdan bağımsız telefon numarası kullanmak için 0850'li numaralar

0850'li Numara Hizmeti Nedir?
Sabit telefon numarası kullanmak istiyorsunuz ancak belli bir adrese bağımlı olmak istemiyorsunuz! Çözüm 850'li numaralar.
Coğrafi bir anlamı olmayan, coğrafyadan bağımsız (göçebe), nerede online olursanız orada kullanabileceğiniz telefon numaraları 0850 kodu ile başlamaktadır.

850'li Bir Numara Aldığınızda,
» Nereye giderseniz gidin sabit telefonunuzu da yanınızda götürürsünüz.
» Sizi arayanlar şehir içi – şehir dışı ayrımı olmaksızın operatörünün belirlediği sabit telefon
   ücreti ile ücretlendirilir veya var ise heryöne dakikalarından ücret ödemeden görüşür.
» Siz arama yaptığınızda dünyanın neresinde olursanız olun Netgsm aboneleriyle ÜCRETSİZ
   konuşur, diğer Türkiye sabit telefonlarını dakikası 5 Kuruştan, Türkiye cep telefonlarının
   dakikasını 9 Kuruştan ararsınız.
» İsterseniz kurumsal, isterseniz bireysel abonelik alabilirsiniz.
» Görüşme ücretleri dışında hiçbir ücret ödemeden numaranızı anında kullanıma
   başlayabilirsiniz.

850'li Numaralarla 444'lü Numaraların Farkı 
» 0850'li numaranızı tahsis ederken herhangi bir ücret ödemezsiniz. Ancak 444'lü
   numaraların ilk tahsisinde tahsis ücreti ödenir.
» 0850'li numaraların aylık sabit ücreti yoktur. Ancak 444'lü numaranın altında her tanımlı
   her numara için ayrı ayrı sabit ücret ödenmektedir.
» 0850'li numaranızı santralinizde kullanabilir ve eş zamanlı olarak sınızrsız çağrı
   alabilirsiniz.
» 0850'li numaranız ile aynı anda sınırsız çağrı alabilirsiniz, 444'lü numaralarda ise aynı
   anda alabileceğiniz çağrı sayısı tanımlı hat sayısı kadardır.
» 0850'li numaralarda gelen çağrılar için hiçbir ücret ödenmezken 444'lü numaralarda
   gelen çağrılarda yönlendirme ücreti ödenir.

Yukarıdaki farklardan dolayı firmalar 0850'li numaralara geçmeye başladı. Hatta birçok firma, artık çağrı merkezi olarak 444'le başlayan numaralar yerine, bu numaralara aramalarını yönlendirmektedir.

Bir de şöyle bir bilgiye rastladım "Eğer +90850 ile yada 0090850 ile başlıyorsa bu numara Türkiye için alınmış sabit telefon numarasıdır. Bu iki şekil dışındabaşlıyorsa yurtdışı numarasıdır." bu bilgi ne derece doğru bilmiyorum ama size uyarım telefon üzerinden kimseye hiçbir bilgi vermeyin.

Bu sorunlar firmaların müşteri temsilcisi hizmetlerini çeşitli firmalar üzerinden vermesi ile başladı. Firmalara müşteri temsilcisi hizmeti veren firmalar aynı andan başka firmalarada hizmet verdiği için bu firmaların birinin müşterisi iseniz bilgileriniz diğer firmalar içinde kullanılıyor ve bilgileriniz daha sonra diğer firmalarda da kullanılmak üzere bir havuz oluşturuluyor. Böylece gizli olması gereken bilgileriniz bir çok kişinin erişimine açılmış oluyor. Bu nedenle zaman zaman hiç müşterisi olmadığınız bir firmadan bile aranabiliyorsunuz.

0850'li numaraların hangi firma tarafından tahsis edildiğini http://www.tk.gov.tr/elektronik_haberlesme_sektoru/yetkilendirme/numaralandirma/850.xlsx den görebilirsiniz.

Son olarak 0850'li numaralar ile ilgili BTK ise şöyle demiş;

Konumdan Bağımsız Numaralar (850)

850 alan koduyla başlayan konumdan bağımsız numaralar, herhangi bir coğrafi anlamı olmayan, ulusal çapta kullanılabilen ve konumdan bağımsız hizmetler için kullanılan numaralardır. 850’li konumdan bağımsız numaralar işletmeciler tarafından genellikle internet üzerinden sesli görüşme olanağı sağlayan VoIP uygulamaları ile kullanılmaktadır, ancak farklı uygulamalar çerçevesinde de kullanımı mümkündür.
Konumdan bağımsız numaraların, VoIP uygulaması ile kullanıldığında, farklı noktalarda (aynı şehirde farklı adreslerde, farklı şehirlerde ya da yurtdışında) internete bağlantı sağlandığında kullanılması mümkündür. Bu şekilde, konumdan bağımsız numaralar, tüketicilere farklı adreslerde aynı numara ile kullanabileceği sabit telefon hizmeti sağlamaktadır.

İşletmecilere tahsisli konumdan bağımsız numaralara ilişkin güncel liste http://www.tk.gov.tr/elektronik_haberlesme_sektoru/yetkilendirme/numaralandirma/konumdan_bagimsiz_numaralar.php bağlantısında yayınlanmaktadır.

Yorum Gönder

6 Yorumlar

  1. ismail ismail14 Ekim, 2014

    0 8504336700 adını bilmediğim bir sigorta dan arıyorum diyo ilk yılı ücretsizdi  2. yılı için kaza sigortası yaptık bir yıl gecti 1 yılı 530 tl  odeyin diyorlar . dolandırıcılar aldanmayın.

    YanıtlaSil
  2. 0850 hat kesinlike tavsiye edeceğim bir hattır. netgsm.com.tr sitesinden başvuru yapılabilir.

    YanıtlaSil
  3. Arkadaşlar beni aradilar samsung s6 ve daha bir suru şey polisii aradim tekno bayii adi altinda bisey yokmuş keeinlikle kredi karti bilgilerinizi paylaşmayin topu şerefsiz bunlarin

    YanıtlaSil
  4. Voip tabanlı bir uygulamadır. android markette de uygulaması vardır. Telefonunuza Voip özelliği verir.

    YanıtlaSil
  5. 0850 360 02 88 ilk yıl ücretsizdi şimdi iptal etmek için kart bilgisi vs diyerek damardan giren geri zekalı beceriksiz dolandırıcılar. Aldanmayın. arayıp deneyebilirsiniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 8502421695 dolandırıcı kanmayın

      Sil