Reklam yoluyla dolandırılma

Reklam yoluyla dolandırılma
Aslında tam bir dolandırma sayılmayacak bir yöntem. Genelde pazarlamacıların kullandıkları ürünleri abartılı anlatarak pazarlama yöntemi. Ağırlıklı olarak radyolarda denk geleceğiniz ama geçmişte TV kanallarında (Gerçi ne olduğu belli olmayan kanallar yoluyla veya sadece reklam yayınlamak için açılmış kanallar yolyla devam ediyor) da yer alan ve internet reklamlarında da bolca gördüğünüz ve çoğunluğu toplumun hassas olduğu cinsel içerikli, kilo verme, otomotiv ürünleri ve teknolojik cihazlar olmak üzere bir çok ürün grubunda kullanılan bir yöntemdir. Yazının başında da dedim tam bir dolandırma sayılmaz. Ama tüketici mevzuatına aykırı bir satış olduğundan dikkat edilmesi gerekiyor. Yine burada büyük harflerle belirteceğim. Her ne kadar burada sınırlamalar getirilmiş olsa da verilecek cezalar burada belirtilmediği için oluşan boşluklardan yayınlara devam ediliyor. Şikayet üzerine yapılan adli işlemlerde de ya Tüketiciyi koruma kanunu veya başka mevzuatlar devreye sokularak bir şeyler yapılmaya çalışılıyor. Şuanki mevzuatlarda yeterli önlemleri içermiyor. Çünkü genelde markaya veya firmaya reklam durdurma cezası geliyor. Yeni bir marka veya firma ile yola devam edilebiliyor. Bu konuda Ankara Barosunun şu yayınına isterseniz gözatın.

Reklam yayıncıları ürünlerin bahsedilen ürün özelliklerinde olup olmadığı ile ilgili sorumlu değildir.

Bu nedenle alacağınız ürünleri bildiğiniz yerlerden alın. 3 kuruş fazla verin bildiğiniz yerlerden alın. Marka olmak kolay değil. Gerçi markalarda sağolsunlar işin ... çıkarıp uçuk marka ücreti yansıtıyorlar ürünlere. Bu nedenle de bu tür çakallar türüyor.

Daha önce de bu konuda kelime oyunları ile yapılan ürün satışları ile ilgili "TV ve gazete reklamları yoluyla satılan telefonlara dikkat!" başlıklı bir yazı yazmıştım.

Yine bu konu ile ilgili şurada detayını bulacağınız konumuzla alakalı haberin özetide size bilgi verebilir. Haberin özeti şöyle

Yurtdışından aldıkları sahte yayıncı lisansı ile Türksat uydusu üzerinden yayın yapan bu firmalar korsan olarak yayınladıkları Yeşilçam filmlerinin arasında yayınladıkları reklamlarda içinde ne olduğu belli olmayan cinsel gücü arttıran ilaçlar ve sahte bal pazarlayarak vatandaşın sağlığı ile oynuyor. Bazı firmalar orijinal adı altında Çin malı bozuk telefonları pazarlarken, bazı dolandırıcılar “Afrika’ya Kur’an-ı Kerim gönderiyoruz” diyerek topladıkları paranın karşılığında ürün bile göndermiyor.

Yorum Gönder

2 Yorumlar

  1. O kanallardan birine denk geldim dün akşam TV' de. Adı Rakı logosu Comodo Dragon Browser. :DDDD

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Comodo Dragon Internet Browser var https://www.comodo.com/home/browsers-toolbars/browser.php

      Sil