#Hepsiburada Tüketici Hakları: Tek kullanımlık ambalajlı ürünler

Sandisk 128 GB Dual USB 3.0 Usb Bellek
Yaşadığım bir olaydan dolayı tüketici haklarının hala çok eksik olduğunu gördüm. Bazı firmalar bu eksikliği kendileri tüketici lehine gideriyorlar ama çoğu ise bunu yapmıyor. Bu firmalarda  biri de herkesin bildiği hepsiburada. Yazışmalar sonu aldığım cevap şöyle

hepsiburada
Şimdi gelelim cevabı neye göre verdiklerine ve tüketici hakları ne diyor. Genel anlamda kanun maddi değeri sürekli değişen altın v.s. gibi, bozulmaya neden olacak, orijinali kopyalanarak kullanılabilecek (Kitap, Yazılım, oyun, DVD/CD içerikleri v.s.), veya tek kullanımlık olan ürünleri sağlam teslim aldıysanız iade edemezsiniz diyor.

Mesafeli Satış Yönetmeliği Cayma Hakkının Kullanılmayacağı durumları şöyle sıralamamış.

Cayma hakkının istisnaları
MADDE 15 – (1) Taraflarca aksi kararlaştırılmadıkça, tüketici aşağıdaki sözleşmelerde cayma hakkını
kullanamaz:
a) Fiyatı finansal piyasalardaki dalgalanmalara bağlı olarak değişen ve satıcı veya sağlayıcının kontrolünde
olmayan mal veya hizmetlere ilişkin sözleşmeler.
b) Tüketicinin istekleri veya kişisel ihtiyaçları doğrultusunda hazırlanan mallara ilişkin sözleşmeler.
c) Çabuk bozulabilen veya son kullanma tarihi geçebilecek malların teslimine ilişkin sözleşmeler.
ç) Tesliminden sonra ambalaj, bant, mühür, paket gibi koruyucu unsurları açılmış olan mallardan; iadesi sağlık
ve hijyen açısından uygun olmayanların teslimine ilişkin sözleşmeler.
d) Tesliminden sonra başka ürünlerle karışan ve doğası gereği ayrıştırılması mümkün olmayan mallara ilişkin
sözleşmeler.
e) Malın tesliminden sonra ambalaj, bant, mühür, paket gibi koruyucu unsurları açılmış olması halinde maddi
ortamda sunulan kitap, dijital içerik ve bilgisayar sarf malzemelerine ilişkin sözleşmeler.
f) Abonelik sözleşmesi kapsamında sağlananlar dışında, gazete ve dergi gibi süreli yayınların teslimine ilişkin
sözleşmeler.
g) Belirli bir tarihte veya dönemde yapılması gereken, konaklama, eşya taşıma, araba kiralama, yiyecek-içecek
tedariki ve eğlence veya dinlenme amacıyla yapılan boş zamanın değerlendirilmesine ilişkin sözleşmeler.
ğ) Elektronik ortamda anında ifa edilen hizmetler veya tüketiciye anında teslim edilen gayrimaddi mallara ilişkin
sözleşmeler.
h) Cayma hakkı süresi sona ermeden önce, tüketicinin onayı ile ifasına başlanan hizmetlere ilişkin sözleşmeler.

Benim durum ise bu yönetmeliğe uygun. Yani cayma hakkımın olduğunu gösteriyor

Yani üreticinin yapmış olduğu ambalajı tüketicinin tekrar yapamaması üreticinin hatasıdır. Bu bağlamda yukarıdaki Flash Diskin ambalajını üretici tekrar ambalajlanabilir şeklinde yapsaydı hiçbir sorun oluşmazdı. Mesela bu açıdan baktığınızda cep telefonlarını, ekran kartlarını, ram'leri, kulaklıkları v.s. de iade edememeniz lazım. Bu sorunu çözecek yer de hepsibura idi. Bakınız kanun ne diyor.

6502 sayılı Tüketicinin Korunması Kanunun
Cayma hakkı
MADDE 18 – (1) Tüketici, yedi gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin taksitle satış sözleşmesinden cayma hakkına sahiptir.
(2) Cayma hakkının kullanıldığına dair bildirimin bu süre içinde satıcı veya sağlayıcıya yöneltilmiş olması yeterlidir. Satıcı veya sağlayıcı, cayma hakkı konusunda tüketicinin bilgilendirildiğini ispat etmekle yükümlüdür.
(3) Satıcı cayma süresi içinde malı tüketiciye teslim etmişse tüketici, malı ancak olağan bir gözden geçirmenin gerektirdiği ölçüde kullanabilir; aksi takdirde tüketici cayma hakkını kullanamaz. Cayma hakkı süresi sona ermeden önce, tüketicinin onayı ile hizmetin ifasına başlanan hizmet sözleşmelerinde de tüketici cayma hakkını kullanamaz.
(4) Tüketicinin satıcıyı bulduğu finansal kiralama işlemlerinde cayma hakkı kullanılamaz.

Madde belirttiği gibi olağan bir gözden geçirmeden bahsediyor. Yani ben ürünü alıp test etmeliyim ihtiyacımı karşılıyor mu diye. Ama ambalajını açamadığım ürünü nasıl kontrol edeceğim acaba? Bu kavun değil koklayıp karar versem veya karpuzda değil vurup anlasam..

Şimdi yazının başında da belirttiğim gibi elektronik ürünler kanun gereğince genel anlamda iade edilemez ama bir çok firma insiyatif kullanıp kullanıcı lehine tekrar ambalajlanabilir (Ambalajının kolay açılıp kapatılabilir) ürünleri iade alıyor ki bu da aslında kanunda olması gereken bir şey. Ama bazı üreticiler ambalaşın kesilerek açılması gereken ambalajlı ürünler üretiyor ki bu da tüketici aleyhine bir durum. Benim başıma gelen durum gibi daha alır almaz test ettiğimde işimi görmeyeceğini fark ettiğim ürünü iade edememiş oluyorum. Bu ürünü bir mağazadan almış olsaydım büyük ihtimalle de iade etmiş olacaktım. Bu da e-ticaret önündeki tüketiciler açısından en büyük sorun. Yukarıdaki maddeler kapsamına giren ürünlerin iade edilememesine eyvallah derim. Mantıklı olan da o zaten.

Mevzuatta bu sorunları gidecek açık hükümler olmalı. Yumurtaya üzerine bile üretim tarihi yazdırtanlar bu ürünlerin tekrar ambalajlanabilir şekilde ambalajlanarak satılmasını neden düşünmezler.

Hazır bu ürüne değinmişken ürün hakkında da yazayım. Ürünü android cihazlara bağlayıp kullanabiliyorsunuz. Ancak bu şekilde kullanabilmeniz için Fat32 dosya sistemi olması gerekiyor. 128GB bir flash Disk'i de Fat32 olarak kullanmak pek mantıklı değil. Ama sadece Android cihazınızı yedekleme amaçlı kullanacak, başka amaçlarla kullanmayacaksanız mantıklı. Çünkü Fat32 dosya sistemine tek parça 5GB ve üstü dosyaları yedekleyemezsiniz.

Ayrıca bu flash diski kullanabilmeniz için OTG desteği olan cihazınız olması gerekiyor. Ne hikmetse OTG desteği de olsa bazı telefonlarda kullanamıyorsunuz. Ama tabletlerde sorunsuz kullanıyorsunuz.

Siz ne dersiniz yanlış mı düşünüyorum?

Yorum Gönder

0 Yorumlar