Google, SEO ve blog tutmak

Google, SEO ve blog tutmak
İnsanlar 2 nedenle blog servsilerini kullanır. Birinci sebep üctesiz olması. İkinci ve asıl önemli sebep ise kodlama bilgisi olmadığı için hazır verilen sistemlerde sorun yaşamadan sadece blog yazmak içindir.

İkinci sebepten Google gibi dünya çapında bilinen firmaların servislerine güvenerek, bunlar yaparsa sorun yaşamayız, zaten seo konusunda da nelere dikkat edileceğini söyleyenler bunlar, hazırlardıkları sistemlerin kod tarafını da ona göre hazırlamışlardır düşüncesi ile blogger'dan blog açtığınızda olayın öyle olmadığını çok geçmeden anlıyorsunuz. Verilen temaların bile düzenle düzenle bitmek bilmeyen hatalarla ve eksikliklerle dolu olduğunu görüyorsunuz. Hadi diyorsunuz bunları bir şekilde aşarım yeter ki mobil sitesi düzgün olsun diyorsunuz. Sonra bakıyorsunuz ki bir çok temanın mobil sitesi kullanılamayacak kadar kötü. Bir şekilde temayı düzenleseniz bile bu sefer karşınıza içeriklerle ilgili sorunlar çıkıyor. Sonra CSS, Fotoğraf, Önbellekleme, JavaScript sorunları ile boğuşuyorsunuz. Hazır sistemde bunların sorun olduğunu ve düzeltin diyen Google, kullandığınız servsis ve sorunlu dosyalarda Google'ın. Bir de size bu kodlara müdahale etme yetkisi vermediği gibi servislerinden birinin kodunu eklemeye kalktığınızda da bu kodu kullanamazsınız diyor. Peki Google sen neden altyapıyı hazırlamadın? Bir konuda mobil uygulaması var. İçerik ekleseniz size eklediğiniz içerikteki fotoğrafı sıkıştır diyecek. Mobil uygulamadan içerik eklemeninde bir espiri olmuyor bu nedenle. Bunları kullanıcılara hazır sunabilir. Blogger'lar twitter, facebook, Google+'a nasıl ekleme yapıp paylaşıyorsa o hale getirebilirdi. Bunları yapmadığı içinde sosyal medya hesapları insanlara kullanımı daha kolay geliyor. Sosyal medya hesaplarında kimse kodla uğraşmıyor.

Siz bloggerı seçerken ben sadece yönetim panelinden ayarları yapar blog yazarım diye düşünerek yola çıktığınız blog tutma macerasında gördüğünüz ücretsiz Google servisi de olsa ücretliden çok farklı bir şey yapmadığınızdır.

Geçtiğimiz günlerde Google yeni Blogger temalarını kullanıma sundu. Eski temalarda mobil site sorunu olduğundan Google bunu dikkate almıştır hatta amp desteği de gelmiştir belki diyerek deneyeyim dedim. Denemez olsaydım. Mobil sayfalarda amp desteği yoktu ama syaflar güzel olmuştu. Bu temalarda asıl sorun masaüstü PC sayfaları hatalar ve eksikliklerle doluydu. Bir çok koda müdahale edemediğiniz gibi düzenlemekle bitmiyordu. 2 günümü harcadıktan sonra vazgeçtim. Sonra Google çalışanlarının zerre kadar görsellikten anlamadığına karar verdim. Zaten diğer servislerinde de tasarıma önem vermediğini, işlevselliğine önem verdiğini, hatta servsiler daha bitmeden hizemete soktuğunu, sözde geri bildirimler ile ilerlediğini söylüyor ama kullanıcı geri bildirimlerini de dikkate almadığını biliyorduk. Kısaca bildiğini okuyor. Servisler tutmayınca da sık sık servis kapatıyor.

Kısaca Google'ın SEO'ya önem veriyorum deyip kendi sunduğu sistemde bile buna dikkat etmemesini saçma buluyorum. Blog yazan herkes bunları bilemez. Bilmek zorunda da olmamalı. Özgün içerik önemli olmalı. Facebook ve twitter'da paylaşır gibi paylaşabilmeli. Ama görünen o ki önemli olan özgün içerik değil. İçerik üretenler kodlama bilmek zorunda olmamalı

Yorum Gönder

0 Yorumlar