Ses Ve Görüntü Kayıtlarının Delil Olması

Bir çok kişi izinsiz ses ve görüntü kaydını suç olarak bilir. Ancak bir çok konuda ses ve görüntü kaydı suç değildir, delil olarak kullanılabilir. Usulüne uygun yapılan ses ve görüntü kayıtları da geçmişte yardımcı delil idi. Ancak günümüzde teknolojinin gelişmesi ile bu durumlar değişti. Bu değişiklikler mevzuatlarda ve yüksek yargı içtihatlarında yer aldı.

Size karşı bir cinsel saldırı, cinsel taciz, hakaret,tehdit, iftira veya şantaj gibi bir suç işlenmekte veya onur, gurur ve kişilik haklarınıza dokunan sözler, hakaretler sarf edilmekte ise bu haksız saldırı veya diğer (iş, alacak, mobbing v.s.) mağduriyetleriniz anında yapacağınız ses ve görüntü kaydı hukuka uygun kayıttır. Yani başka türlü ispatlayamayacağınız sizin ile ilgili durumlar.

Ancak haksız saldırı yokken yapacağınız her türlü kayıt hukuka aykırı delil olacaktır.

Yukarıdaki durumlar haricinde eğer bu kayıtlar halkın toplu kullanıma açık alanda değil ise suçtur.

Sizlere yol gösterecek yüzlerce Yargıtay Kararlarından ikisi





Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun 21.05.2013 tarih ve 2012/5 Esas, 2013/248 sayılı kararındaki ''Kişinin kendisine karşı işlenmekte olan bir suçla ilgili olarak, bir daha kanıt elde etme olanağının bulunmadığı ve yetkili makamlara başvurma imkanının olmadığı ani gelişen durumlarda karşı tarafla yaptığı konuşmaları kayda alması halinin hukuka uygun olduğunun kabulü zorunludur. Aksi takdirde kanıtların kaybolması ve bir daha elde edilememesi söz konusudur.'' şeklindeki kararı

Detaylı Anlatım


Avukat Görüşü

Yorum Gönder

0 Yorumlar