Timurlenk Satrancı Nedir? Timurlenk Satrancı Nasıl Oynanır?


Timur veya Timurlenk Satrancı olarak bilinen strateji ve zeka oyunu, Timur İmparatorluğu’nun ilk hükümdarı olan Timur tarafından geliştirilmiştir. Normal satrançtan çok daha zor olan bu strateji oyunu, içerisinde önemli kıstasları barındırır. Peki, neden Timur Satrancı deniyor?

112 kareden oluşan tahtada her oyuncunun taşları şu şekildeydi; bir şah, bir vezir, bir general, iki zürafa, iki izci(ya da öncü), iki at, iki kale, iki fil, iki deve, iki debbabe (kale duvarlarını oymaya yarayan savaş aleti) ve on bir piyon. Piyonlar modern satrançtaki gibi standart değil her biri özeldir. At piyonu ata, kale piyonu kaleye dönüşüyor yani piyonun türü hangi taşa terfi edeceğini belirliyor. Bunun istisnalarından biri şah piyonudur ki bu piyon prense dönüşüyor.

Eğer bir oyuncu şahını rakibin sarayına götürmeyi başarırsa oyun berabere biter. Oyuna kimin başlayacağı zar atarak belirleniyor. Amaç, modern satrançta olduğu gibi mat etmektir ancak rakibi pat eden de galip sayılır. Modern satrançtaki rok ve geçerken alma kuralları bu oyunda geçerli değildir. Ancak şah bir defalığına kendi taşlarından biriyle yer değiştirebilir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar