Türkiye'de internet'in 20 yılı nasıl geçti?

Türkiye'de internet'in 20 yılı nasıl geçti?
Bundan 20 yıl önce Türkiye, 64 Kbps kapasiteli kiralık hat ile ilk internet bağlantısını gerçekleştirdi. Geçen 20 yılda Türkiye hızın yanı sıra telekomünikasyon hizmetleri ve transit veri trafiğinin taşınmasında da önemli bir noktaya geldi.

20 yıl önce şu sorular popülerdi

"Telefonu kim açtı, yine internet düştü", "ICQ numaran kaç", "İnternetten çık, telefonla konuşacağım"… 20 yıl önce bu ve benzer soruları oldukça sık duyuyorduk. Türkiye'de internet 20. Yılına girdi. Turkcell Superonline geride kalan 20 yılda artan bağlantı hızıyla nelerin değiştiğini hazırladığı infografik ile gözler önüne seriyor.

Turkcell Superonline Genel Müdürü Murat Erkan, İnternet Haftası kapsamında “Türkiye’de İnternet’in 20. Yılı” ile ilgili yaptığı açıklamada; “Bundan 20 yıl önce Türkiye, 64 Kbps kapasiteli kiralık hat ile ilk internet bağlantısını gerçekleştirdi. O günden, Turkcell Superonline’ın dünya ile aynı anda fiber internet yatırımına başladığı 2008 yılına geldiğimizde, DSL teknolojileriyle ancak 8 Mbps’ye kadar internet servisi verilebiliyor, Türkiye’de internet kullanıcılarının yüzde 94’ü sadece 1 Mbps ile bağlanıyordu. Turkcell Superonline olarak 5 yıl önce fiber teknolojisiyle 10 Mbps ile başlattığımız hız devrimini, Mayıs 2011’de minimum internet hızımızı 10 Mbps’den 20 Mbps’e çıkararak sürdürdük. Bugün ise beşinci yılımız şerefine fiber internette hız çıtasını minimum 25 Mbps’ye yükselttik. En yüksek internet hızında ise halen Türkiye’de evlere kadar 1000 Mbps hızını verebilen tek operatörüz. Türkiye’yi dünyada evlere kadar bu hızı sunabilen ilk 5 ülke arasına soktuk” dedi.

Geçen 20 yılda Türkiye’nin hızın yanı sıra telekomünikasyon hizmetleri ve transit veri trafiğinin taşınmasında da önemli bir noktaya geldiğini vurgulayan Erkan, “Fiber yatırımına başladığımız ilk günden bu yana İstanbul’u internet üssü yapma vizyonuyla, 1,8 milyar TL yatırım yaparak 31 bin kilometrenin üzerinde uluslar arası standartlarda güçlü bir fiber optik altyapısı kurduk. Türkiye’ye 75 ilimize değen ve komşu ülkelerin sınırlarına kadar genişleyen bir fiber internet altyapısı kazandırmış durumdayız. Sınır bağlantılarımız üzerinden Avrupa, Kafkasya, Asya ve Ortadoğu arasındaki telekomünikasyon hizmetleri ve transit veri trafiğinin taşınmasında önemli rol oynuyoruz. Üstlendiğimiz bu önemli rol ile başta İstanbul olmak üzere, Türkiye’nin küresel telekomünikasyon şebekesinin çekim ve kesişim merkezi olmasını sağlıyoruz” dedi.

Önümüzdeki dönemde Türkiye’ye daha ileri teknolojiler sunmak ve Türkiye’nin 2023 hedeflerini gerçekleştirmek için yeni nesil fiber altyapı yatırımlarını sürdüreceklerini belirten Erkan, “Yatırımlarımızla 20 yılda dünya internet sektöründe üst sıralara taşıdığımız Türkiye’yi, bundan sonraki yıllarda da daha ileri götürmek için çalışmalarımıza devam edeceğiz. Türkiye’nin 2023 hedefi olan 14 milyon haneye 1000 Mbps fiber internet altyapısını götürme projesinde taşın altına elimizi koyduk” dedi.

Yorum Gönder

0 Yorumlar