Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi (UETS) Mobil İmza Sorunu

PTT web sitesinde "7201 sayılı Tebligat Kanunu değiştirilen 7/a maddesi ve 06.12.2018 tarihinde yayınlanan 30617 sayılı Elektronik Tebligat Yönetmeliğine uyarınca yapılan elektronik tebligat işlemlerini yürütmek amacıyla PTT A.Ş tarafından kurulan, işletilen ve güvenliği sağlanan sistem Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi (UETS) olarak adlandırılır. Tebligatın elektronik yolla yapılması zorunlu olanlar için, zorunluluğun başladığı tarihten itibaren bir ay içinde ilgili kurum, kuruluş veya birlik tarafından PTT'ye yapılır. " 

Yani kısaca bu hizmeti sadece PTT verebiliyor ve bu sistemi kullanma zorunluluğu olanlar var. Ben de bu sistemi zaman kayıplarını önlemek, fiziki olarak bir çok kuruma gitmemek için kullanmak istedim. Bunun için önce Türk Telekom'dan mobil imza aldım. Mobil imza ile Uyap Vatandaşı ve E-Devleti sorunsuz kullanmaya başladım. Bir de UETS'yi kullanmak için https://ptt.etebligat.gov.tr/ adresine girdim. Sistemden faydalanmanız için e-imza veya mobil imza ile giriş yapıp tebligat almayı aktif etmeniz gerekiyor. Bunu bir kere yapsanız sonrasında normal e-devlet girişi işe girebilseniz yeterli. 


Ama o ilk girişi mobil imza ile bir türlü yapamadım. Yaklaşık 15 gündür uğraşıyorum. Destek birimine durumu ilettiğimde


Cevabı verildi. Üzerine bir çok telefon görüşmesi ve yazışma oldu ama halen sorun düzeltilmedi. Tebligatların süreli olması ve zorunlu kullanması gerekenlerin olduğu da düşünüldüğünde şuan için 15 günde çözülmeyen, öncesinde ne zamandır olduğunu bilmediğim sorunu çözmek bu kadar zor olmamalıydı.Benzer bir çok sorunu diğer devletin e hizmetlerinde de yaşıyoruz. Mesela halen her hastane ayrı ayrı yazılımı 3 yılda bir satın alıyor. 3 yıl sonra başka sisteme geçtiklerinde sorunlar yaşanıyor. Bir çok kurumun merkezi sistemi olmamasından e-devlet tam olarak sorunsuz çalışamıyor.

UETS Mobil imza sorunu ile ilgili Türk Telekom, PTT, Ulaştırma Bakanlığı, E-Devlet hesaplarını da dahil ettiğim https://twitter.com/edizdar/status/1296610107472609280 tweet'e sadece PTT genel bir cevap verdi. Sonrasında https://twitter.com/edizdar/status/1298428326365802496 tweet'e ise henüz cevap veren yok. Bir türlü dijital dönüşümü tamamlayamıyoruz. Halen insan gücü ile yapmaya çalışarak gereksiz kayıplarımız oluyor. Teknolojinin nimetlerinden bir türlü tam faydalanamıyoruz. Bu dönüşümü 2015'lerde tamamlamamız gerekiyordu.

Yorum Gönder

0 Yorumlar