Evin Yalnız Adamları: Babalar

Kızlar babalarıyla ilişkide tanıdıkları ilk erkeği, bir erkeğin kadına davranışını ve kendisinin bir erkek tarafından ne kadar sevilebileceğini görürler. Bu sevilmeye layık olma durumunun ilk test sürüşü babanın sevgisiyle yapılır. Babaları tarafından, koşulsuz, dolu dolu sevilen ve hayranlıkla izlenen kız çocuklar, sevilmeye layık olduklarına ikna olurlar ve karşı cinsle pek az dertleri olur. Aidiyetsizlik, duygusal olarak güvende hissetmeme, yetecek kadar sevilmeme, beğenilmeme duygularıyla yetişen kız çocuklar ise erişkin kadınlar olduklarında, ya babadan alamadıklarını kocadan tahsil ederler ve talepkârlığın zirvesindedirler, yahut bir lokmacık sevilmeye ömürlerini adarlar, yahut kimseye eyvallahsız ve duygusuz yaşamaya yeminlidirler. Bu hikâyenin final seçeneği çoktur ve ortak payda bu kadınların endişeli oluşudur.

Oğullar ise özdeşim yapacağı babayla ilişkisinde, bir yandan babasına kafa tutar diğer yandan onay ister. İki erkeğin iktidar mücadelesine sıkışıp kalmaz ise yeni babalık ve oğulluk epey irtifa kazanmıştır. Yeni babalar, otoritesi daha az, muhabbeti daha çok olan bir baba-oğul ilişkisi istemektedir. Ayarı tutturanların oğullarının kendileriyle de, kadınlarla da arası iyicedir. Babalar model alınırken, bir adamın bir kadınla ilişkisi de repertuvara eklenir ve vakti gelince çıkarılır. Oğulların babalık yapışı, maruz kaldıkları babalıkla yakın temastadır ve babalık geçmişte seyredilen babayla sahip olunan çocuktan öğrenilir. Kendi oğul olma meselesini temize çekmiş, babasından aldıklarını da alamadıklarını da kabul etmiş, “Yaşadıklarımdan iyisiyle kötüsüyle öğrendiklerim var, eklediklerim, çıkardıklarım var” diyen adamların babalığı da, kocalığı da pek güzel olur.

Pek sevgili babalar, çocuklar siz olmadan tamamlanamıyor, lütfen bunu aklınızdan ve gönlünüzden çıkarmayın. Çokça sevip kucaklamak, arkasından değil yüzüne övgü aktarmak, iktidar alanından vakti gelince geri çekilmek mühimdir. Muhabbeti yaşamak için dedeliği beklemeyin.

Ve pek sevgili anneler, söylemeden geçilmez, babaların çocuklarıyla kurdukları ilişkiden elinizi eteğinizi çekin lütfen. Kolay gele.

Psikiyatr Dr. Gülcan Özer

Yorum Gönder

0 Yorumlar