Metaverse Nedir? Dijital Yaşam Mı Geliyor?

Metaverse kavramı yakın gelecekte bilim kurgu filmlerinden çıkıp hayatımızın bir parçası olacak. Sınırları olmayan yaratıcı dünyası ile kısaca Metaverse, insanların artırılmış sanal gerçeklik cihazları sayesinde tamamen zihinsel olarak kendilerini hissettikleri algısal sanal evrene denir. Bir dönem Artırılmış Gerçeklik (AR) ve Sanal Gerçeklik (VR) çalışmları olmuş kısmen kullanıcıları olsa da büyük çoğunluk tarafından pek rağbet görmemişti. Ancak çalışmalar durmadı ve bir üst seviyeye geçerek Metaverse ortaya çıktı. Metaverse, Artırılmış Gerçeklik (AR), Sanal Gerçeklik (VR) ve blockchain teknolojiler kullanılarak birleştirilmesi ile oluşmuş, sanal dünya ve gerçek dünyanın eş zamanlı kullanıldığı yeni gerçeklik evrenidir.

Daha iyi anlamanız açısından tam karşılığı olmasa da Matrix, Avatar ve Suretler gibi filmleri örnek verebiliriz. Ayrıca bir çok geleceğe dair bilim kurgu filminde gördüğünüz sanal seks sahneleri de birer örnektir. 

Metaverse'nin bir çok farklı kullanım alanı olacağı gibi insanlık için başta iyice yanlızlaşma başta olmak üzere sosyal, hukuki, ahlaki v.s. gibi bir çok sorunu da beraberinde getireceği öngörülüyor. Güzel taraflarından ise bir çok işi bulunduğumuz yerden yapmamıza imkan sağlayacağı veya sanal olananı gerçekmiş gibi hissedeceğimiz için avantajları da var. 

Şuan firmaların aldığı kararlarla bir çeşit dayatma da olsa normal şartlar altında da teknolojinin ilerlemesi ile ister istemez bu gelişmelerin olması kaçınılmazdı

Yorum Gönder

0 Yorumlar